Frontman Starých pušek debutuje singlem "Poslední sezóna". Věnoval ho amatérským sportovcům

01.12.2020 10:11 - Petr Šrajer | foto: Kamila Vávrová

V době svého nástupu na scénu představovaly Staré pušky fenomén. Mohla za to skutečnost, že se jednalo o punkovou superskupinu (složenou ze členů Degradace, Proti směru a Naarden) se skvělými texty a hudbou tak přístupnou, že si pankáči nebyli jistí, jestli se jim vůbec smí líbit. Debut "Sladkých 11" ostatně dostal v naší recenzi plný počet bodů a toto hodnocení nepůsobí ani z dnešního pohledu přepáleně. Od jeho vydání ale uplynulo už deset let a nevypadá to, že by se fanoušci mohli v dohledné době dočkat pokračování.

Náhradou budiž debutové album frontmana Sidneyho, vystupujícího pod přezdívkou Stará puška. Nahrávka má název "Maminko, vzbuďte mě, až bude vidět moře", obsahuje osm písní a na předvánoční trh se dostane 12. prosince. Jako první vlaštovku nyní zpěvák z desky zveřejnil videosingl "Poslední sezóna". Ten je věnován "všem amatérským sportovcům, kteří, i přes všechny prohry, zasvětili sportu podstatnou část života."

Z pohledu vysloužilého sportovce je píseň také napsaná, což nabízí dostatek prostoru pro nostalgii s ironickým nádechem, která je pro zpěvákův rukopis typická. Změnu oproti jeho domovské sestavě tedy nabízí spíše hudební stránka, kterou nežene dopředu punková rytmika, ale líně plynoucí sporé aranžmá s klavírem, kontrabasem, foukací harmonikou a akustickou kytarou (i když v tomto směru je možné najít paralely zejména na druhé řadovce Pušek "Stálo to za to").

"Poslední sezóna" má sice svou sílu a neotřelé téma, chybí jí ale melodická průraznost Starých pušek. Přesto může "Maminko, vzbuďte mě, až bude vidět moře" nakonec představovat jedno z hudebních překvapení letošní zimy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY