Jan Burian vysílá z Přední Kopaniny

20.04.2020 17:08 - Petr Šrajer | foto: Galén

Pandemie koronaviru vede umělce ke kreativnímu řešení abstinenčních příznaků, ke kterým dochází vysazením koncertní činnosti. Možná to mnohé překvapí, ale aktuální situaci se jako jeden z prvních tuzemských hudebníků přizpůsobil Jan Burian.

Už od 16. března usedá tento osmašedesátiletý písničkář každé ráno ke klavíru a natáčí na YouTube krátká vystoupení, složená z písní, poezie a glos. Tento svůj pořad nazval "Vysílá Přední Kopanina" podle pražské městské části, která je jeho bydlištěm. Svou aktivitou se dle svých slov snaží dodat "povzbuzení v této době", která jeho osobně zatím donutila ke zrušení více než dvaceti koncertů, besed a přednášek.

U Přední Kopaniny ale nezůstalo: o uplynulém víkendu Burian zorganizoval podobnou formou dokonce celý festival. Do kyberprostoru totiž převedl každoroční dvoudenní přehlídku jím založeného volného sdružení Osamělých písničkářů. Svými obývákovými vystoupeními se akce zúčastnila bezmála třicítka jeho členů, mimo jiné Mucha, Martin Evžen Kyšperský, Jana Šteflíčková nebo muzikantův dávný souputník Jiří Dědeček.

Podobné aktivity nejsou pro jeho fanoušky žádným překvapením. Jan Burian byl vždy jinde než zbytek folkové scény. Jako jeden z prvních hudebníků u nás kdysi propagoval formát MP3 a jeho snahu držet krok s dobou potvrzuje i nahrávka "Jiná doba" z roku 2015, na které spolupracoval mimo jiné s Bonusem, Petrem Markem z MIDI LIDÍ nebo Janem P. Muchowem.

Je otázka, jak dlouho mu jeho aktuální tempo vysílání z Přední Kopaniny vydrží. Za padesát let své kariéry má ale na kontě dvě desítky alb a přes třicet knih, takže má pro své livestreamy ještě na nějakou chvíli z čeho čerpat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY