shop.musicserver.cz
Písně našich srdcí: Lenka Dusilová

Písně našich srdcí: Lenka Dusilová

Vydáno: 20.11.2020 17:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: Zuzana Bönisch

Lenka Dusilová právě vydala svou novou desku "Řeka", která i přes svou nemainstreamovou složitost a nepřístupnost sklízí nadšené ohlasy. Rozhodli jsme se proto vrátit proti proudu času a vybrat písničky z její dosavadní kariéry, které se zapsaly hluboko do našich srdcí.

Baromantická

Lenka Dusilová vždy měla vytříbený talent na výběr spolupracovníků. Se zvláštní osudovostí se to projevilo i v případě "Baromantiky", naprosto fantastické desky, která i téměř devět let od vydání stále zní svěže, osobitě a kompaktně zároveň. Přitom na ní nelze najít ani špetku jakékoliv umělecké vypočítavosti či snahy zní jinak jen proto, abyste zněli jinak. Nádherným příkladem je (téměř titulní) skladba "Baromantická", která album otevírá doslova jako bránu do cizího světa. Úvodní výšky evokují reje divých žen, následující části stále silněji pulzují poetikou výborného textu a vše se pak spojí do tvaru s mimořádnou gradací.

Dodnes si pamatuju, že jsem při prvním poslechu alba musel "Baromantickou" přehrát přinejmenším třikrát, jelikož se mi nechtělo opouštět atmosféru, kterou tahle fantastická skladba dokáže navodit. A když jsem ji poté slyšel i několikrát naživo (vrcholem byl pro mě famózní set v ostravském Gongu v rámci Colours of Ostrava 2012), došlo mi, že na Lenčin talent jsou slova občas docela krátká. (Lukáš Boček)


Wohnout - Činely feat. Kärtsy Hatakka a Lenka Dusilová

Prakticky až do vydání "Baromantiky" v roce 2011 jsem se s tvorbou Lenky Dusilové míjel. S jejím snadno rozpoznatelným hlasem jsem se setkával především díky hostovačkám, kterých má na svém kontě celou řadu. Za zmínku stojí "Válka" s Fru Fru, "Něco se" s Eggnoise, hodně profláknuté "Proměny" s Čechomorem nebo nejaktuálněji "Billy's Pilgrimage" s bigbandem Cotatcha Orchestra.

Výsadní postavení mezi těmito kooperacemi pro mě ale má track "Činely" od Wohnout, na kterém spolu s Dusilenkou hostuje i blázen Kärtsy z finských Waltari. Nenahraditelné místo v mém srdci má zejména koncertní verze z desky "Živáček", kterou jsem v CD přehrávači svého času protáčel i několikrát denně. Po měsících pravidelného dávkování jsem tak byl schopný odrecitovat i podstatnou část finského textu, aniž bych věděl, co znamená, znamená-li vůbec něco. Píseň pro mě svoje kouzlo dodnes neztratila a zůstává důkazem toho, že Lenka Dusilová nemá hudební hranice a že Wohnout bývali hodně zajímavá kapela. (Petr Šrajer)


Miláčku Love

Lenka Dusilová je jednou z mých vůbec nejoblíbenějších zpěvaček. Mám ji proposlouchnou skrz naskrz a mé srdce je plné jejích písní. Fakt. Ať už jde o věci od Sluníčka, nádherné hostování s Janem Burianem nebo Obří broskví nebo Lucií, miluju Eternal Seekers... A je jen pár míst, kdy jsem s její tvorbou nerezonoval, to byl snad jen "Smrtihlav".

Dnes, plně nasycen aktuální překrásnou "Řekou", jsem se ale rozhodl připomenout píseň "Miláčku Love". Ta byla nahraná pro film "Mrtvej brouk" a původně vyšla i na soundtracku k němu. Pak se měla objevit na druhém albu Pusy (jedné z našich nejnedocenějších kapel), ale protože ta se rozpadla dřív, než deska mohla vyjít, Lenka ji umístila (ještě třeba s písněmi "Štědrá Bára" a "Nechci to vrátit") na svou debutovou eponymní desku z roku 2000. A písničku mi znovu připomněla letos na koncertu v Jazz Docku. Tam jsem si zase uvědomil, jak silná věc to je, kolik energie se v ní skrývá, jak skvělej text Michala Dvořáka má a jak moc rád ty staré věci od Pusy a Sluníčka poslouchám naživo. A vlastně se tím ukazuje ještě další věc: Jak pestrou a rozmanitou hudební cestou si Lenka prošla a jak zajímavě se stále vyvíjí. A to na ní oceňuju. Nechce jen stát na jednom místě a pořád pro sebe i posluchače objevuje nové a další nepoznané hudební světy. Díky za to. (Honza Průša)


Smiluje

K Lence Dusilové mě více přivedly až dvě její hudební spolupráce. Před nimi jsem ji vnímal spíše okrajově, věděl jsem o Sluníčku, Puse a dalších hostováních, "Sen" Lucie jsem měl jednu dobu tak dokonale ohraný, že jsem po pár prvních taktech radši přeladil rádio. Bod zlomu pro mě nastal až ve chvíli, kdy začala více spolupracovat s Beatou Hlavenkovou a s Václavem Neckářem nazpívala na album "Dobrý časy" skladbu "Na Rafandě". Tehdy jsem se (i zpětně) proposlouchal do její tvorby, včetně celého dění okolo Eternal Seekers nebo "Baromantiky".

Z této etapy pochází i krásná věc "Smiluje", která původně vznikla pro film Roberta Sedláčka "Rodina je základ státu", a je k ní více verzí. Ta akustická z "Eternal Seekers" (objevila se coby bonus na reedici této nahrávky) má své kouzlo dodnes, pak prošla i baromantickým rozechvěním a v neposlední řadě má své pevné místo i na živáku "Live at Café v lese". A tato poloha Lenčiny tvorby má ke mně nejblíže. (Dan Hájek)


Holka magor

Lenka Dusilová patří k naším nejrespektovanějším interpretkám a o jejím talentu nemůže být pochyb. Uznávám ji, ale cesta k ní je pro mé srdce, které spíš reflektuje jinou scénu, strastiplná a ne vždy se mi daří do jejího hudebního světa plného nepravidelných zákoutí proniknout. Její tvorba je velmi intimní, osobitá, ale jsem asi jednou z mála, kterou to v jistých chvílích možná právě proto nechává chladnou.

Ještě, než se dostala do hudební fáze, v jaké ji známe v poslední dekádě, mé první seznámení s jejím jménem proběhlo díky spolupráci s Davidem Kollerem ve "Snu" kapely Lucie nebo v projektu Pusa. Ale o pravý rozruch se postarala písničkou "Holka magor". Ta je z úplně z jiného ranku, nabízí naprosto jinou Lenku, ráznou, tvrdší, rockovější, smyslnější, prostě ostrou jako břitva, která vás přivede do extáze.

Písnička pochází z projektu "Smrtihlav" Daniela Landy a sedmi statečných z roku 1998. Autorem je Landa, Dusilová skladbě propůjčila pouze hlas. A vzbudila s ní pořádný povyk. Mnoho povyků pro nic? Nemyslím si, pro mě je to osudová věc spojená s jejími počátky, které sahají do kultovních devadesátek. Písnička je velmi přímočará, provokativní a na tu dobu i řízná. Po klipové stránce může nyní působit trochu retro. Dusilová ve videu vystupuje jako žena vamp, v provokativních sexy oblečcích místy s lascivními gesty. Legračně můžou s odstupem času působit i taneční kreace. Tahle její verze je každopádně pro aktuální alternativní tvář zpěvačky už asi nepředstavitelná. (Hana Bukáčková)


A jaká je od Dusilky oblíbená ta vaše a proč? Klidně se s námi podělte v názorech i o její písně vašich srdcí.

NÁZORY
  • Bukáčková, Bukáčková ... (David, co ho všichni nesnáší ale on je miluje, 20.11.2020 18:39) Reagovat

    ... tolik nádherných věcí Lenka natočila a ty vybereš takovou blbost ... :-D :-D

  • Já se plně shoduju s Baromantickou a Smiluje. To... (Houmí, 20.11.2020 18:50) Reagovat

    Já se plně shoduju s Baromantickou a Smiluje. To jsou prostě klenoty.
    A dál bych přidal Vlčí oči a hodně pozapomenutou nádheru - song Muka s kapelou Pusa.

  • ... (strom-z, 20.11.2020 18:55) Reagovat

    Souhlas se Smiluje! A neni tu nic z moc fajn desky "Mezi světy", ktera podle me celkem nema slabej track (a taky moc nevim, kterej bych vyzdvihnul nad ostatni - Vlci oci, Litaci, If i'd love u, Seven..:)

    • Re: ... (Anonym, 20.11.2020 19:23) Reagovat

      Souhlas :) byla mou dvojkou pro článek. Nakonec jsem rád, že se jí Dan ujal :)

  • Dusilka (ragehard, 20.11.2020 19:36) Reagovat

    ... jsem holka magor jsem vostrá jako břitva.... :) je to z mý strany vůči Lence jen zdánlivě nefér, ale když slyším její jméno okamžitě se mně začne přehrávat Holka magor . Ať si říká kdo chce co chce, ať si hejtuje kdo chce a jak chce, ale Holka magor je prostě darda v tom nejlepším slova smyslu. Skvělej vtipnej ironickej text, s nadhledem a přehledem odzpíváno, parádní klip, kterej prostě nelze nemilovat už od úvodního záběru, když se zpěvačka objeví snad v nejhnusnější paruce vůbec a vykouzlí na tváři vše říkající úšklebek a mně široký úsměv....
    A naprosto odlišná Dusilka a její Řeka, běh na hodně dlouhou trať, běh kterej zatraceně bolí, ale vím, že po zdolání cíle jsou vyplavený endorfíny zaručený. Ať už Holka magor nebo Řeka, nemám sebemenší problém.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)
- Rozhovory: Daniel Landa - Nejsem pánem múzy. Neumím vytlačit píseň na sílu (31.08.2023 18:00)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- Slyšeli jsme připravovanou desku Jakuba Königa. A je fantastická (04.07.2023 16:23)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Miley Cyrus díky "Flowers" vyrovnala letitý rekord Nelly Furtado, Daniel Landa startuje v albech na druhém místě (08.06.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu