shop.musicserver.cz
Pohled do českých hitparád - 39. týden 2020

Nik Tendo má v české hitparádě třetí vítězné album za necelý rok, rádia vzala na milost rock

Vydáno: 30.09.2020 08:30 v sekci České hitparády - Josef Martínek | foto: Milion+

Aktuální vydání tuzemských žebříčků patří k těm záživnějším. V čele albové hitparády stanul Nik Tendo, který s novinkou "Lunazar" navázal na triumfy předešlých nahrávek "Fatamorgana" a "Restart". Rádia si podmanili Marshmello a Halsey s "Be Kind", zaujme také několik výsledků jindy opomíjených rockových kapel.

Marshmello feat. Halsey - Be Kind
© Joytime Collective
RÁDIA - V českých rádiích nejsme příliš zvyklí na to, aby vítěz opouštěl trůn pouze po jednom týdnu kralování. Tentokrát k tomu ale došlo, The Weeknd se s "In Your Eyes" z jedničky poroučel až na číslo sedm.

Zlato společnými silami urvali Marshmello a Halsey. Mohlo by se zdát, že spolupráce známého producenta a velice populární zpěvačky povede k jasnému globálnímu hitu. Pravdou však je, že Česká republika patří k nemnoha zemím, kde se písnička "Be Kind" podívala do první desítky. Dařilo se jí také v Belgii, Maďarsku, Singapuru nebo Malajsii, ovšem v USA byla nejvýše devětadvacátá, v Británii třiatřicátá.

Také stříbrný post přináší překvapení. Z minulé pětky sem poskočili All Time Low a blackbear s "Monsters". Pro americkou rockovou formaci se v českém éteru, obvykle jasně ovládaném popovými melodiemi a tanečními hity, jedná o nečekaný úspěch.

Zpět na stupně vítězů se vrací Ava Max, která s "Kings & Queens" tomuto pořadí vévodila po sedm týdnů. Nyní se musí spokojit s bronzovým umístěním. Místa v elitní trojici naopak ztratili Topic s "Breaking Me" a Dua Lipa s "Break My Heart", kterým náleží pozice čtyři a pět.

Top ten nabízí ještě jeden nečekaný výsledek - tím je šestá příčka metalových Five Finger Death Punch s "A Little Bit Off". Ještě před týdnem se přitom tato u českého publika velice oblíbená parta krčila v osmé desítce.

Novinek je tento týden poměrně dost, všechny však startují až ve druhé polovině žebříčku. Padesátá devátá pozice pro americké Shinedown a jejich "Atlas Falls" je dalším příslibem toho, že se v našich rádiích blýská na lepší časy pro rockovou hudbu.

Jako dvaašedesátá nejhranější debutuje slovenská zpěvačka s českými kořeny Karin Ann se songem "3AM". Je jí teprve osmnáct let a už spolupracovala s Mattem Schwartzem, producentem Yungbluda.

Třiašedesáté místo přiřkli dramaturgové novopečené matce Katy Perry a singlu "Smile" ze stejnojmenného alba. Jako pětasedmdesátá začíná své tažení čekými rádii silná dvojice - Calvin Harris a The Weeknd s písní "Over Now".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Marshmello & Halsey - Be Kind
  2. All Time Low feat. blackbear - Monsters
  3. Ava Max - Kings & Queens
  4. Topic - Breaking Me
  5. Dua Lipa - Break My Heart
  6. Five Finger Death Punch - A Little Bit Off
  7. The Weeknd - In Your Eyes
  8. Ray Dalton - In My Bones
  9. Tones And I - Ur So F**king Cool
  10. Slza - Fotky


Nik Tendo - Lunazar
© Milion+
ALBA - Rap zažívá v Česku zlaté časy a Nik Tendo si je toho zjevně vědom. Za méně než rok totiž vydal už třetí nahrávku. Po loňské studiovce "Fatamorgana" a v létě digitálně zveřejněném EP "Restart" přišel s dalším osmipísňovým ípíčkem "Lunazar". Hostují na něm například Ca$hanova Bulhar, Yzomandias nebo Koky. Fyzicky navíc vychází "Restart" a "Lunazar" jako komplet. Podobně jako dva předešlé počiny se i ten aktuální může těšit z prvenství.

Stupně vítězů tentokrát nejsou pod stoprocentní nadvládou rapu, jako tomu často bylo v posledních týdnech. Na dvojce totiž startují 4 Tenoři se stejnojmenným albem. V nezvyklém projektu se sešly čtyři výrazné hlasy tuzemské scény: Marian Vojtko, Pavel Vítek, Jan Kříž a Michal Bragagnolo. Společně pánové nazpívali kolekci filmových a muzikálových písní, v songu "Krása" můžete kromě tohoto čtyřhlasu slyšet i Lucii Bílou.

Sergei Barracuda si po minulém vítězství o něco pohoršil, medailové příčky však nahrávka "Medusa II" nevyklízí. Ve svém druhém týdnu si zapisuje bronzové umístění.

Brambory zbyly na dvojici Hana Zagorová a Štefan Margita. Slavný pár byl v posledních týdnech pod drobnohledem médií kvůli nemoci covid-19, nyní se však ke slovu opět dostává hudba. Komplet "Konečně společně" nabízí duety i sólové písně těchto interpretů a zároveň slouží jako pozvánka na stejnojmenný koncert v pražské O2 areně. Uskutečnit se měl už letos, pandemie ho však odsunula na květen 2021.

Smršť novinek zapříčinila, že Viktor Sheen po mnoha týdnech a měsících opustil elitní trojici, "Černobílej svět" zakotvil tentokrát na pětce. Na čísle šest ho následuje Stein27 s nahrávkou "Teorie pádu".

Čtvrtá a poslední novinka top desítky se nachází na sedmičce. Pro mladou americkou zpěvačku Avu Max se jedná o příjemný start jejího debutu "Heaven & Hell". U českých posluchačů dopadla mnohem lépe než ve své domovině, kde se podívala jen do třetí desítky. Naopak v Británii její rádiové hity zafungovaly, čehož je důkazem stříbrná příčka tamní hitparády.

Koronavirem odložené album uvedla na trh Alicia Keys. Její sedmá řadovka "Alicia" však na rozdíl od USA, kde jí patří čtvrté místo, u českých posluchačů příliš neuspěla. V prvním týdnu obsadila až sedmdesátý třetí řádek.

Top 10 - alba:
  1. N Nik Tendo - Lunazar
  2. N 4 Tenoři - 4 Tenoři
  3. Sergei Barracuda - Medusa II
  4. N Hana Zagorová & Štefan Margita - Konečně společně
  5. Viktor Sheen - Černobílej svět
  6. Stein27 - Teorie pádu
  7. N Ava Max - Heaven & Hell
  8. Ektor - Original
  9. Harry Styles - Fine Line
  10. Nik Tendo - Restart

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 39. týden najdete na stránkách IFPI zde.

NÁZORY
  • Rádio? (Gouda, 30.09.2020 16:07) Reagovat

    Minulá prominence rádií byla přesně tím důvodem, proč z většiny rockové scény zmizela invence a docházelo k "popizaci". Psaní písní "pro rádio" byl mor. Dnes už rádio nikoho nezajímá, ale jeho roli převzaly doporučovací algoritmy na Youtube, Spotify, apod., které taktéž upřednostňují krátké, prázdné a jednuduchoučké odrhovačky.

    Dnes je naštěstí možné se slušně uživit i mimo tyto deformované systémy, takže se v rocku a metalu objevuje spoustu umělců, kteří produkují to, co sami chtějí. A s tím přichází i kvalita. V rádiu to nikdy neuslyšíte, žádná velká online platforma vám to nedoporučí, a agregátoři hitparád o tom ani nebudou vědět.

    • Re: Rádio? (Iča, 30.09.2020 22:08) Reagovat

      Přesně dobře řečeno.. Nový Napalm Death je toho důkazem že kvalitní hudba žije!!

  • Ava Max (Anonym, 01.10.2020 09:44) Reagovat

    Umiestneniu albumu Avy Max v USA sa netreba velmi cudovat. Jej hudba znie europsky (zjavne nadvazuje na 90. roky) pricom v USA mala iba jeden relevantny hit a to Sweet but psycho. Na rozdiel od Europy to vsak nebol ziadny megahit (10. miesto v billboard 100)

    • Re: Ava Max (Anonym, 01.10.2020 14:21) Reagovat

      A tva pointa?

      • Re: Ava Max (Anonym, 01.10.2020 19:46) Reagovat

        Poitnou je vysvetlenie slabsich vysledkov albumu v USA. Z mojho prispevku to jasne vyplyva:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Dua Lipa stále vládne českým rádiím, Miley Cyrus je mezi nejhranějšími už déle než rok (08.02.2024 16:00)
- Dua Lipa a Robin Zoot potvrdili vedení v českých žebříčcích (02.02.2024 08:00)
- Dua Lipa převzala vládu v českých rádiích, Robin Zoot v albech přeskočil Viktora Sheena (26.01.2024 15:00)
- Video: Kygo s Avou Max ve "Whatever" kazí průlomový hit od Shakiry (21.01.2024 09:11)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu