Vypsaná fiXa se v klipu "Měla krátkou ofinu" vyzpívává ze vztahů

18.09.2020 08:28 - Hana Bukáčková | foto: Honza Průša

Necelý měsíc od posledního videa přichází formace ze San Piega s vizuálním zpracováním písně "Měla krátkou ofinu" ze stále aktuální desky "Kvalita".

Původ songu v sobě má velmi osobní aspekty. "Chvíli, kdy vznikla píseň 'Měla krátkou ofinu', si pamatuju úplně přesně. Bylo to 17. března 2017 v jižních Čechách v Ratibořských Horách v šatně místního kulturního domu. Vyměnil jsem si struny na kytaře a potřeboval jsem je před koncertem ohrát, aby se mi při naší produkci nerozlaďovaly. Zahrál jsem úplně náhodné kolečko akordů a do toho jsem si pískal melodii, která mě zaujala, a tak jsem si ji zaznamenal do telefonu. Místo, kde jsme hráli, byla vesnice, kam se koncert z technických důvodů na poslední chvíli přesunul. Má asi 500 obyvatel a úplně nejzajímavější na tom je to, že z ní pocházel můj otec, který už v té době nebyl mezi námi," vysvětluje frontman Márdi.

"Nikdy by mě nenapadlo, že tam někdy s fiXou zahrajeme. Byla to zvláštní chvíle. Za nějakej čas jsem potkal nějakýho svýho vzdálenýho příbuznýho, kterej mně vyprávěl příběh, jak vezl moji mámu za mým otcem v době jejich čerstvýho vztahu na starý motorce z Pardubic přímo do týhle vesnice. Naši se pak rozvedli a my jsme s bráchou za otcem nějaký čas do Ratibořských Hor dojížděli. Nakonec si nás přestal vyzvedávat a úplně se na dlouhej čas vytratil z našeho života. Možná ta píseň přilítla od něj jako takovej usmiřující pozdrav. Po koncertě jsem cejtil zvláštní úlevu a klid. Lidi na týhle planetě se potkávají, seznamujou, zamilovávají se do sebe, mají děti. Někdy spolu vydržej a někdy ne. Tak to je. O tom je píseň 'Měla krátkou ofinu'."

Režie klipu se, jak už je poslední dobou zvykem, ujal basák Mejn. "Děj příběhu se odehrává v neurčité době, ovšem na jaře, kdy slunce svítí do dubna, takže zásadní výzva pro natáčení byla zvládnout vytvořit iluzi jara na přelomu léta a podzimu. Pozorné oko botanika ale určitě pozná, že květiny v některých záběrech jarní nejsou. Hlavní hrdinka právě ukončila vztah a vydává se na cestu," popisuje.

Jednoduchá fixí smutnohra patří k tomu nejlepšímu z posledního počinu. Líbí se mi, že nás Márdiho klan neustále zásobuje klipy. A to ne ledajakými - sice patří k nízkorozpočtovým, ale nejsou odfláklé. Mají pointu, příběh a jsou nasáté kapelním rukopisem. Navíc Mejna v roli krále debilů ve facebookové anketě nepoznal opravdu nikdo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY