Zemřel Peter Green, zakladatel Fleetwood Mac

25.07.2020 20:13 - Jiří V. Matýsek | foto: Guitar World

Z Británie přišla v sobotu smutná zpráva, že Peter Green, o němž kytarista B.B. King jednou prohlásil, že je "jediný bílý bluesman, který mu způsobuje mrazení v zádech", zemřel. Bylo mu 73 let.

Green byl jedním ze zakladatelů formace Fleetwood Mac a po tři roky kapelu vedl. Právě pod jeho vedením platila skupina za jedno z nejzářivějších jmen britského bílého blues. Později se, to už pod vedením bubeníka Micka Fleetwooda, stali jednou z legend svižného soft-rocku, z jejich dílny pochází třeba hity jako "Go Your Own Way" či "The Chain".

Kreativní kytarista Peter Green Fleetwood Mac založil v roce 1967 po svém odchodu z neméně slavných The Bluesbrakers Johna Mayalla (v téhle bandě se mihli třeba i Eric Clapton nebo Mick Taylor). Bluesové Fleetwood Mac opustil po tříletém působení, když společně natočili tři alba. Po odchodu z kapely se výrazně zhoršilo Greenovo duševní zdraví, celý život bojoval se schizofrenií a několik let strávil za zdmi ústavů. K hudbě se vrátil v roce 1996 pod hlavičkou Splinter Group, na přelomu milénia se vrátil na koncertní pódia s projektem Peter Green and Friends .



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY