Cult of Fire, Malokarpatan, Palác Akropolis, Praha, 5.9.2020

V oparu vonných tyčinek a vzdoru. Cult Of Fire si podmanili Palác Akropolis

Vydáno: 06.09.2020 21:04 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš "Jajo" Rozkovec / musicserver.cz

Nadvakrát odložený společný koncert kapel Cult of Fire a Malokarpatan se konečně uskutečnil. V dusné atmosféře nejistoty a přiškrcování každodenního života je každá taková akce, uspořádaná regulacím navzdory, malým požehnáním. Když se pocit sounáležitosti přirozeně spojí se skvělou muzikou, nemůže být špatně.

Live: Cult of Fire, Malokarpatan

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 5. září 2020
Fotogalerie

Zákaz vstupu. Zákaz vstupu. Zákaz vstupu. Bludiště pražského Paláce Akropolis rozdělené na neprostupné sektory, šipky, zavřené dveře tam, kde se normálně dalo donekonečna slastně bloudit. A všude roušky. Z nadšených povědomých tváří zůstaly jen oči, natěšené, ale zároveň nervózní z toho, co ještě může být. Není to zase poslední koncert na dlouhou dobu? To vše kvůli opatřením majícím za cíl zpomalit šíření nemoci, která sice objektivně existuje, ale snadno se může v rukou jistých osob změnit ve zbraň.

Nemalujme ale čerty na zeď - zatím to stále jede. A jsou to právě Obscure promotion, kteří se mohou opřít o stále přítomnou undergroundovou podstatu metalu. Malé kluby, publikum zvyklé chodit na koncerty i navzdory nepřejícím okolnostem. Není to žádný ústup z velkých hal, jen přirozený návrat ke kořenům. A jak se ukázalo, komunitní sounáležitost v souhře s odvahou organizátorů a schopností improvizovat (důkazem budiž nedávný festival JosefOff, sobotní koncert i kalendář akcí, který se plní last-minute událostmi) můžou vyústit ve špičkový večer, díky kterému se na okolní marasmus tak nějak snadněji zapomíná.

Malokarpatan, Palác Akropolis, Praha, 5.9.2020
© Tomáš "Jajo" Rozkovec / @musicserver.cz
Málokdo měl na domácí metalové scéně letos takovou smůlu jako dvojité rodinné stříbro, domácí Cult of Fire a slovenští Malokarpatan. Obě formace na jaře vydaly dvě výborná alba (o "Krupinských ohních" Malokarpatan si můžete přečíst v naší recenzi) a naplánovaly evropské turné. Jenže plány vzaly rychle za své, v bláhové naději byla celá šňůra posunuta a nakonec z ní zůstal jen úvodní koncert zasazený právě do žižkovské Akropole.

Výkop obstarala slovenská parta, která se ve světě chytla svým heavy-black metalem, jenž své inspirace čerpá z folklórních báchorek. Nadhled, hravost, retro přístup, inspirace proto-blackem a očividná radost z hraní před publikem - to jsou prvky, které nadšený a svižně uhánějící set Slováků zdobily. Zlobil ovšem zvuk (alespoň na balkóně), zpěv se místy topil v mase kytar a bicích a celkově byl poněkud nepřehledný. Na energii mu to ale neubralo.

Cult of Fire se rádi zahalují do oblaku tajemna - ostatně sama tříčlenná formace své tváře neodhaluje. Vystoupení v Paláci Akropolis bylo první veřejnou prezentací (nebudeme-li počítat streamovaný set na akci Metal Alliance) nové - a tady je to slovo naprosto příhodné - reinkarnace. Každá dlouhohrající deska kapely se točí kolem odlišného konceptu a odpovídá mu i vizuální stránka. Začali u inkvizice, prozkoumali kult bohyně Kálí a nyní se na ploše nového, po sedmi (!) letech vydaného dvojalba "Moksha/Nirvana" střetávají hinduismus s buddhismem. Tomu odpovídá i stage, jíž dominují dvě vyvýšená, jakoby levitující sedadla pro kytaristy (jedno neobsazené - druhý kytarista musel bohužel do karantény) v podobě zlatých kober. Atmosféru dokresluje zadní plachta s chrámem a himálajskými vlaječkami, svaté obrazy po stranách, odpovídající kostýmy a všeobjímající vůně vonných tyčinek. Všechny inkarnace uskupení pak propojuje trademarková dvojice zkřížených kos.

Cult of Fire, Palác Akropolis, Praha, 5.9.2020
© Tomáš "Jajo" Rozkovec / musicserver.cz
Ačkoliv jsou muzikanti ve svém projevu spíše statičtí - usazení kytaristé, všechny tváře ukryté za maskami - hudbu z nového dvojalba dokázali prezentovat strhujícím způsobem. Od vlastně jednoduché hry kouře, světla, stínů a gest šlo jen stěží odtrhnout oči. V jejich případě si zvuk vybral svou silnou chvíli: byl čitelný, detailní, nezanikaly ani samplované pasáže ani drobné vyhrávky bicích ani neobvykle chytlavé melodické linky kytar. Jádrem více než hodinu dlouhého setu byly aktuální desky, došlo ale i, co jsem pochytil, na de facto hit "Závěť světu".

Ačkoliv byly v sále povinné roušky a jistá omezení byla logicky patrná, Cult of Fire i Malokarpatan udělali vše proto, aby chmurný okolní svět zůstal přede dveřmi. A to je ona magie, kterou v sobě hudba, a to jakákoliv, má. Vytváří vlastní svébytný svět, je únikem, sounáležitostí, a jak ukazuje dnešní doba, znovu se stává prostředkem vzdoru. Jdete-li totiž dnes na koncert, pro spoustu lidí - včetně těch, kteří naše životy řídí - se stáváte tím odsouzeníhodným vyvrhelem, který následně ohrozí všechny ostatní. Ohleduplnost je na místě, podvazování kultury nikoliv. Každá taková akce se tak rázem mění ve vyjádření postoje k aktuální situaci. Více takových, jen více.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Nájezdu Vikingů z Enslaved na pražské Futurum trochu scházela dravost (19.03.2024 21:50)
- Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi (05.03.2024 19:24)
- Hudba v tisku: Dayal Patterson se noří "Do propasti" temných zákoutí black metalu a dál prohlubuje záběr své encyklopedie (03.03.2024 09:00)
- Mistři drtivé komplikovanosti Meshuggah zahrají ve Foru Karlín (23.02.2024 10:07)
- Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe (09.02.2024 09:32)
- Blackmetalová encyklopedie Dayala Pattersona se uzavírá čtvrtou částí "Do propasti" (24.01.2024 11:13)
- Čtyři roční období Sigh napovídají, kdy zemřít. Kultovní formace z Japonska míří do Underdogs' (05.11.2023 15:37)
- Naživo: Blackmetalový tandem Panzerfaust a Afsky zahalil klub Underdogs' neprostupnou mlhou (25.10.2023 09:11)
- Panzerfaust dovezou do Prahy chmurné obrazy budoucnosti lidské rasy (20.10.2023 12:03)
- Naživo: Ultima Ratio Fest přivezl do MeetFactory Paradise Lost i Primordial a byl z toho skvělý a intenzivní večer (08.10.2023 20:34)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe