NeFestival Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 15.-18.7.2020

NeFestival Colours Of Ostrava bohužel naplnil význam svého jména

Vydáno: 19.07.2020 17:49 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Colours Of Ostrava

Takový průšvih jsme tady dlouho neměli. V Dolní oblasti Vítkovic se sešla bezmála tisícovka lidí, aby si připomněla, proč je touto dobou každý rok tak šťastná. A také aby si všichni zúčastnění tak trochu pomohli navzájem. Bohužel se to povedlo jen z půlky.

Live: NeFestival Colours Of Ostrava 2020

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 15. - 18. července 2020
vystoupili: Tata Bojs, Voxel, Cirk La Putyka, Ptakustik, Karlsson a další

Asi už to víte: zpráva o zrušení NeFestivalu kvůli snížení kapacity z tisíce lidí na pouhých sto jen pár hodin před startem jeho druhé půlky zaplnila v sobotu odpoledne titulky nejednoho média. Slova o neuvěřitelném amatérismu a zákeřné podpásovce zněla ze strany návštěvníků, organizátorů i vystupujících, blekotající výmluvy o neznalosti situace s odvoláním na bezpečnost zněly zase ze stran Krajské hygienické stanice a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Koronavirus nelze podceňovat, aktuální číslo 14 miliónů nakažených je alarmující a určitá opatření jsou nutná, výše zmíněná první skupina ale měla problém především s faktem, že takto restriktivní opatření bylo přijato z minuty na minutu a nikdo z postižených se na náhlou změnu situace nemohl dopředu připravit.

Marcel Palovčík, organizující pod hlavičkou ostravského klubu Barrák koncert Davida Kollera, sice ještě stihl areál rozdělit na sektory, a vystoupení nakonec proběhlo, NeFestival nebo nedaleký Valím na Dvoraně už ale tolik štěstí neměly a nejen kvůli avizované vyšší účasti musely hodit ručník do ringu. A s nimi i desítky dalších v celém Moravskoslezském kraji. Kdo z pořadatelů v celé republice si po něčem takovém troufne cokoliv organizovat?

Akce konající se jako drobná pomoc pro všechny, které velké Colours živí a kteří ze dne na den přišli o všechny příjmy, tak nakonec udělá do jejich kapes paradoxně ještě hlubší díru. V případě tak silné značky se ale snad dá do určité míry spoléhat alespoň na sponzory. Byť i řada z nich bude své preference přehodnocovat a ušetřené peníze možná napřesrok vloží jinam. Menší pořadatele to ale může položit úplně.

Že je ale situace s podporou ze strany státu tragická a celý kulturní sektor už půl roku balancuje na hraně přežití, ale čtenáři musicserveru vědí. A ani podzim, k němuž se mnozí upínali, nebude řešením. Řada mezinárodních turné se už odsouvá i z něj a lepší to nebude. Avizovaná pomoc v podobě voucherů místo vstupenek s omezenou dobou platnosti by bylo téma na samostatný článek.

Proto bychom se my, kteří do toho lokálního showbyznysu vidíme trochu více, měli snažit některé věci uvádět na pravou míru a vysvětlovat ostatním, že tady opravdu nejsme v Hollywoodu a že oslava šedesátin Michala Davida natáčená bulvárem není ukazatelem blahobytu zpěváků a zpěvaček v naší zemi. Řada muzikantů, pořadatelů, zvukařů, osvětlovačů, bedňáků, píáristů, divadelních herců a dalších se v penězích opravdu netopí a naopak se musí živit i jinak, aby vůbec měla na složenky. A že teprve poté, co jim v civilním zaměstnání padne pátá odpolední, se místo k televizi vydávají na druhou stranu republiky, aby na pár hodin dělali to, čím žijí. Za cesťák a párek. Proto jsou výkřiky z internetových diskuzí, že "jim to patří a ať jdou radši makat do fabriky nebo na pole", naprosto zcestnou představou lidí, kteří informace nemají, a co je horší, ani po nich neprahnou. Spousta poškozených totiž v těch fabrikách dělá už dávno.

NeFestival tak byl jen malou nadějí pro pár stovek lidí, že by se věci mohly dát na chvíli zase do normálu. Reportovat o něm ale jako o každém jiném festivalu ale tak docela nejde, protože se toho v části areálu, kde běžně hledáme Fresh stage, zase tolik nedělo.

Stánky s pivem, párky, langoši, záviny, sýry a gruzínskými specialitami doplňovala půjčovna vodních dýmek, merchandise a pár míst k sezení. A to bylo v podstatě všechno. Doprovodný program žádný, nepočítáme-li vystoupení členů a členek souboru Cirk La Putyka, kteří se svou akrobatickou show pomalu, ale jistě dotahují na své vzory z Cirque du Soleil. Třeba na Szigetu jsou často k vidění ještě větší spektákly, kdo ale podobnou zkušenost nemá, musel odcházet z jejich spolupráce s Losers Cirque Company nadšený. I kvůli těm, kteří se nebáli využít areál Dolních Vítkovic jako další z rekvizit, po nichž se dá vylézt a na nichž se dají předvádět dechberoucí čísla pro konsternované publikum.

Ještě před nimi ale diváky s improvizovaným doprovodem v podobě cajonisty z jiné kapely rozezpíval svými veselými poselstvími Voxel. Kopřivnický rodák pozval na pódium i svou manželku, postěžoval si, že ho pořádně nikdo nezná (na scéně se přitom pohybuje déle než Pokáč, který mu donedávna psal všechny texty), a aspoň na pár chvil byl svět normální. Navíc odprezentoval i novou píseň o tom, jaké to je, když jste se svým partnerem několik týdnů zavření doma. Je skvělá a oficiálně by měla být venku do dvou týdnů.

Hlavní hvězda v podobě Tata Bojs už tak euforický večer rozjasnila ještě více. Pánové hrají na Colours velmi rádi a vzhledem k okolnostem si teprve svůj druhý koncert po karanténě užívali o to víc. Mohli by sice ze setlistu vyhodit skladbu "Kamarádky" (v níž Mardoša popletl text) a "S ní", což jsou nejslabší kousky jejich poslední desky "A/B". To se snad podaří, jakmile vydají novou studiovku, z níž už zahráli singl "Zvony". Ten je dle jejich slov dokonce tak nový, že k němu ještě nestihli vytvořit ani projekci. Faktem ale je, že jej neoficiálně hráli už na prosincovém koncertě v Brně, tak to s tou novotou asi nebude až tak žhavé. "Pěšáci" rokenrolu i jejich ovečky se dočkali i "Opakování", a tak mohli odcházet domů zase o něco "Štastnější".

Druhý festivalový den byl o poznání chudší. Na pódiu vystoupili Ptakustik a Karlsson, paradoxně ale návštěvníky ze sedaček zvedl až záznam půlhodinového streamu z domovů členů Dubioza Kolektiv, kteří své vystoupení kvůli zpřísnění opatření museli na poslední chvíli zrušit. Pohled na pár desítek návštěvníků, kteří tancují na záznam koncertu a dokonce tleskají kapele, která je ani nevidí, měl určitý nádech podivnosti, nic lepšího ale v areálu v tu chvíli dělat nešlo. Do večerních hodin pak mixem největších hitů hvězd, které na festivalu už vystupovaly, dovedl DJ Dr. Zeppelin a spíše rušivý doprovodný saxofonista Radim Nowak. Za jejich zády se přitom zobrazovaly fotografie z vystoupení daných umělců na ostravské hudební přehlídce.

Férově je třeba říct, že druhý den to byla programově dost bída a vlastně na něm kromě příjemných Karlsson není moc co chválit, zato ale pořadatelé tak docela nemůžou a jistě jsou si toho sami vědomi. I těch návštěvníků přišlo o poznání méně. Zlepšit náladu měli v dalších dnech minus123minut, Kapitán Demo, N.O.H.A. nebo program diskuzního fóra Meltingpot, na ten už ale z výše zmíněných důvodů nedošlo a něco málo se jen streamovalo přes sociální sítě.

NeFestival byl mimo jiné poděkováním těm nejvěrnějším fanouškům, na jeho program a průběh proto nelze mít stejná měřítka jako na jeho většího sourozence. Uskromnit se museli organizátoři, kapely i návštěvníci. On sám by v podobné podobě mohl za normálních časů klidně probíhat třeba v srpnu jako jakási afterparty po velkých Colours. Nejen místní by ho v podobné podobě mohli ocenit. Je ale nesmírná škoda, že jeho zaříznutí v půlce dává všem těm pozitivům, která přinesl, tak hořkou pachuť.

NÁZORY
  • Smutné. Takto jednat s lidmi z minuty na minutu. ... (Jana Moravcová, 19.07.2020 21:57) Reagovat

    Smutné. Takto jednat s lidmi z minuty na minutu. Takto se s lidmi nezachází.

    • Re: Smutné. Takto jednat s lidmi z minuty na minutu. ... (Karel, 19.07.2020 23:36) Reagovat

      Co jste si zvolili, to máte. A budete je volit dál, protože jste všichni úplně vymaštěný.

      • Re: Smutné. Takto jednat s lidmi z minuty na minutu. ... (jakyz, 20.07.2020 05:49) Reagovat

        poradatele a skupiny najdete si jine zamestnani jako spousta lidi co prisla o praci kvuli covidu po celem svete jiz v pondeli muzete sedet za kasou obchodaku je to vase nezodpovednost poradat akce v dobe pandemie

        • Re: Smutné. Takto jednat s lidmi z minuty na minutu. ... (Marek, 20.07.2020 07:07) Reagovat

          vzpamatuj se prosímtě

        • Re: Smutné. Takto jednat s lidmi z minuty na minutu. ... (Anonym, 20.07.2020 09:27) Reagovat

          Evidentně jste článek nečetl a nevíte o co jde, tak jen pro vás z článku vypichuji: "Řada muzikantů, pořadatelů, zvukařů, osvětlovačů, bedňáků, píáristů, divadelních herců a dalších se v penězích opravdu netopí a naopak se musí živit i jinak, aby vůbec měla na složenky. A že teprve poté, co jim v civilním zaměstnání padne pátá odpolední, se místo k televizi vydávají na druhou stranu republiky, aby na pár hodin dělali to, čím žijí. Za cesťák a párek. Proto jsou výkřiky z internetových diskuzí, že "jim to patří a ať jdou radši makat do fabriky nebo na pole", naprosto zcestnou představou lidí, kteří informace nemají, a co je horší, ani po nich neprahnou. Spousta poškozených totiž v těch fabrikách dělá už dávno."

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Sam Smith a další. Colours of Ostrava odtajnily část programu příštího ročníku (31.10.2023 07:11)
- Video: Voxel se s letní hitovkou "Nám už nic nechybí" protancoval do podzimu (20.10.2023 10:49)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe