shop.musicserver.cz
Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town

Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town

Vydáno: 27.06.2020 09:00 v sekci Zaprášenosti - Jiří V. Matýsek | foto: Bruce Springsteen

O tom, zda je pro kariéru muzikanta nejdůležitější první, druhé, třetí nebo kdovíkolikáté album, se vedou sáhodlouhé diskuze. Jisté je však jedno: pro Bruce Springsteena to ani zdaleka nebyl jeho debut. Dveře mu mocně otevřel až jeho třetí počin "Born To Run". Jak ale navázat? To je ta zásadní otázka.

Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town

Datum vydání: 2.6.1978
Producenti: Bruce Springtseen, Jon Landau
Skladby: Badlands, Adam Raised A Cain, Something in the Night, Candy's Room, Racing in the Street, The Promised Land, Factory, Streets of Fire, Prove It All Night, Darkness on the Edge of Town
Umístění v hitparádách: č. 14 v UK Albums Chart, č. 5 v US Billboard 200

Nakonec se oním následovníkem stalo album "Darkness on the Edge of Town". Ne že by snad nutně potřebovalo oprašovat - snad jen jako vzácný klenot Springsteenovy diskografie, na jehož bedra padl nevděčný úkol stát se tím úhelným kamenem, který zpěvákovu kariéru buď nakopne, nebo odešle do vod zapomnění. Album vyšlo v červnu 1978, pojďme si nyní připomenout, co jeho vzniku předcházelo a co se na něm nepochybně odráží.

Rok 1973 byl pro amerického zpěváka a kytaristu Bruce Springsteena celkem úspěšný. Stačil solidně nakopnout svou muzikantskou dráhu pod vlastním jménem (a samozřejmě s už tehdy nezbytným E-Street Bandem). Vyšla mu hned dvě alba, "Greetings From Ashbury Park, N. J." a "The Wild, The Innocent & The E-Street Shuffle", o nějakém zázračném vstupu do hitparád či snad zásahu širšího publika se ale dalo mluvit jen stěží. V žebříčcích nejprodávanějších desek se sice objevily obě kolekce, ani jedna však nedokázala překročit magickou padesátou příčku. Alespoň tedy v Americe - v Británii se dvojka propracovala až na třiatřicátou pozici.

Oním skutečným vstupem do mainstreamu se stala až dotažená nahrávka "Born To Run". Světu a hlavně domovským Spojeným státům (číslo tři v žebříčku Billboard) představila Springsteena jako vyzrálou rockovou hvězdu, která dovedla přirozeně skloubit písničkářský étos stadionových show, které jsou opulentní, přesto si na nich každý divák připadá, jako by byl doma v obývacím pokoji. To je ostatně něco, co se Bossovi daří dodneška.

Ztělesňuje to lepší z amerického snu - píli, vytrvalost, hrdost na svůj původ - nikdy se na své cestě vzhůru nevzdal své řekněme sociální citlivosti a schopnosti poukazovat na problémy obyčejných lidí. Na rozdíl od řady jiných kolegů z branže to není laciná salónní póza, ale přirozená součást osobnosti. Zároveň jsou tyhle postoje v jeho tvorbě jen latentně přítomné, ne militantně tlačené dopředu. Centrem byl vždy příběh. Nepřikrášlovaný, uvěřitelný, ne nutně s happy-endem. Šťastné i nešťastné vztahy, cesty po nekonečných dálnicích, válka ve Vietnamu, rozpad hodnot, postavení chudých, městská poezie, která se (většinou) obejde bez patosu a klišé. Je to tak snad na každé jeho řadovce. A "Darkness on the Edge of Town" je pro mě jedním z vrcholů jeho diskografie.

Temná deska je v žebříčku pěti set nejlepších alb historie dle časopisu Rolling Stone na 150. příčce. Pro jejího autora je odklonem od jistého idealismu a naplněním touhy utéct z "Born To Run" k mnohem sevřenější tvorbě. Tři roky mezi oběma nahrávkami byly vyplněny složitými právními tahanicemi ve snaze zabezpečit si svou tvůrčí svobodu. Je zde patrný i méně komerční přístup. Ačkoliv jsou na albu nezpochybnitelné hity, přesněji řečeno stálice koncertních setlistů, má "Darkness on the Edge of Town" v mnoha ohledech parametry koncepční nahrávky. Odráží se v ní nejen proměňující se vnitřní svět autora, ale i vnější vlivy, například punk rock.

Desítka skladeb nabízí to nejlepší, čeho byl tehdy The Boss schopen (jak ostatně ukazuje v roce 2010 vydané dvojalbum "The Promise" s nově dokončenými odřezky z dobových sessions). Začátek patří jednomu z nejvýraznějších výkopů rockové hudby, dunivým nástupem bicích Maxe Weinberga a pianovým riffem ve skladbě "Badlands". Na scénu uvádí v té době Springsteenův oblíbený typ rozhněvaného mladého muže, který chce uchopit život do vlastních rukou, ale tak nějak trochu tápe ("I'm caught in the cross fire I don't understand"). Z téhle divočiny se snaží vybřednout, ale na konci stejně mizí v oné temnotě na kraji města.

"Badlands" a titulní kus desku nepřímo rámují. To, co je mezi tím, by se dalo stručně popsat jako snaha o překonání překážek, které společnost tomuto hledání sebe sama klade. Pocity vyvržení (hrubá, polokřičená "Adam Raised A Cain" pohrávající si biblickou aluzí), teeneagerská erotická fantazie v gradující "Candy's Room", snaha o to ubránit si vlastní ego ve střetu se starší generací ("Promised Land"), oběti, které je potřeba položit na oltář úspěchu ("Prove It All Night"). Všechno to jsou svým způsobem srážky s realitou, která nutně proniká do idealizovaného pocitu svobody ("On a rattlesnake speedway in the Utah desert / I pick up my money and head back into town / Driving 'cross the Waynesboro county line / I got the radio on and I'm just killing time" - opět "Promised Land"). Všechny springsteenovské ingredience jsou přítomny, dostávají ale jiný, podstatně temnější rámec.

Pomáhá jim i hudba, v níž je patrné jakési vnitřní napětí. Jako by se v ní odrážel svár v duši právě onoho rozhněvaného mladého muže a de facto i Springsteena samotného. Melodie jsou v refrénech charakteristicky chytlavé a velkolepé, sloky jsou naopak zpívané celkem jemně, v jediné plynulé, relativně úzké melodii bez velkých kliček a ozdob. Místy se autor obrací téměř k mluvené řeči, která je přesto specificky zvlněná - jako v "Something In The Night" či v "Racing In The Street" - a v každém případě ji nese kupředu téměř všudypřítomný zvonivý klavír Roye Bittana. Ale i tento rozpoznatelný trademark muzikantovy hudby má svoji opozici - dunící, výrazné bicí vytvářející jakýsi temný, osudový, podtón veškerého konání.

Temná deska sice Springsteenovi nevynesla tak vysoké pozice v žebříčcích jako její předchůdce - její pátá příčka je vlastně druhá nejhorší pozice v celé zpěvákově kariéře, nebudeme-li počítat první dvě alba - zkouškou času však prošla beze ztrát. Nadčasové téma, sevřená hudební forma, nepřítomnost vaty, charisma protagonisty. To jsou ty základní ingredience a tady se sešly v míře vrchovaté.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bruce Springsteen připravil na duben další výběrovku (06.03.2024 13:02)
- Bruce Springsteen zahraje po dvanácti letech v Praze (31.10.2023 09:01)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Bruce Springsteen chystá box nevydaných nahrávek a láká na pokračování alb s covery (28.11.2022 07:54)
- Recenze: Soulman Springsteen je na "Only The Strong Survive" pouze za zpěváka. Staré pecky mu ale sedí náramně (21.11.2022 00:00)
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)
- Video: Bruce Springsteen šíří v klipu "Don't Play That Song" radost a nadšení (31.10.2022 09:37)
- Video: Bruce Springsteen vzdává v "Nightshift" poctu zemřelým soulovým legendám (17.10.2022 08:12)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu