Kdybyste věřili na zázraky, mohli byste dle Vesny klidně letět "Na dračích perutích"

20.10.2020 17:57 - Hana Bukáčková | foto: Ivy Morwen

Poslední koncert, na kterém jsem asi letos byla, byl křest desky "Anima" lehce zasněné Vesny. Kapela pod vedením frontwoman Patricie na svém druhém albu oslavuje ženskost a zároveň se zaměřuje na archetypy zvířat a symboliku noční oblohy. Zvířata jsou pro ni symbolem přirozenosti, ale i dravosti, hvězdy jsou odrazem nás samotných.

Stěžejním tématem je tělo ženy, vnímání sebe sama a také vyvážení mužsko-ženských světů. Současně s vydáním nahrávky, jejíž obal obstarala věhlasná Míla Fürstová, představila formace klip k písni "Na dračích perutích". Skladba je inspirovaná setkáním s Lilií Khousnoutdinovou. "Lilia mi tenkrát vyprávěla o symbolice. Drak unášející mladou dívku je o odvaze vystoupit ze své komfortní zóny, o následování svého srdce navzdory tomu, co si společnost myslí. Tohle je myslím téma, které provází nejen nás nebo Lilii, ale každého člověka," objasňuje Patricie.

K tomuto tématu odkazuje i obrazové ztvárnění, které skupina natočila s režisérem Milanem Vopálenským. "Chtěly jsme v klipu ukázat své jizvy, kila navíc, malá prsa nebo přílišnou hubenost. Každý asi zná, jaké je to být terčem kritiky a soudů. Byla to výzva ukázat své tělo i s partiemi, se kterými nejsme úplně v pohodě. O to větší smysl v tom ale vidíme a doufáme, že to povzbudí normální dívky a ženy," vysvětluje autorka a hlavní představitelka kapely.

Vesna, jeden z objevů roku 2017, mě bavila už debutem "Pátá bohyně" s odkazem na folklór a slovanství. Aktuálním počinem se přiklonila k popu, snovosti, ale také k jakési tuctovosti. Na české poměry je to však stále jiné. Křehké a citlivé zpracování vždy aktuálního tématu o nedokonalosti, předsudcích, o naději, touze, odhodlání, ve kterém se najde mnohá z nás. Líbí se mi kontrast jemného klavíru s rozdivočeným tanečnějším refrénem, který trochu připomíná kultovní "Viva La Vida" od Coldplay. Své kouzlo má i jednoduchá barevná stínohra, byť se mi trochu bije s flitry a pozlátky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY