Wardruna zve v nové písni "Lyfjaberg" na horu, která léčí tělo a duši

07.06.2020 13:13 - Jiří V. Matýsek | foto: Musicserver.cz / Jiří V. Matýsek

Norský hudební projekt Wardruna na letošní rok naplánoval nové album nazvané "Kvitravn", které mělo vyjít v pátek 5. června. Jenže i v tomto případě zamíchal koronavirus kartami a deska byla, k pochopitelnému smutku fanoušků, odsunuta až na 22. ledna 2021. Alespoň malou záplatou se tak stává zveřejnění již druhé skladby z této nahrávky.

Novinka zvící délky více než osmi minut se jmenuje "Lyfjaberg" a stejně jako u dalších skladeb Wardruny je i zde jejím hlavním inspiračním zdrojem dávná severská mytologie. Název odkazuje k jakési Hoře léčení, vrcholu kopce, kde se léčí všechny bolesti těla a duše. Jak poznamenává vůdčí osobnost projektu, muzikant Einar Selvik, v celém konceptu je to možné chápat i metaforicky. "To, že slezete vrchol nedostupné hory, je, skutečně i v přeneseném slova smyslu, fyzický i psychický výkon. Tuto cestu na vrchol hory jsem se snažil popsat z duchovního hlediska. Všechno, co má nějaký význam, něco stojí."

Zvukově je ve skladbě možné odhalit drobné posuny od stylu, který vybudovaly předcházející alba. Stále se v něm propojují ambientní plochy s temným duněním šamanských bubnů, celek však působí o něco vzdušněji, nadějeplněji, o působivou atmosféru (naštěstí) nepřichází. Mystický dojem dobře zachycuje i notně syrový videoklip, který následoval jen pár hodin po zveřejnění audia skladby. Ten onu mystickou cestu zasazuje do divoké severské krajiny.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY