shop.musicserver.cz
Patricie (Vesna) - Fanoušky svou hudbou vždycky budeme chtít vzít do míst, kde je dobře

Patricie (Vesna) - Fanoušky svou hudbou vždycky budeme chtít vzít do míst, kde je dobře

Vydáno: 03.12.2020 12:15 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Ivy Morwen

"Umělecké ideály nahradila touha po zakotvení. Druhá deska byla spíše o vyrovnávání. Osobně jsem se třeba při tvorbě znovu nadechla, a to i tím, že jsem se mohla vrátit k popu a projevit svůj autorský potenciál," říká o albu "Anima" vůdčí persona Vesny Patricie Fuxová. V rozhovoru jsme toho ale probraly mnohem víc.

Vesna
© Michal Vopálenský
Počátkem října jste vydaly druhou řadovku. Jak jste k ní přistupovaly?

"Anima" vznikala v průběhu posledních dvou let, ale hlavní práce a nahrávání proběhly během jara a léta. Karanténa nám tím pádem dala více času na tvorbu, protože kdybychom natáčely během dohodnutých letních festivalů, bylo by to asi na krev. K desce jsme přistupovaly více jako kapela, méně jako projekt. Více jako parta holek, co chce hrát pro lidi, než jako skupina muzikantů toužící po uměleckém uznání.

Co bylo impulsem k tomuto přehodnocení priorit?

Myslím, že jsme zase o něco starší. Umělecké ideály nahradila touha po zakotvení. Bez toho drajvu a představ, co byly na začátku, bychom neprotrhly hráz. Pak ale ve všem, co děláš spontánně a bez očekávání, přijde doba, kdy řešíš, co bude dál. Může to být i ve vztahu, když pomine prvotní zamilovanost a najednou se na to, co jsi vytvořila, podíváš střízlivě a zeptáš se sama sebe: Má smysl v tomhle pokračovat dál? Mně za rok bude třicet. Nejmladší holky z kapely sice ještě dokončují konzervatoř, ale já už jsem ve fázi života, kdy se nechci plácat a věřit, že to celé dobře dopadne. Chci mít větší jistotu, že to celé jde dobrým směrem a baví to nejen nás, ale i lidi, co nás poslouchají.

Vesna

Vesna je dívčí kapela zpěvačky a textařky Patricie Fuxové. V kapele dále hraje Bára Šůstková, Olesya Ochepovskaya, Markéta Vedralová a Tereza Čepková. Jeden z objevů roku 2017 vydal tehdy EP, v listopadu 2018 pak následoval folklórem okořeněný debut "Pátá bohyně". Počin si vysloužil nominaci na Ceny Anděl v kategorii objev roku. Na podzim 2019 skupina odjela své první klubové turné "#MyaVy" po Česku a Slovensku. Čas jarní karantény pak využila ke tvorbě nové desky "Anima". Z výsledku je cítit snovost a příklon k popu. Pro dívčí band je příznačná silná vizuální stránka, která se zračí i v nápaditých kostýmech všech členek. Jako předskokana si Vesnu vybrala i skandinávská zpěvačka Aurora.

Vesna
© Michal Vopálenský
O minulé desce jste prohlásily, že se jí snažíte bourat stereotypy. Platí to stále?

Tehdy jsme měly chuť dokázat, že můžeme být známé, i když budeme hrát folklór a budeme tančit v krojích. Tou odvahou jsme nejspíš probořily nějaké ledy a na scéně jsme si našly své místečko. Druhá deska byla spíše o vyrovnávání. Opustily jsme tematiku bohyní i folklóru a písničky vybíraly spíš podle toho, co v nás rezonovalo. Já osobně jsem se třeba při tvorbě znovu nadechla, a to i tím, že jsem se mohla vrátit k popu a projevit svůj autorský potenciál.

Takže tě odradilo zjištění, že přijít s něčím jiným, neokoukaným se v dnešní době moc nenosí? V popu se tedy cítíš jako ryba ve vodě? Ptám se proto, že někoho může škatulka pop spíše urazit…

Chápu. Já taky měla období, kdy jsem se po slovu pop oklepala. Je to především proto, že pop v Česku je něco jiného než pop v zahraničí. V cizině to může znamenat úplně cokoliv, co je úspěšné a poslouchá to masa lidí. To, že je pop něco hanlivého, je podle mě pozůstatek komunismu, kdy underground byla jediná hudba, která měla co říct. Ale podívej, Lenny, Bára Poláková, Lake Malawi, David Stypka, 7krát3 a plno dalších kapel dělá skvělej pop. Takže mě neuráží se posunout do popu. Naopak, beru to tak, že aspoň neskončíme jako skupina hrající pro deset lidí někde v alternativním klubu.

Debutem jste opěvovaly ženskou krásu, tradice a folklór. Co opěvujete nyní?

Není to tak, že bychom něco fanaticky opěvovaly. Určitě se v písních ale vyskytuje tematika zvířat a noční oblohy. To jsou dvě témata, která jsme využily i na cover desky, a vznikl tak zodiak pěti hvězdných znamení. Řekla bych, že přirozeně se tam promítá přírodní lyrika, ale "Anima" je taky víc o lásce. Ne o té nenaplněné, což bylo zase téma minulého alba, ale spíše o lásce vyrovnané a zralé.

Vesna
© Michal Vopálenský
Odrazilo se tedy do nahrávky to, co aktuálně prožíváš? Tedy šťastná láska, kterou s partnerem symbolizujete coby blíženci na obalu?

Určitě. Myslím, že jsem nikdy nebyla takhle naplněná láskou jako teď. Je to krásné období, kdy mi ze života odešla spousta dramat. Neříkám, že minulosti lituju. Díky ní jsem napsala hodně textů a taky poznala život z první řady. Ale jsem ráda, že jsem se překlopila do fáze větší stability a nejsem už nepolapitelný nomád, co hledá domov. Domov jsem našla a prožívám naplnění v tom, co dělám. Hledám kolem sebe hojnost v práci, vztazích i duchovním životě. Už nechci být v roli skromné holky, co si nevěří a prožívá nějaké pochybnosti. Prostě fáze dospění je asi tu. (úsměv)

Obal vám dělala světově známá výtvarnice Míla Fürstová. Jak se to stalo?

Během karantény mi ve schránce přistál mail od Petra Hirjaka, který Mílu dobře zná a natáčel o ní dokument "Křídla pro Coldplay". Byl to svým způsobem zázrak, protože jsme Mílu zmiňovaly jako jednu z našich inspirací při hledání vizuálu desky. Po schůzce v jedné pražské kavárně jsem tomu moc šancí nedávala. Míla prý jednak odmítá většinu nabídek, jednak by to musela stihnout v šibeničním termínu. To, že to vyšlo, adresuju mnohem víc tomu, že jsme byly nějakým způsobem napojené na stejnou nit. Myslím, že kdyby tam nezafungovala určitá chemie, nikdy by ta spolupráce neproběhla.

Vesna
© Michal Vopálenský
"Anima" znamená životní sílu, duši, přitažlivost mezi mužem a ženou. I proto se skladby točí kolem zvířecích a vesmírných motivů? Je to vyjádření určité svobody, které prohlubuje vztah k přírodě? Jak jste na toto slovo vlastně přišly?

Já už ani nevím. Ono je to hledání názvů podobné jako s písněmi. Dobrý nápad se netvoří roky, ale přijde nečekaně a ty víš, že je to on. Já jsem ani původně nevěděla, co všechno "Anima" symbolizuje. Líbilo se mi sepětí s tematikou zvířat, až později jsem zjistila, že významem toho slova je i nádech, duše, životní síla nebo právě ta přitažlivost mezi mužem a ženou.

Když to album poslouchám, cítím změnu - zvukovou, textovou, v dynamice. Proč nyní zníte moderněji, když jste si předtím tolik lebedily ve folklóru? Chtěly jste jít s dobou, mít současný sound? Chtěly jste být přijatelnější pro širší publikum? Nebo jste to teprve teď vy a na nic nehrajete?

Změna to určitě je. Jako autorka jsem svým způsobem jako houba a nasávám vlivy okolo sebe. Zároveň s každým obdobím života prožívám něco nového. A to vše se do tvorby reflektuje. Bohužel, nebo bohudík. Kreativita je nevyzpytatelná. V minulosti jsem tak skládala country písničky, později i jazz, potom folklór. Nechávám se tím proudem vést, nechci se nechat svazovat. Tvorba je pro mě vyjádřením svobody a fanoušek, který bude mít naši kapelu rád, s námi tu cestu ujde, ať už ho vezmeme kamkoliv. Důležité je, že ho vždycky budeme chtít vzít do míst, kde je dobře. A ano, to, že hudba je bližší široké veřejnosti, je pravda.

Vesna
© Michal Vopálenský
Dával vám někdo změnu za zlé? Setkaly jste se s negativními reakcemi?

Ano. Pár komentářů se našlo, ale naši fanoušci jsou naštěstí inteligentní a nemají potřebu si vylívat svůj nesouhlas. Kdo bude chtít zůstat u první desky, kdykoliv si ji může pustit. My máme rády i desku první i tu druhou. A hlavně - pořád jsme to my a nemyslím si, že by ta proměna byla až tak dramatická.

Měl na výsledném soundu podíl Dalibor Cidlinský, který se ujal produkce? Proč jste si ho vybraly a jak jste s jeho prací spokojené?

Nebyl jediný producent, kterého jsme oslovily, ale nakonec jsme se rozhodly natočit desku s ním. Bylo pro nás důležité, že má zkušenosti s popovou i folkovou produkcí. Před rokem jsme podepsaly smlouvu s vydavatelstvím a bylo jasné, že stojíme před rozhodnutím být projektem, který bude koncertovat jednou dvakrát za měsíc, anebo být kapelou, která se hraním živí. Rozhodly jsme se pro druhou možnost. Bylo tedy logické, že to bude hudba pro širší skupinu lidí. Nebyl to ale kalkul. Upřímně nás už folklórní zaměření svazovalo, chtěly jsme prostě vykročit o kus dál.

Dalibor svého času spolupracoval s Xindlem X. Právě jeho tvorbu mi trochu připomíná skladba "Tančíme". Zdá se mi to?

Asi nezdá. Každý producent má svůj zvuk a Dalibor má určitě taky rozpoznatelný rukopis. "Tančíme" pro nás byl ostatně asi největší otazník. Myslím, že si na tuto písničku musela kapela chvíli zvykat, na druhou stranu jsem nechtěla, aby byly všechny skladby vážné. Třeba ve festivalovém setu bude tahle píseň fungovat skvěle. Navíc se hodně líbila ve vydavatelství. Zůstává v hlavě. Říkaly jsme si, že jednu takovou rádiovou věc na desce necháme.

Vedle toho mi "Anima" díky popěvkům chvílemi zní až šamansky…

To máš určitě pravdu. Myslím, že ty popěvky jsou takovým duchem desky. Texty jsou duší a produkce je tělem. Mě ty šamanské zpěvy hrozně baví, vlastně bych je nejradši měla v každé písničce, musela jsem se krotit.

Vesna
© Michal Vopálenský
Současná podoba zvuku bude stálá, nebo je to jen mezistupeň k tomu, jak chcete znít v budoucnu?

Momentálně nemám vůbec ponětí, jak bude znít další album. Ale možné je úplně všechno. Koronavirus moc inspiraci nepodněcuje, protože smysl hudby je sdílení energie s fanoušky, emoce, které třaskají mezi interpretem a publikem, bez toho to nemá smysl. Takže si teď minimálně dva roky počkáme, až se přežene bouře. To samozřejmě neznamená, že nebudeme pracovat na nové tvorbě. Ale vydat další desku, když nemůžeš koncertovat, je na prd.

Oproti debutu je novinka bez hostů. Byl to záměr?

Záměr to nebyl. Dostaly jsme košem. Do songu "Noční můry" jsme oslovovaly rappera a do písně "Na dračích perutích" zase charismatického zpěváka. Věřím, že kdyby bylo více času, budeme to ještě zkoušet, ale problém je, že všichni teď zalezli do studia a dělají na svých věcech, takže bych skoro řekla, že není kam sáhnout. A my jsme nechtěly oslovit někoho, kdo má fame, ale ke komu nemáme citovou vazbu. Takže nakonec jsme si řekly, že to ustojíme samy. Samozřejmě, mohly jsme se o někoho opřít, a být víc vidět. Ale chtěly jsme jít do boje s vlastní municí.

V sestavě došlo k obměně: vypadla flétna, přidaly jste basu. Co zapříčinilo tyto změny?

Smutná a nepředvídatelná příhoda. Flétnistka Andrejka měla nemoc, která jí nedovolovala vystupovat. Sice jsme se o to pokoušely, ale byly to vždycky velké nervy, zda to vyjde, nebo nevyjde. Mrzí mě, že jsme na ni nemohly počkat, ale na druhou stranu si myslím, že už by se v současné kapele necítila. Hudebně se to přece jenom posunulo od muziky, která jí je blízká. Myslím, že mnohem více poroste v jazzu a ve folkové hudbě. Těším se, že jí jednou budeme moct vzít na pódium, až pojedeme zase nějaké velké koncerty, a budeme moct zavzpomínat na krásné začátky.

A proč ta basa?

Basu jsme spíš konečně našly. Nebylo to dobrovolné rozhodnutí ji nemít, ale šikovných basaček na české scéně moc není. Jsem ráda, že po nejrůznějších peripetiích jednu šikovnou basačku nakonec ve skupině máme.

Vesna
© Michal Vopálenský
Už jsi to lehce naznačila - "Pátá bohyně" byl v podstatě tvůj projekt, druhá řadovka je už kapelní. Jaký kus sebe tam ostatní holky dávaly? Čím přispěly? Jak se začlenily do procesu?

U prvotiny jsem byla maximálně ponořená do všech funkcí. Dělala jsem nám web, spravovala sociální sítě, psala písničky, tiskové zprávy, sháněla peníze z grantů, organizovala turné, produkovala show v Obecním domě, … divím se, že jsem to období přežila. Vlastně je neuvěřitelné, co vůle jednoho člověka dokáže. Dneska už bych na to ty koule neměla. Jsem ráda, že je okolo nás tým lidí a já můžu víc a víc řešit pouze kreativu. Bára se už nějakou dobu stará o uměleckou koncepci, Olesya zase řeší samply, Terezka organizuje zkoušky a Markét měla na starost technické věci jako synchronizaci elektroniky a akustické hudby.

Věříš na zázraky, jak se zpívá v songu "Na dračích perutích"?

Věřím, ale pravdou je, že zázraky s sebou nesou i to, že se člověku může ze dne na den převrátit život vzhůru nohama. Mně se to párkrát stalo, proto jsem docela ráda, že vím, co mě čeká zítra. Ale… pro lidi kolem asi vždycky budu tou, co má hlavu v oblacích. No a co! Nebudu přece koukat pod sebe, když můžu koukat nahoru. (úsměv) Každý si může vybrat.

Vesna
© Ivy Morwen
Tato písnička odkrývá i lidské nedostatky, nabádá k návratu k sobě samým, k přirozenosti. Jak se dají zbourat mantinely, pokud se lidi neumějí přijmout takoví, jací jsou?

Jsou dvě možnosti, buď člověk může posunovat své hranice, což jsme právě udělaly v klipu, anebo může hledat důvody, proč sám sebe nepřijímá. Poznání z obou cest je stejné. Člověk zjistí, že mantinely jsou jen v jeho hlavě.

Teď ale k tobě jako skladatelce. Ještě než se rozjela korona, byla jsi společně s Igorem Ochepovským v Maďarsku na songwritting campu, kde se potkali producenti a hudebníci z celého světa. Co nového ses tam naučila? Vznikla ze setkání nějaká produktivní jiskřička, na kterou naváže další spolupráce?

Vznikla. Jenže korona to celé zabila. Dostala jsem pozvání do Polska a taky do Španělska na další takové songwriting campy. Mrzelo mě to, protože jsem se těšila, že zase vytáhnu paty z domoviny a potkám se s nějakými talentovanými tvůrci. Učarovali mi hned dva zahraniční producenti, se kterými jsme se bavili o vytvoření písničky pro Eurovizi, ale teď se svět obrátil vzhůru nohama a nikdo neví, zda vůbec Eurovize bude. Díky setkání se songwriterkou Mandi Kitchen ale vznikla píseň "Blíženci" z desky, takže si myslím, že kreativní plody to ještě přinese.

Vesna
© Michal Vopálenský
Na ten camp tě vyslala OSA, tedy Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním. Kolik skladeb už jsi jako autorka napsala? Kteří interpreti aktuálně zpívají tvoje songy?

Na Ose mám určitě přes sto písní. Momentálně se připravuje celá deska pro Aničku Julii Slováčkovou, se kterou jsme psaly všechny songy. Jsem ráda, že mi dala tu důvěru, a já jsem se snažila co nejvíce vycházet z ní a zachytit témata, která jí jsou blízká. Hudebně budeme určitě ctít devadesátky, protože Anička miluje Lucii a pop-rockové interprety, na kterých vyrůstala. Myslím, že spíš než o to být na prvních příčkách hitparády jí záleží na tom, aby byla na albu sama sebou. Tím vůbec nechci říct, že se na ty příčky nedostane, protože za "Nepopsanou" byla nominovaná na Skladbu roku cenami Žebřík. Podle mě to bude hezká deska. A pak se čeká na to, kdy se Mariana Prachařová odhodlá vyjít ven s ípíčkem - tam mám na svědomí také dvě věci. A pak jsem objevila jednoho interpreta, který není vůbec známý, ale myslím, že v sobě má obrovský potenciál. Chtěla bych mu pomoct dát dohromady EP nebo rovnou album. Zatím nebudu prozrazovat jeho jméno, ale nejspíš ho s Vesnou vezmeme i na turné.

Taky sis pořídila psa a začala předcvičovat jógu. Jak moc tě tyto novinky změnily?

Moc. Jóga a meditace ke mně patří dlouho, ale to, že jsem se tím začala veřejně prezentovat, je něco nového. Je to pro mě taková očista a cesta do hlubin mé duše. Z toho potom těžím při tvorbě. A pes? To je velká změna! Třeba bych nikdy netušila, že psi jsou schopní sežrat bankovky, které najdou v obálce na stole. Teď tedy nezbývá než se modlit, aby byly zase koncerty a byly prostředky na granule a natočení další desky.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (10-6) (29.01.2024 19:00)
- Recenze: Rok 2023 byl pro Vesnu zlomový, vyvrcholil vydáním povedené slovanské epopeje "Muzika Slavica" (23.12.2023 09:00)
- Video: Vesna v "Hej mami" odráží nenávistné komentáře (24.06.2023 08:54)
- Na okraj: Zpěvačka Vesny si přeje, aby Češi nebrali Eurovizi jako cirkus a bizár (19.05.2023 13:00)
- Podle počtu přehrání na Spotify by v Česku v Eurovizi zvítězila Vesna (17.05.2023 09:21)
- V Eurovizi vyhrála podruhé Loreen, Vesna skončila desátá (14.05.2023 08:41)
- Kdo letos vyhraje Eurovizi? Česká Vesna pravděpodobně ne (12.05.2023 15:00)
- Vesna postoupila do finále Eurovize, koukněte se na její vystoupení (10.05.2023 11:33)
- Rozhovory: Patricie Kaňok Fuxová (Vesna) - Eurovizí začíná nová éra. Šokovat jsme nepotřebovaly (09.05.2023 08:00)
- Publicistika: České kolo Eurovize odstartovalo. O postup bojují Markéta Irglová, Pam Rabbit nebo Vesna (31.01.2023 08:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Mirai Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu