Everything But The Girl - Walking Wounded

Everything But The Girl - Walking Wounded

Vydáno: 04.07.2020 09:00 v sekci Zaprášenosti - Dan Hájek | foto: facebook umělce

Devadesátá léta minulého století byla pro dvojici Everything But The Girl dosti zásadní. Přinesla zvukovou proměnu její tvorby, která se promítla hned do tří kultovních desek. Jim s jasnou převahou vévodí vybroušený klenot "Walking Wounded". Ze své krásy neztratil vůbec nic.

Everything But The Girl - Walking Wounded

Datum vydání: 6.5.1996
Produkce: Ben Watt
Skladby: Before Today, Wrong, Single, The Heart Remains A Child, Walking Wounded, Flipside, Big Deal, Mirrorball, Good Cop Bad Cop, Wrong (Todd Terry Remix), Walking Wounded (Omni Trio Remix)
Umístění v hitparádách: č. 4 v UK Albums Chart, č. 6 Swedish Albums, č. 37 US Billboard 200

"Walking Wounded" bylo albem, které dalo sbohem předchozím variacím na akustiku a různé odnože popu. Everything But The Girl se dali dohromady v první polovině osmdesátých let. Tracey Thorn už za sebou měla fungování v kapelách Stern Bops a Marine Girls i debutovou sólvoku "A Distant Shore" (1982) na značce Cherry Red. Pro label tehdy pracoval taky Ben Watt a i on zde vydal svůj debut "North Marine Drive" (1983). To už se ale oba znali a rozhodli se, že to zkusí společně. Jejich prvotina "Eden" se do obchodů dostala v roce 1984 a zaujala svým rukopisem a nepřeslechnutelným vokálem, kterým Tracey disponuje. K "Walking Wounded" vedla ještě dlouhá cesta a předcházelo jí hned několik důležitých milníků.

Jejich rukopis vždy vycházel z písničkářství, doplněného o nejrůznější indiepopové formy. Na přelomu 80. a 90. let vydali nahrávku "The Language Of Life", na které koketovali se synth popem. Kritika je celkem nešetřila. S následující "Amplified Heart" proto udělali úkrok ke své tradičnější tvorbě, do které nechali vklouznout trochu té elektroniky - Ben se totiž v té době nadchnul pro sampling.

Singly "Rollercoaster" a hlavně "Missing" rozvířily stojaté vody a o jméně EBTG se začalo mluvit. Zejména taneční remix druhé z nich z dílny Todda Terryho vtáhl Tracey a Bena zpět do hitparád včetně těch klubových (píseň se dočkala mnoha coververzí - po svém ji předělal třeba boyband No Mercy producenta Franka Fariana). Chvíli nato se Tracey připojila k Massive Attack a jejich kompletu "Protection", Ben dýdžejoval na D&B scéně a psal nový materiál. Ten byl tímto vším samozřejmě ovlivněný.

"Walking Wounded" neslo v diskografii Everything But The Girl číslo devět a stalo se jejich nejprodávanějším albem (byť paradoxně v Německu se třeba nedostalo ani do první padesátky žebříčku alb). Oba hlavní aktéři na něm otočili kormidlo k downtempu, drum and bassu a triphopu, zároveň však neopustili typickou lyriku svých textů, v nichž je Tracey mnohdy hodně feministická a sarkastická. Deska je v mnoha aspektech civilní, v tématech částečně navazuje na zmíněné album "Amplified Heart", na němž Ben reflektoval své těžké období, kdy byl velmi vážně nemocný a hrozilo, že zemře (dodnes kvůli syndromu EGPA drží přísnou dietu). K singlu "Wrong" dodal remixy opět osvědčený Todd Terry.

Úvodní "Before Today" tuto elektronickou alchymii (Ben zde ve velkém využíval primitivní Mac LC 475 nebo třeba sampler Akai S9000) skvěle rozehrává a je naprostým protipólem k závěrečné akustické dvojici "Mirrorball" a "Good Cop Bad Cop", jež tak kontrastuje s ryze městskými tématy v textech. Hypnotickou "Wrong" následuje komorní triphopové chvění písně "Single", která s nadhledem zkoumá partnerské vztahy. Na titulním kusu se podílelo i duo Spring Heel Jack (John Coxon a Ashley Wales), společně vytvořili doslova drum'n'bassovou dominantu. Dalším výrazným momentem je rozechvělá "Flipside", jíž své nezaměnitelné zvukové kontury dodal chameleon Howie B. Tracey zde vyjadřuje jakýsi strach z nočního/klubového života, který vede její parťák Ben.

Everything But The Girl - Walking Wounded
© facebook interpreta
Přebal "Walking Wounded" zaujal rovněž netypickým umístěním čárového kódu na přední stranu obalu (nechyběl ale ani na zadní). Recenze nešetřily chválou a i skalní fanoušci kvitovali všechny zvukové proměny. Na desce totiž zůstalo ono Traceyino skromně naléhavé výrazivo a zároveň se naplno ukázala Benova studiová zručnost. Jako houba nasával všechny trendy elektronické muziky a skvěle je kloubil se svým charakteristickým rukopisem.

Část textů přitom vznikala až zpětně po zvukové kompletaci jednotlivých tracků. Během finalizace mixu nahrávky Ben vše přestěhoval do studia v Townhouse v západní části Londýna, kde znovu zapojil svůj kompletní aparát a dotáčel vokály. "Opravdu jsme tehdy sami v sebe věřili a to se projevilo i v našem zvuku. Nakonec jsme se totiž dostali do bodu, kdy jsme si uvědomili, v čem je naše síla: je to měkkost a vřelost mého hlasu proti městským rytmům. Teplo a chlad, měkké a tvrdé - tedy hra kontrastů. Toto vše jsme dokázali nacpat do této desky, znělo to perfektně a byl to náš triumf," vzpomíná Tracey Thorn.

Aby příběh devadesátek Everything But The Girl byl kompletní, sluší se dodat, že jejich poslední album "Temperamental" tuto misi zvukové proměny dokonalo (ačkoliv bylo převážně v Benově režii, neb na Tracey tehdy čekaly mateřské povinnosti). Od té doby pod touto značkou nic nového nevyšlo, oba však stále tvoří pár - svůj vztah zpečetili v roce 2008 manželstvím a mají spolu tři děti. Oba se věnují mnoha sólovým aktivitám a navzájem se podporují. Tracey naposledy zabodovala deskou "Record" a začala psát knihy, Ben letos vydal své čtvrté sólo "Storm Damage". K poslechu pak můžeme doporučit i výtečné remixové album "Adapt Or Die: Ten Years Of Remixes", které celou tuto pro ně důležitou dekádu definitivně uzavřelo.

NÁZORY
  • Tuhle desku miluju, je prostě nádherná. Velkou ... (P., 04.07.2020 10:38) Reagovat

    Tuhle desku miluju, je prostě nádherná. Velkou radost mi udělala nedávná reedice s bonusovým diskem., za zmínku stojí třeba klenot Corcovado, který se na se na normální desku nedostal, ale byl jako B side na singlu Single.

  • Evbg (Lukash , 04.07.2020 12:24) Reagovat

    Tohle album poslouchám od vydání dodnes (klidně i měsíčně několikrát!) a považuji ho za jedno z nejlepších počinů 90.let taneční scény. Následník Temperamentle nijak nezaostává ba naopak. Škoda, že už nic jiného nového pod značkou EBTG nevzniklo, ačkoliv počiny Tracey stojí za pozornost. Benova alba úplně moc nemusím, ačkoliv si je tu a tam poslechnu...

    • Re: Evbg (Porman, 04.07.2020 14:50) Reagovat

      Výborné, krásné, nej)) Obě desky jsou klenot.. Hezky napsáno))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Video: "No One Knows We're Dancing" je pro Everything But The Girl oslavou starých dobrých časů clubbingu (30.06.2023 17:16)
- Nové desky 16/2023 - od Enter Shikari přes Everything But The Girl po Tiësta (25.04.2023 18:00)
- Recenze: Everything But The Girl na desce "Fuse" opět našli svou nevinnost (24.04.2023 00:00)
- Video: Everything But The Girl v klipu "Run A Red Light" přibližují pocity zranitelnosti (16.03.2023 18:25)
- Video: "Nothing Left To Lose" nabízí tanečnější tvář Everything But The Girl (11.01.2023 07:58)
- Everything But The Girl vydají příští rok nové album. První po více než dvaceti letech (09.11.2022 14:26)
- Nové desky 4/2020 - od Louise Tomlinsona přes Meghan Trainor po Keshu (04.02.2020 07:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2018 podle musicserveru (40-31) (18.01.2019 16:00)
- Minirecenze: Tracey Thorn je na "Record" prostě svá (02.08.2018 17:32)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe