The Strokes - The New Abnormal

The Strokes prožívají na "The New Abnormal" další znovuzrození

Vydáno: 22.04.2020 08:30 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Dlouhých sedm let jsme si museli počkat na novou desku newyorských floutků The Strokes. Ti se údajně usmířili do té míry, že je opět začalo bavit společné hraní. Výsledkem je tak šestý přírůstek do diskografie, jehož název "The New Abnormal" krásně vystihuje dobu, do které jej kapela vypustila. Stálo to čekání za to?

7/10

The Strokes - The New Abnormal

Vydáno: 10.4.2020
Celkový čas: 45:07

Skladby: The Adults Are Talking, Selfless, Brooklyn Bridge to Chorus, Bad Decisions, Eternal Summer, At the Door, Why Are Sundays So Depressing, Not the Same Anymore, Ode to the Mets

Vydavatel: Sony Music

Jak si jako skupina můžete vytvořit identitu, když si vás novináři zaškatulkovali na základě skladeb z prvních dvou desek? S touhle otázkou bojují The Strokes už skoro sedmnáct let - tolik času letos uplyne od vydání jejich druhého alba "Room On Fire". Právě dobové recenze, které sice nahrávku chválily, ale zároveň vypichovaly podobnost s debutem "Is This It", zapříčinily, že americká formace od té doby dělala vše pro to, aby stínu obou počinů utekla, pokud možno co nejdál. Jenže na "First Impressions Of Earth" byli pánové přehnaně nabubřelí a na "Angles" nesoustředění. Až kolekce "Comedown Machine" ukázala, jakým směrem se budou v budoucnu ubírat - inspirací jim budiž osmdesátková nostalgie. Na novince "The New Abnormal" je již tenhle směr jasně patrný.

Co se od minule změnilo, je - alespoň podle prohlášení samotných muzikantů - atmosféra uvnitř kapely. Zatímco předchozí desky prý natáčeli čistě ze smluvních důvodů, práce na "The New Abnormal" si všichni užívali a po dlouhé době fungují jako jedno těleso. Těžko říct, jaký vliv měl na konečný výsledek producent Rick Rubin, ale nutno přiznat, že album zní celistvě a zásadně z něj nic nevybočuje. Zůstaly také esence, které vytvářejí klasický zvuk The Strokes, v čele se skvěle fungující rytmikou a zpěvem Juliana Casablancase. Ten stále dokáže být přehnaně ležérní, ale nebojí se zkoušet i nové polohy (v "Endless Summer" jde od jemného falzetu k naštvanému štěkotu).

Tahle parta vždycky byla, je a bude ztělesněním nostalgie. V textech se dá najít několik pohledů na minulost ("I kinda miss the nine to five / Do those things that you can't hide"), ale je to především hudební složka, díky niž je "The New Abnormal" hlavně osmdesátkovým retrem. Pánové šli tentokrát tak daleko, že si přímo vypůjčili několik motivů z dobových skladeb - nelze přeslechnout, že "Bad Decision" je postavena na "Dancing with Myself" Billyho Idola a "Eternal Summer" si bere od The Psychedelic Furs. A v obou případech jde o trefu do černého; prvně jmenovaná se navíc klidně může směle postavit vedle jejich největších hitů.

Pokud se podíváme, jak je kolekce rozdělená na vinylu, obě písně patří na první stranu. A ta nemá slabé místo. Určitě si zaslouží zmínku ještě otvírák "The Adults are Talking", v němž uskupení zní svěže, intimně a předznamenává, kam se se bude ubírat především druhá část nahrávky.

Ta je sice relativně intimní, ale svěže už tak nepůsobí. Původním kouzlem Newyorčanů byla schopnost napsat neuvěřitelně silnou píseň nepřekračující čtyři minuty. Méně je více. Poslední čtyři položky nejsou vyloženě špatné, jen jsou zbytečně natažené, a tak nějak splývají jedna do druhé.

Jako první ukázku jsme tehdy dostali "At The Door". Rozhodně nejde o tradiční Strokes-skladbu, spíš zní jako nepoužitý materiál od Casablancasovy bokovky The Voidz. Jde rozhodně o originální kompozici, avšak tím, že za ní následují další tři utahané kusy, se trochu vytrácí její jedinečnost. V tomto kontextu albu žalostně chybí ještě aspoň pár písní, které by jej osvěžily. "Not the Same Anymore" a "Why Are Sundays So Depressing" jsou nejcitlivější věci, které kdy Julian Casablancas pro svou kapelu napsal, a je škoda, že jsou takhle utopeny.

I tak je zázrak, že ještě v roce 2020 máme nové album od The Strokes. Všichni členové se jasně vyjádřili, že jejich srdce už dávno patří jejich vlastním projektům a určitě nemají chuť se vracet ke svým začátkům. Ty příznivce, co už roky čekají na pokračovatele prvních dvou řadovek, "The New Abnormal" nejspíše zklame. Pro všechny ostatní je důkazem, že i po více než dvaceti letech na scéně má tahle partička ještě stále co říct.

NÁZORY
  • jj (jarecek, 22.04.2020 10:18) Reagovat

    tohle bych po poslednich dvou deskach uz fakt necekal. do at the door sypou strokes jednu pecku za druhou, az to skoro to vypada, ze mame pred sebou material, kterej by mohl topnout i jejich zacatky. ale pak ten retez opravdu spadne. za sebe bych jeste pridal, ze zaverecnej track me v prvni polovine irituje svoji pribuznosti s my way. ale to bude asi jen muj problem :)

  • Poslední 3 (Julian, 22.04.2020 11:04) Reagovat

    Poslední 3 písně, nejlepší písně na albu. Kurevska deska....

    • Re: Poslední 3 (Anonym, 22.04.2020 12:58) Reagovat

      Doufám,že myslíš kurevsky dobrá deska...

      • Re: Poslední 3 (Julian, 22.04.2020 16:17) Reagovat

        Kurevska, jako ze kurevsky vynikající!

  • skvělá deska - 10/10 (fanda, 22.04.2020 12:13) Reagovat

    Jsem fanda The Strokes od začátku a nová deska mne nejen nezklamala, ale jsem z ní doslova nadšen. Taky považuju za skoro zázrak, že tahle kapela po 20 letech desku vůbec vydala. A ještě větší zázrak je, že je takhle dobrá. Osobně ji po deseti dnech poslouchání řadím hned za Is this it. A to bych před vydáním opravdu nečekal. Je opravdu potěšující (zvlášť v této době), že kapelu desku nejen že vydala ale že vůbec takhle dobrá muzika v rámci žánru stále existuje. První půlka je skvělá. Druhá úplně fantastická. Poslední tři písně naprosto top i v rámci celé diskografie Strokes. To, že to není jen můj názor je evidentní z hodnocení metacritic, kde fanoušci hodnotí desku na 9,2. Což je snad ještě více než jejich debut.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Albert Hammond Jr z The Strokes vydá v červnu pátou sólovku (06.04.2023 09:31)
- Audio: The Strokes se s fanoušky podělili o ranou verzi písně "The Modern Age" z chystaného box setu (17.01.2023 18:53)
- The Strokes chystají na únor výběr singlů a b-stran (12.12.2022 13:06)
- Recenze: "Hraje se nám spolu báječně," vzkazují Red Hot Chili Peppers na "Return of the Dream Canteen" a zvou do devadesátek (17.10.2022 00:00)
- Nové desky 38/2022 - od 5 Seconds Of Summer přes The Rasmus po Marka Owena (29.09.2022 18:00)
- Video: Billy Idol se vrací se skvělou energickou peckou "Cage" (11.09.2022 13:34)
- Video: MikAel sáhl do repertoáru Billyho Idola. Hit "Flesh 4 Fantasy" chce přiblížit dnešní mládeži (22.04.2022 08:14)
- Nové desky 37/2021 - od Daughtry přes 2Cellos po Toma Hodge & Floexe (22.09.2021 17:05)
- Video: Billy Idol se po sedmi letech vrací. Klip "Bitter Taste" je inspirovaný jeho vlastní nehodou (13.08.2021 08:03)
- Recenze: Miley Cyrus na desce "Plastic Hearts" konečně ukazuje svoji pravou tvář (07.12.2020 00:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe