Vychází reedice alba Deža Ursinyho "Nové mapy ticha"

25.09.2020 17:45 - Jiří V. Matýsek | foto: Provisorium

Již čtvrtým titulem pokračuje vydávání vinylových reedic alb Deža Ursinyho, které na pulty obchodů a talíře gramofonů vrací label Provisorium. Tentokrát padla volba na desku "Nové mapy ticha", kterou tento slovenský zpěvák a kytarista vypustil do světa v roce 1979 a jež přímo navazuje na kolekci "Pevnina detstva", která se svého znovuvydání dočkala loni.

Aktuální reedice vyšla 21. září v péči zmíněného labelu Provisorium a ve spolupráci s Deadred Records, Starcastic Records a Vinyl Lab. K dispozici je jako LP s pečlivě rekonstruovaným obalem a s vloženými texty.

Nahrávka "Nové mapy ticha" je druhou autorskou spoluprací Ursinyho s básníkem Ivanem Štrpkou, který se na dlouhá léta stal jeho dvorním textařem. Zároveň šlo o první společné dílo se skupinou Burčiak, již Ursiny založil s Pavolem Daňkem právě v roce 1979. Podle Štrpky se deska měla původně jmenovat "Laurasia" a oproti "Pevnine detstva" měla být "uvolněnější, pestřejší, zpěvnější a všechno na ní mělo zářit". Básníkovy texty se méně obracejí do hloubi duše, zaměřují se spíše na pocit a radost, kterou přináší. Podle nerealizovaných představ autorů měla dokonce vyjít celá trilogie, výsledek však zůstal pouze u jediného počinu. "Chtěli jsme být komunikativnější adresnější, a to jak vůči posluchačům, tak vůči sobě," komentoval ve své době své dílo Ursiny.

V kapele Burčiak se při natáčení sešla celá plejáda výborných muzikantů: bicí nástroje měl na starost Ctibor Hlinenský, rytmiku doplnil Pavol Daněk s basovou kytarou. Poprvé se coby host objevuje Dušan Húščava, který zvuk obohatil o saxofon a flétnu, stálicí je Jaro Filip, jenž se o klávesové nástroje podělil s nikým menším než s mágem Mariánem Vargou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY