shop.musicserver.cz
Rina Sawayama - SAWAYAMA

Rina Sawayama nahrála neodolatelný hudební pelmel. "SAWAYAMA" dělá současnému popu skvělé jméno

Vydáno: 08.11.2020 17:30 v sekci Recenze - Lukáš Boček | foto: Facebook Riny Sawayamy

"Zní to jako mix Evanescence a Britney z nultých let a nějakým zázrakem to funguje," stojí v jednom z anglických komentářů k videorecenzi debutové desky Riny Sawayama. A nelze mu nic vytknout - i kdybychom se totiž snažili sebevíc, lepší shrnutí k této neuvěřitelné nahrávce vymyslet nejde.

9/10

Rina Sawayama - SAWAYAMA

Vydáno: 17.4.2020
Celkový čas: 43:34

Skladby: Dynasty, XS, STFU!, Comme des Garçons (Like the boys), Akasaka sad, Paradisin’, Love me 4 me, Bad friend, Fuck this world (Interlude), Who's gonna save U now?, Tokyo love hotel, Chosen family, Snakeskin

Vydavatel: Dirty Hit

Rina Sawayama je už při prvotním seznámení unikátní: jménem, vizáží, svou minulostí. Britka s japonskými kořeny, která si kvůli své jinakosti prošla složitým vývojem vlastní identity, si nejdřív opatřila titul z politologie na univerzitě v Cambridge a teprve poté se vrhla na dráhu hudební hvězdy. A někoho takového zábavní průmysl už dlouho neviděl: Rina si ve svých skladbách jednu chvíli prozpěvuje cukrkandlové melodie ve stylu naivního devadesátkového popu, hned v další sekundě posluchače smete rockovou smrští, za niž by se nemusela stydět kdejaká numetalová hvězda z přelomu milénia.

Příkladem je hned úvodní "Dynasty" nebo také "STFU!" (zkratka pro "zavři už konečně hubu"). Ta začne jako rocková vypalovačka s výrazným kytarovým riffem a bicími, ovšem po první minutě přejde do slaďoučkého popu, s nímž by neměla problém ani v úvodu zmíněná Britney Spears. Podobných písní nabízí album "SAWAYAMA" hned několik, většina z nich se odehraje během jeho úvodu. Nepoučený posluchač by mohl hned zkraje odejít s nepochopenou, to by ale byla škoda. Bez nadsázky agresivní kusy (kterým ovšem nechybí popová melodičnost) totiž brzo vystřídají jiné, daleko přístupnější a přímočařejší. Celá kolekce tak rázem dostane naprosto nevídaný ráz.

Zejména ve střední pasáži desky dojde na dokonalé popové klenoty (jakkoliv takové označení může zní jako klišé) "Bad Friend", "Tokyo Love Hotel" nebo "Love Me 4 Me", které potěší právě milovníky ryzí podoby tohoto žánru. Především poslední z nich skvěle kombinuje žánrovou nevinnost s euforickým refrénem, který jako by vypadl z neodvysílaného dílu Micky Mouse Clubu, v němž usměvavé děti tančí v oversize mikinách, zatímco dospělí žasnou, nakolik se s podobnou hudbou dokážou i ve svých letech propojit. A není se čemu divit - nebyla by to Rina, kdyby všechny tyto songy neopatřila kromě chytlavosti i kytarovým sólem a skvělým (rozuměj smysluplným) textem.

Vydařených textů ostatně "SAWAYAMA" nabízí velké množství. Rina Sawayama jakožto vystudovaná politoložka, socioložka a psycholožka dokáže svět vnímat v souvislostech, pro které se její sdělení neomezují na stesk z nešťastné lásky jako u mnohých kolegyň. Například taková "XS" (která je hudebně vydařenou r’n’b poctou nultým létům) si nebere za cíl nic menšího než kritiku kapitalismu a konzumní společnosti, která touží po nekonečném uspokojování nejnižších pudů. O něco introspektivnější výpovědi pak nabízí "Bad Friend" (doplněná skvělým sborem) či "Chosen Family". Vrcholem je v tomto ohledu atmosférická "Fuck This World", vcelku nepochopitelně označená v tracklistu jako interlude.

Mimořádnost nahrávky podtrhává také autorčin nadhled a neustálé překvapování posluchače střídáním stylů. Kupříkladu "Who’s Gonna Save U Now" vás svým zvukem přenese na rockový megakoncert (inspirací prý byla jedna ze scén z filmu "Zrodila se hvězda", v níž Ally živě vystoupí před masou posluchačů), zatímco "Paradisin’" zní zcela nepokrytě jako znělka k japonskému animé.

Co ale z alba dělá událost především, je zpěvaččin obrovský vokální talent (rozsahem by si Rina nijak nezadala například s Christinou Aguilerou) a také vysoká míra soudržnosti všech písní - jak sonické, tak tematické. Důvod je nasnadě: Rina Sawayama je autorkou všech textů a podílela se i na produkci. Její debut je proto skutečně autentickou zpovědí čerstvé třicátnice, která i díky svému původu dokáže svět vnímat velmi neotřelým způsobem a do popu vnáší velkou míru hravosti a osobitosti.

NÁZORY
  • Je fajn, že jste na Rinu ještě zveřejnili rece... (Nicky, 08.11.2020 18:42) Reagovat

    Je fajn, že jste na Rinu ještě zveřejnili recenzi, přestože od vydání desky už uplynulo půl roku. Tohle album je fakt pecka a s recenzí naprosto souhlasím. To propojení R&B, popu a tvrdších žánrů mě strašně baví. I když je ta deska žánrově různorodá, tak tady prostě všechno dohromady skvěle funguje. K tomu inteligentní texty a skvělej hlas Riny. Z Dynasty, kde Rina zpívá zároveň s kytarovým sólem, mám doteď pokaždý husinu. Za mě rozhodně jedno z top alb roku a těším se, s čím Rina přijde příště. :)

    • Re: Je fajn, že jste na Rinu ještě zveřejnili rece... (Lukáš Boček (autor), 08.11.2020 19:13) Reagovat

      Díky za milý komentář! Pro mě osobně je to také jedna z desek roku. A i když skutečně už od dubna uplynulo hodně času, nahrávka si dle mého samostatný text zasloužila. Jinak na nové album jsem, stejně jako vy, víc než zvědavý. Snad Rinu neopustí chuť experimentovat :)

  • díky za recenzi, album je fakt super, poslouchám... (Věra, 08.11.2020 21:32) Reagovat

    díky za recenzi, album je fakt super, poslouchám ho už půl roku a pořád tam nacházím něco nového.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Britney Spears: "Do hudebního průmyslu už se nikdy nevrátím" (06.01.2024 13:28)
- Britney Spears v nové knize šokuje: "S Justinem Timberlakem jsem čekala dítě" (22.10.2023 16:26)
- Naživo: Na španělském Mad Cool Festivalu se první den představili Robbie, Lizzo i tanečník Lil Nas X (01.08.2023 16:46)
- Audio: Britney Spears a will.i.am znovu spojili síly. Singl "Mind Your Business" ale velká očekávání nesplní (24.07.2023 17:25)
- Britney Spears vydá v říjnu knihu "The Woman In Me". Popíše v ní i mnohaleté opatrovnictví (17.07.2023 10:18)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Video: Lepší než originál? Rina Sawayama na turné dokonale přezpívala "First Love" (16.02.2023 10:45)
- Fanoušci zavolali na Britney Spears policii. Zpěvačka si totiž zrušila instagramový účet (30.01.2023 16:23)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (40-31) (24.01.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen U2 Themroc Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu