Věra Martinová - Dbám na to, abych se v písničkách cítila dobře

Věra Martinová - Dbám na to, abych se v písničkách cítila dobře

Vydáno: 15.04.2020 12:05 v sekci Rozhovory - Milan Menčík | foto: Miroslav Šmikmátor

Letošní rok vypadal pro Věru Martinovou tak růžově! Oslavy životního jubilea, okořeněné novou studiovou deskou po devíti letech, velkolepě pojatý křest v Divadle Hybernia, zájemců o koncerty tolik, že je musela stopnout. Kvůli koronaviru však zbylo jen album "Meritum". Přesto bylo o čem si povídat.

Co je pro vás aktuálně meritem?

Asi jako pro většinu lidí v této nelehké době: přežít a doufat, že bude líp… Třeba se stane zázrak. Zatím šiju roušky, točím živě písničky na Facebook a nenudím se.

Ještě jeden název písně mi utkvěl v paměti i s nápěvem - "Hoochi koochi já". Můžete mi ho pomoci rozklíčovat?

Hoochi koochi bylo původně lechtivé označení vyzývavého břišního tance na konci devatenáctého století, tento výraz pak pronikl do afroamerického blues. Kuba toto spojení jistě nemyslel doslovně, ale spíš obrazně. Prostě se v člověku občas probouzí něco lehounce nemravného, takzvaně s ním čerti šijou… Tak to cítím já.

Nové album jste vydala po devíti letech od předchozího. Co bylo tím odrazovým můstkem, kdy jste si řekla, že je čas udělat další desku?

Hlavním impulsem byly moje letošní kulatiny. Řekla jsem si, že když to nenatočím při této příležitosti, tak už to neudělám nikdy. Neměla jsem v sobě nějaký přetlak. Ale když pak Kuba, můj skvělý kytarista a autor, začal nosit písničky, začalo mě to zase moc bavit. Opravdu jsem si však nemohla načasovat vydání nového alba líp… Sama jsem si jej vydala i financovala, připravovali jsme slavnostní křest za účasti České televize ve vyprodané Hybernii, pracovali jsme na promo a najednou bác… a nic. Koncert v Hybernii má náhradní termín 9. června, tak uvidíme, moc tomu nevěřím… (Podle aktuálního vládního plánu budou od 8. června povoleny kulturní akce do padesáti lidí - pozn. red.)

Věra Martinová
© Miroslav Šmikmátor
Z celé desky mi přijdou nejhitovější první dvě skladby, pak se jedná spíš o album, které je třeba pozorně poslouchat. S jakým záměrem jste se pustila do práce? Jak měl podle vás výsledek znít?

Vidíte, a mně to tak nepřipadá. Celý proces vzniku se mnou sledovala třeba moje dcera, její přítel, můj přítel a těm se všechny písničky líbily už jenom z demáčů. Rozhodně si nemyslím, že by to byla nějaká velká intelektuálština. Dbám vždycky na to, abych se v písničkách cítila dobře, aby mi je posluchači věřili a abych to prostě udělala nejlépe, jak umím. Nemůžu a ani nechci se zavděčit všem. A rozhodně nekalkuluji s hitovostí. Sama mám ráda muziku, která není jen na jeden poslech, ale ve které mě pořád něco oslovuje. Prvoplánová odrhovačka dokáže po čase pěkně lézt na nervy.

Většinovým autorem nových skladeb je Jakub Juránek. Čím si vás nejvíc získal? Dokázal se dobře strefit do interpretačního cítění?

Na to už jsem v podstatě odpověděla. Kuba mě dobře zná, hrajeme spolu víc než pět let, je to citlivá duše, takže většinu písniček jsem brala na první dobrou. Jenom v minimální míře jsme se trochu přeli o pár slůvek a obratů v textech.

Věra Martinová

Věra Martinová vystudovala na brněnské státní konzervatoři obor Klasická kytara. Už v té době objížděla talentové soutěže a hrála na folkových akcích. Posléze si jí všiml slavný dirigent Gustav Brom a krátce nato začala vystupovat s countryovou dívčí kapelou Schovanky. V roce 1986 vystoupila v pořadu "Sejdeme se na výsluní" s písní "Malý dům nad skálou" a to byl zásadní zlom v kariéře. I když začala sypat hity doslova z rukávu, na debutové album "Dál jen vejdi" její příznivci museli čekat až do roku 1989. Jak to bývá v životě většiny lidí, krásné věci se střídají s těmi stinnými. Martinová nejprve přežila těžkou autonehodu, nenechala se tím však zlomit. Po čase začala znovu koncertovat a nahrávat a v roce 1993 se stala maminkou dcery Aničky. I když je nejčastěji spojována s country a folkem, rozhodně není zpěvačkou jednoho stylu. Čerstvé album "Meritum" je toho důkazem.

Jediným pěveckým hostem v songu "Řekni to dřív" je David Stypka. Proč zrovna on?

S producentem Borisem Carloffem jsme dost přemýšleli, s kým natočit tuto písničku, kterou Kuba koncipoval jako duet. Oběma se nám David jevil jako výborná volba, chtěla jsem někoho neotřelého a výjimečného. Poznala jsem ho na předávání cen Nočního proudu a jinak jsme se vlastně nepotkali. I tu skladbu jsme točili na dálku. Tak ho takhle symbolicky zdravím, doufám, že je v pořádku a že se potkáme v lepších časech. A konečně si spolu zazpíváme i živě na pódiu.

Říkáte, že se možná jedná o vaše poslední řadové album. Měla jste někdy v té devítileté pauze pocit, že budete jezdit už pouze s tím, co jste natočila dřív, jak to dnes dělá třeba Ivan Mládek s Banjo Bandem?

No, to ještě ne. Věděla jsem, že chci ještě něco nového udělat. Ale teď po tom maratonu a všech těch starostech, které s vydáním nové desky jsou, asi už nebudu mít odvahu (a ani finance) na další projekt. Maximálně sem tam nějaký singl.

Věra Martinová
© Miroslav Šmikmátor
Naposledy jsem vás viděl na festivalu Koněšínský Vendelín před dvěma lety a ta mladá sestava kolem vás celému zvuku moc prospěla. Cítíte to taky tak?

Kdybych to tak necítila, neměla bych je. Jsem ráda mezi svými dětmi, jak jim říkám. Moc mě baví, jak to šlape, a taky se mi teď po nich moc stýská.

Album mělo svůj projekt na serveru Hithit, nakonec limit o fous nevyšel. Dostalo se nahrávce přesto zvukové péče v Nashvillu, jak jste původně chtěla?

On to rozhodně nebyl fous, nevím, kde se tam ta částka objevila. Finančně jsem to tedy musela ustát, ale masterovali jsme skutečně v True East Mastering studiu v Nashvillu u Alexe McCollougha. Napsal nám k tomu: "Such a good album!" A to je teď má nejlepší odměna.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Žluté lázně přivítají v červnu 2024 The Dead South a Ivana Mládka (17.10.2023 10:33)
- Video: "Nebreč". David Stypka vysílá v další dříve nezveřejněné skladbě naději všem, kteří jsou na cestě (21.03.2023 10:04)
- Naživo: Ostravská pocta Davidu Stypkovi byla nebesky povznášející (11.01.2023 10:20)
- Video: "Zázraky" se dějí. David Stypka ještě před svojí smrtí nazpíval pohádkový duet s Ewou Farnou (15.11.2022 17:42)
- Naživo: Mirai vyprodali O2 arenu. Předvedli to nejlepší, co dokážou (16.09.2022 07:39)
- David Stypka získal posmrtně tři Ceny Anděl, uspěli i Ewa Farna nebo Mirai (27.04.2022 23:13)
- Na okraj: Kdo vyhraje letošní Ceny Anděl? Rýsuje se možný triumf umělců z jednoho kraje (27.04.2022 08:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (5-1) (31.01.2022 20:00)
- Ivan Mládek oslaví osmdesátiny reedicí alb "Dobrý den!" a "Nashledanou!" (25.01.2022 09:41)
- Video: Mirai připomínají výročí odchodu Davida Stypky klipem k emotivní písni "Lítej (Davidovi)" (10.01.2022 11:11)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe