Elton John - Já

"Já" popisuje skutečný Rocketmanův příběh

Vydáno: 29.11.2020 08:40 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

"To nejlepší na rock and rollu je, že i někdo jako já se může stát hvězdou," svěřuje se Elton John ve své informacemi nabité biografii. Kniha s názvem "Já" velmi čtivou formou přibližuje nejenom životní eskapády, ale i nitro legendárního hudebníka. Díky tomu zaujme nejen jeho fanoušky.

9/10

Elton John - Já

Vydáno: 10.7.2020

Vydavatel: barecz & conrad books

Pokud jste viděli vydařený film "Rocketman" (mimochodem z neskutečného výkonu Tarona Egertona byl sám Elton John paf), budete zhruba tušit, co od biografie "Já" očekávat. Kniha se stala bestsellerem v každé zemi, kde vyšla. Poodkrývá totiž i pohled do zákulisí, jež si některé hvězdy rády ostře střeží. Elton se zde dosti otvírá, srší humornými narážkami, šije nejenom do sebe, ale i do své maminky (jejich komplikovaný vztah by asi vydal na samostatný román) nebo do svých blízkých a hudebních přátel. Celý příběh má skvělé vypravěčské tempo a uvádí na pravou míru i některé z událostí, které ve zmíněném snímku sice fungovaly, ale z dramaturgických důvodů se mnohdy lišily od reality.

Publikaci lze pomyslně rozdělit na dvě části, obě přitom nabídnou množství pocitů od rozjařených momentů (za něž často mohly drogy a alkohol) až po sentiment. Příběh autor vypráví chronologicky. První polovina dosti detailně popisuje strasti počátků Eltonovy kariéry, zmiňuje jeho setkání s Berniem Taupinem, jenž se stal jeho blízkým přítelem i dvorním textařem. Nemalou úlohu zde ztělesňuje John Reid, který zpěvákovi popletl hlavu a ovlivňoval jeho dráhu.

Postupně se tak dovíte, jak vznikala převážně raná alba, jak se na ně nabalovala hudební vystoupení, turné a nejrůznější eskapády hlavního aktéra (od bujarých večírků po takřka závislost na bláznivém nakupování). Čtenář až žasne, co vše tehdy lidé dokázali stihnout. Ve stínu toho všeho se však do popředí sunou problémy s vážnějšími již zmíněnými závislostmi a další zdravotní komplikace. Rocketman si tehdy několikrát sáhl až na své psychické a fyzické dno. Vše tu přibližuje bez zbytečného balastu a snahy situace nějak zlehčovat nebo omlouvat. Nechybí zde i několik odboček. Elton si střílí ze svých blízkých přátel (Rod Stewart, John Lennon nebo Freddie Mercury), ale vzpomíná i na hudební spolupráce (třeba nahrávání s Kiki Dee).

S příchodem devadesátých let minulého století se tón vyprávění změní. Opakování cyklů deska - turné - deska se vesměs zcela vytratí, výrazně se sníží i míra kostrbatých kotrmelců a bláznivin. Elton zde témata svého povídání otáčí ke svým zdravotním trablům, problémům se závislostí, pitvá nekonečné rozepře a neshody se svou matkou a dojímá se nad ztrátou blízkých (jedno z jeho posledních setkání s Freddiem patří mezi nejemotivnější okamžiky knihy). Zaměřuje se třeba i na sblížení a odcizení s Georgem Michaelem, který jej skrze noviny poslal do háje, když se mu Elton snažil pomoci.

Zmiňuje rovněž důvody a rozjezd nadace AIDS Foundation. A popisuje rovněž své partnerské štěstí s Davidem Furnishem, vstup do registrovaného partnerství a narození jejich synů. Hudebně se už tolik nezaměřuje na svá řadová alba a svou pozornost obrací na filmové písně (své pevné místo zde má "Lví král") a tvorbu muzikálů.

Pochvalu si rozhodně zaslouží překlad Ondřeje Rolníka, kterému se podařilo udržet sled vyprávění včetně Eltonových ironických narážek v kontrastu s dojemnými vsuvkami. Navíc nenahrazoval vulgarismy za slušnější alternativy, John tak zůstává během toku slov svůj. "Já" se tak směle může zařadit do první ligy povedených životopisů, které nic zbytečně nemaskují, nezveličují a nebojí se ukázat i pravou tvář, lidskost a nebojácnost i vtip. Milým bonusem je obrazová část, jež mapuje důležité milníky z hudebníkova života.

S filmem "Rocketman" připomínaným v úvodu je spojena nejenom tato kniha, ale i čerstvě vydaný box rarit "Jewel Box". Za zmínku stojí zejména jeho poslední osmý disk s podtitulem "And This Is Me...". Prezentuje selekci oblíbených písní Eltona Johna. Je tu tak kupříkladu "Philadelphia Freedom", jejímuž vzniku autor v publikaci věnuje nemálo prostoru, a v samotném závěru nechybí duet "(I'm Gonna) Love Me Again", v němž Elton spojil síly s Taronem Egertonem. Tento disk tak nepřímo tvoří virtuální soundtrack k biografii "Já". Kruh se krásně uzavírá a Elton se loučí s hudební kariérou s noblesou sobě vlastní.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Elton John otevřel síť pop-up shopů s brýlemi. Část výdělku půjde na pomoc lidem žijícím s HIV (13.04.2023 12:58)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Elton John se s Británií rozloučí na Glastonbury (06.12.2022 08:11)
- Video: V novom klipe letného hitu Eltona Johna a Britney Spears "Hold Me Closer" interpretov neuvidíte. Zato je plný tanca a farieb (29.09.2022 16:16)
- Mary McCartney natočila dokument o studiích Abbey Road. Brzy bude na Disney+ (26.09.2022 10:43)
- Audio: Hořkosladký návrat - ve společném singlu "Hold Me Closer" nejsou Elton John ani Britney Spears skoro slyšet (27.08.2022 09:07)
- Elton John a Britney Spears chystají duet "Hold Me Closer". Na obalu jsou oba jako malí (21.08.2022 17:53)
- Nové desky 23/2022 - od George Ezry přes Carrie Underwood po Nikol Bókovou (15.06.2022 08:00)
- Vzniká dokument o Eltonu Johnovi (19.05.2022 15:44)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe