shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Power Up" AC/DC

Makrorecenze "Power Up" AC/DC

Vydáno: 28.11.2020 08:30 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: AC/DC

Když AC/DC ohlásili, že přece jen vydají ještě jednu řadovou desku, oko nejednoho rockera určitě nezůstalo suché. Všechny máničky si "Power Up" určitě užívají, ale jak pravděpodobně poslední album legendárních australských rockerů dopadlo pod drobnohledem pěti redaktorů musicserveru v makrorecenzi?

AC/DC - Power Up
© facebook interpreta
Kdo by neznal hitovky jako "Highway To Hell" či "Thunderstruck"? Kupa desek a hitů by komukoli jinému v jejich věku asi už stačila, ale australští matadoři AC/DC se rozhodli neužívat si zaslouženého důchodu, ale nahrát přece jen ještě jednu novou desku. Využili přitom i nápadů zesnulého Malcolma Younga, do svých řad zpět povolali bubeníka Phila Rudda i zpěváka Briana Johnsona a vytvořili společně album "Power Up", které si v naší hlavní recenzi Jiřího V. Matýska odneslo hodnocení 8/10. Z pětice kolegů sice tak vysoko sáhl pouze jeden, ale zbylá čtveřice ubrala z osmičky pouze jeden bod, takže se výsledné hodnocení zastavilo na vysokých 72 % . A co si tedy o dvanácti nových rockových vypalovačkách, které "Power Up" obsahuje, myslíme?


Tomáš Rozkovec - Návrat, ve který už téměř nikdo nevěřil (8/10)
Vztah ke kapele: AC/DC pro mě byli mateřským mlékem mých pubertálních let. Po roce 1990 mě však přestali bavit. Přesto jsem nevynechal jediný jejich koncert u nás, až na ten s Axlem.

Kdepak, žádný Návrat v černém se nekoná, ale návrat ve velkém stylu, ten zcela určitě. Stejně jako tenkrát pocta pro Bona Scotta v podobě alba "Back In Black" i teď pro Malcolma Younga dopadla skvěle.

Nová deska AC/DC, od které jsem příliš nečekal, mě mile překvapila. Čekal jsem něco, co bude zavánět vymetáním šuplíků a recyklací již recyklovaného. Ale místo toho se mi dostalo příjemného osvěžení a musím uznat, že se po dlouhé době u nahrávky těchto Australanů královsky bavím. Ne, že by na ní kapela přinesla něco nového a vrhla se s vervou na změnu stylu, to ne, ale minimálně střed desky je lehce inovativní. Musím uznat, že se mi víceméně trefili do vkusu toho, co mám rád a čím mě kdysi zaujali. Silné riffy, zpěvné refrény a hlavně cítím z kapely odhodlání, energii a radost z tvorby, což se o posledních nahrávkách, alespoň z mého pohledu, nedalo moc říci. Měl jsem pocit, že jim scházely potencionální hity nebo alespoň zapamatovatelné melodie, které dříve tuto kapelu zdobily. Kdesi se najednou vytratil ten um napsat chytlavou pecku. Na novince jsou to ovšem opět staří dobří AC polití živou vodou, kde každá z dvanácti písní je odkazem, nikoli pouhým vykrádáním jejich slavné minulosti.


Pavel Parikrupa - Poslední mohutný výboj? (7/10)
Vztah ke kapele: Respekt. Nejsem žádný velký fanoušek, spíše znám jen největší hity a raději se vracím k raným nahrávkám.

Zhruba před sedmnácti lety jsme na musicserveru vydali sérií recenzí na nově vydávaná alba z diskografie AC/DC. Až na malé výjimky jsme desky vyrovnaně hodnotili sedmičkou, jen zřídka hodnocení poskočilo o bodík nahoru či dolů podle toho, jak se které album zapsalo do rockové historie. Je to totiž pořád ta stejná písnička a platí to i pro novinku "Power Up". A není to dobře ani špatně.

Stejně jako se nedá donekonečna o AC/DC psát to samé jinými slovy, ani kapela samotná nevymýšlí nic nového. Proč by to dělala? Fanoušci by to nechtěli a ostatním je to jedno. Schéma funguje a muzikanti jej časem vytříbili k dokonalosti. Vezměme zavděk každé drobné změně, vybočení a osvěžení, zde třeba v nápadité skladbě "Demon Fire" nebo houpavé "No Man's Land". Ale hlavně je "Power Up" důkazem toho, že muzika je Youngovi a spol. celým životem. Po všech peripetiích, jež kapelu potkaly v posledních letech, je to možná poslední album AC/DC a pozoruhodnou oslavou fungování Brianova chrapláku a Angusovy schopnosti vypálit chytlavý riff. Takže k poctě zbraň a máte to opět za sedm.


Ondřej Hricko - Neočekávaný návrat očekávaného rukopisu (7/10)
Vztah ke kapele: Chladný obdiv i hluboká úcta.

Ona překvapivá náhlost comebacku postavila AC/DC do výhodné pozice. Ještě před pár lety, vzhledem k různorodým problémům jednotlivých členů australských veteránů, asi nikdo nečekal, že nějaký nový materiál z formace vůbec kdy vypadne. I proto jsou fanoušci vlastně vděční za cokoliv. Navíc je jejich fanouškovská základna nebývale tolerantní, naopak spíš vítá absenci jakékoliv progrese a ostatní posluchači nad opakujícími se kompozicemi stejně zlomili hůl.

Novinka "Power Up" tak nemá šanci příliš zklamat. Každá píseň z ní v sobě nese odkaz některé starší. Jako nejzajímavější se jeví "Kick You When You’re Down" se zábavně nápaditou kytarovou linkou a bluesově ospalá "No Man’s Land". Naopak singlovka "Shot In The Dark" se zdá až příliš recyklovanou sázkou na jistotu. Samotný studiový návrat mile překvapil, jeho obsah ovšem nikoliv.


Petra Hubáčková - Pro ty, co chtějí poctivé řemeslo (7/10)
Vztah ke kapele: Respekt.

Jedno z nejvíce očekávaných alb letošního roku vypustili ze své dílny AC/DC. Jejich "Power Up" zastihlo publikum po dlouhé šestileté pauze a touha poslechnout si rockový nářez, který nezklame, je prostě zásadní. Ve dvanácti skladbách opravdu nenajdete žádné slabé místo, je to jízda od začátku do konce. Nicméně, pořád stejná jízda, od začátku do konce. Vzhledem k úctyhodnému věku všech členů kapely je to ale i úctyhodný výkon, který ze sebe nevymáčkne drtivá většina mladých formací.

Jak už někdy na začátku října předznamenal pilotní singl "Shot in the Dark", fanoušci se dočkají toho svého, co mají na Angusovi Youngovi a jeho kumpánech nejradši. Nic víc, ale hlavně ani nic míň prosím v žádném případě nečekejte. A především proto si deska "Power Up" v renomovaných médiích a u většiny mých kolegů, včetně mě, vysloužila docela úctyhodně nadprůměrné ohodnocení.


Petr Šrajer - Pořád to funguje (7/10)
Vztah ke kapele: Dříve kapela číslo jedna, dnes jedna z těch, které sice uznávám, zároveň ale jejich hudbu nevyhledávám.

Od AC/DC se nedá očekávat moc překvapení. To největší tedy tkví ve skutečnosti, že ještě existují a že jim to pořád šlape. I přes kmetský věk jeho protagonistů zní "Power Up" svěže a má mladistvý drive (minimálně ve srovnání s ostatními veterány). Silná je zejména první polovina nahrávky. Kromě singlů "Realize" nebo "Shot In The Dark" je to především díky "Kick You When You're Down", která z celé kolekce jednoznačně vyčnívá. Druhá polovina trpí šablonovitostí a splývá mi v jednu píseň. No jo, ale vyčítejte šablonovitost kapele, která právě na ní postavila už bezmála padesát let trvající úspěšnou kariéru. Aktuální nahrávka v ní nepředstavuje žádný velký milník a repertoárový kánon AC/DC spíše neobohatí, je ale důkazem, že ta zdánlivě jednoduchá formulka i po těch dekádách funguje.

NÁZORY
  • Chtělo by to i názot někoho, kdo hudbu AC/DC vy... (Radek, 28.11.2020 08:58) Reagovat

    Chtělo by to i názot někoho, kdo hudbu AC/DC vyhledává a kapelu sleduje.

    • Re: Chtělo by to i názot někoho, kdo hudbu AC/DC vy... (p.ondrash, 28.11.2020 12:48) Reagovat

      Přesně....

  • Přestaňte se opakovat ! (Daniel Glac, 28.11.2020 22:39) Reagovat

    Pořád stejná písnička....oni snad seděli vedle sebe a ty rádoby recenze od sebe navzájem opisovali ! Je to už opravdu směšné ! Absolutní nepochopení rocknrolu....Vážení, AC/DC tady nejsou od toho, aby napravovali svět ale aby dělali svoje pojetí rocknrolu bez ohledu na to, jestli se to někomu zajídá či ne. Když je to všechno tak jednoduché, proč to neděláte sami? Mohli jste být v balíku a nepsat hovadiny ! Takže vzkaz pro vás recenzenty : kupte si kytary a ukažte nám všem tupcům, jak je to prosté složit rockový song !


    • Re: Přestaňte se opakovat ! (_, 29.11.2020 04:24) Reagovat

      Stejně tak by se dalo oponovat vám, Dane, že chcete-li někomu kibicovat do toho, jak by měl psát, měl byste se to nejprve sám naučit. Tohle neuznávání recenzentů je fakt ohranější, než jakákoliv skladba AC/DC.

  • Asi nejlepší album AC/DC od 90. let (spolu s Bla... (Count Hroozah, 02.12.2020 15:26) Reagovat

    Asi nejlepší album AC/DC od 90. let (spolu s Black Ice)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pět hitů kapely Mother Mother, které by měly zaznít na koncertě ve Foru Karlín
Top 10: Pět hitů kapely Mother Mother, které by měly zaznít na koncertě ve Foru Karlín Kanadská parta Mother Mother se 24. března vrátí do Prahy v rámci svého dosud největšího evropského turné, navíc s novou povedenou deskou "Grief Chapter" v zádech. Co od koncertu čekat? Co pravděpodobně zazní? Co si dopředu... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 14:30 v sekci Publicistika | Top 10
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- 50 let AC/DC připomene limitovaná sada zlatých vinylů (25.02.2024 16:31)
- AC/DC ohlásili evropské turné, Praha ve výčtu (zatím) není, Bratislava ano (12.02.2024 11:15)
- Brian Johnson z AC/DC: "Jsme celí žhaví na to vrátit se na pódia" (03.06.2023 08:58)
- Od AC/DC přes Metalliku po Ozzyho. Kalifornský PowerTrip je rockový festival snů (01.04.2023 14:41)
- Cypress Hill se chtějí na nové desce vyrovnat AC/DC (31.01.2022 11:03)
- Tvůrci seriálu "Cobra Kai" si nikdy nemohli dovolit použít "Thunderstruck" od AC/DC (12.01.2022 11:31)
- Video: AC/DC zvou v klipu "Through The Mists Of Time" do muzea překypujícího nostalgií (01.10.2021 18:29)
- Audio: Tom Morello vydal novou verzi klasiky AC/DC "Highway To Hell". Pomáhají mu Bruce Springsteen a Eddie Vedder (07.08.2021 08:30)
- Video: AC/DC se v klipu "Witch's Spell" zaplétají s čarodějnými silami (10.06.2021 10:28)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Bono Dua Lipa Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu