shop.musicserver.cz
Pohled do českých hitparád - 14. týden 2020

Novou královnou české albové hitparády je Dua Lipa, rádiím stále vévodí Lewis Capaldi

Vydáno: 09.04.2020 19:50 v sekci České hitparády - Josef Martínek | foto: Warner Records

Stabilní jedničkou v českém rádiovém éteru se v posledních týdnech stal Lewis Capaldi s "Before You Go". Albový žebříček naopak zažívá příjemné oživení, dlouhodobou dominanci domácího rapu totiž podruhé za sebou narušila mezinárodní popová hvězda. Minule vyhrál The Weeknd, tentokrát Dua Lipa.

Lewis Capaldi - Divinely Uninspired To A Hellish Extent (extended edition)
© facebook interpreta
RÁDIA - Čtvrtým triumfem prodlužuje Lewis Capaldi svou vítěznou šňůru. Do vyrovnání šesti loňských vavřínů "Someone You Loved" tedy aktuálnímu hitu "Before You Go" zbývají už jen dva zářezy. Nadále platí, že Česká republika patří k zemím, kde se písni z reedice zpěvákova debutu "Divinely Uninspired To A Hellish Extent" daří vůbec nejlépe. Jedničku uzmula už jen v britském, skotském a irském žebříčku, v Nizozemsku brala stříbro a do první pětice se vměstnala ještě v Belgii a Švýcarsku.

Ani po bezmála půl roce neztrácejí na hranosti Chinaski se singlem "Láska a data". Ten ze čtyřiadvaceti kol v pořadí jen dvakrát chyběl v elitní desítce, na stupně vítězů se podíval ve čtrnácti případech a na ten nejvyšší čtyřikrát. Z minulých brambor se Malátný a spol. tentokrát posouvají na dvojku.

Stálicí medailových pozic jsou také Kryštof se skladbou "Hvězdáři", ve kterém jim hostuje Sima Martausová. Z bronzového stupínku se nikam nepohnuli. Havířovská parta navíc do éteru vyslala další čerstvou hudbu, takže se dá očekávat, že brzy bude mít v popředí hned dvojnásobné zastoupení. O zmíněné novince ale více až o pár odstavečků níže.

Nejstarší položkou první desítky je čtvrtá "Seňorita". Shawn Mendes a Camila Cabello s ní v éteru vyhrávají už od loňského léta, celkově zatím v hitparádě strávili pětatřicet kol. Mezi pět nejhranějších poprvé nahlédl Marek Ztracený s "Tak se nezlob". Písňová omluva ženám, vydaná přesně na Valentýna, v Top 10 rychle nahradila zpěvákův předešlý hit "Naše cesty".

Domácí hudbu v desítce nejhranějších skladeb reprezentuje také Lenny. "Figure It Out" je další ochutnávkou z jejího očekávaného druhého alba, které vyjde ještě na jaře. V prosinci ho zpěvačka plánuje představit v O2 universu.

O nejlépe umístěnou novinku týdne se zasloužil Ondřej Brzobohatý, který podobně jako mnoho dalších hudebníků nahrál píseň týkající se současné pandemie. "Život" je podle jeho slov poděkováním zdravotním sestrám za jejich obětavou práci. Svým hlasem přispěli také Vojtěch Dyk a Marta Jandová. V rádiích je z toho hned v prvním týdnu devětadvacáté místo.

Osmatřicátý řádek si osvojili OneRepublic s "Didn't I". Ryan Tedder a spol. mají v pražské O2 areně zahrát 6. listopadu. Pokud to koronavirus dovolí, jistě dojde i na tuto skladbu z nového alba "Human", které vyjde v průběhu tohoto roku.

Šedesátku ukořistila Australanka Sia s "Unstoppable". Písnička vyšla už na albu "This Is Acting" v roce 2016, ale poté, co loni zazněla v reklamě na luxusní francouzský parfém, se začala znovu objevovat v evropských žebříčcích. Například ve slovenských rádiích se prokousala až na čtyřku, ve Francii jí statistika digitálních prodejů dokonce přisoudila dvojku.

Sedmdesátá druhá pozice patří již jednou zmíněné skupině Kryštof. "Hned teď (pojď být světlometem)" má být pro fanoušky přívalem pozitivní energie v těchto neveselých časech. Tento týden se novinka dočkala také svého videoklipu. Divili bychom se, kdyby ji v blízké budoucnosti minula první desítka .

Top 10 ČR - rádia:
  1. Lewis Capaldi - Before You Go
  2. Chinaski - Láska a data
  3. Kryštof feat. Sima Martausová - Hvězdáři
  4. Shawn Mendes feat. Camila Cabello - Seňorita
  5. Marek Ztracený - Tak se nezlob
  6. Shaed & Zayn - Trampoline
  7. Tiesto & Stevie Appleton - Blue
  8. Jax Jones & Ella Henderson - This Is Real
  9. Jonas Brothers - Only Human
  10. Lenny - Figure It Out


Dua Lipa - Future Nostalgia
© facebook interpreta
ALBA - Kvůli koronaviru spousta hudebníků odložila vydání svých alb. Dua Lipa ale druhou studiovku "Future Nostalgia" do světových žebříčků vyslala a zatím se zdá, že udělala dobře. V Británii zamířila na druhou příčku, v USA na čtvrtou, a u nás dokonce sebrala zlato.

Zpěvačka s kosovskými kořeny si v Česku vybudovala slušnou fanouškovskou základnu. Její eponymní debut před třemi lety startoval v tichosti ve čtvrté desítce, zájem o něj ale u posluchačů postupně rostl a v roce 2018 strávil několik týdnů v Top 10, nejlépe byl pátý. Ještě nyní najdeme nahrávku "Dua Lipa" v pořadí, konkrétně ve svém jubilejním stém týdnu sídlí na jednapadesátém místě. Jméno této popové komety by klidně mohlo posloužit jako dobrý tip pořadatelům tuzemských festivalů.

The Weeknd s "After Hours" neudržel minulé vedení a pohoršil si na bronz, přesto má podíl na tom, že tento týden na stupních vítězů převažují představitelé zahraničního popu. V posledních měsících jsme zvyklí spíše na dominanci tuzemských rapperů. Z nich tentokrát do první trojice promluvil pouze Viktor Sheen, druhý s neodkvétající trvalkou "Černobílej svět".

Velká očekávání fanoušků vzbuzoval albový návrat Pearl Jam. "Gigaton" je první řadovkou souboru ze Seattlu po téměř sedmi letech, na první desítku však ikony devadesátých let nedosáhly a připisují si dvanáctku. Také páté místo v USA v porovnání se zlatem předešlých dvou studiovek naznačuje, že tato parta už má časy největší slávy za sebou.

Rozmach rapu potvrzuje čtrnáctá příčka, na kterou se dostal teprve osmnáctiletý Grey, další zástupce domácí tvorby. "Čerpá z aktuálního dění na trapové scéně i soundcloud rapu, ale nevyhýbá se ani experimentům, ať už je to psychedelie ve skladbě 'Molly' nebo tvrdá rocková hudba, na které vyrůstal," tvrdí o interpretově debutu "Mladej hladovej" tisková zpráva vydavatelství Warner Music.

Top 10 - alba:
  1. N Dua Lipa - Future Nostalgia
  2. Viktor Sheen - Černobílej svět
  3. The Weeknd - After Hours
  4. Nik Tendo - Fatamorgana
  5. Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
  6. Post Malone - Hollywood's Bleeding
  7. Ed Sheeran - No. 6 Collaborations Project
  8. Harry Styles - Fine Line
  9. ▼ Milion+ - Krtek Money Life
  10. Justin Bieber - Changes

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 14. týden najdete na stránkách IFPI zde.

NÁZORY
  • Dočkáme sa recenzie Future Nostalgia?... (Anonym, 09.04.2020 21:11) Reagovat

    Dočkáme sa recenzie Future Nostalgia?

    • Re: Dočkáme sa recenzie Future Nostalgia?... (Brundibár, 10.04.2020 13:11) Reagovat

      To ti srágoru nestačí poslouchat? To si ní chceš ještě číst?

      • Re: Dočkáme sa recenzie Future Nostalgia?... (Anonym, 10.04.2020 15:35) Reagovat

        Áno, veľmi rád by som si prečítal o "srágore", ktorá má na metacritic priemer 89/100 a je kritikmi zatiaľ najlepšie hodnoteným albumom tohto roku :) Pokračuj v trollení, trollko ;)

        • Re: Dočkáme sa recenzie Future Nostalgia?... (Bůh, 10.04.2020 16:54) Reagovat

          V klidu,Včelí medvídek je zakomplexované vemeno.

  • Future Nostalgia si to první místo zaslouží. J... (Standa, 10.04.2020 17:05) Reagovat

    Future Nostalgia si to první místo zaslouží. Je to skvělé album! Dlouho tady tak dobrý pop nebyl! :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" (25.04.2024 07:30)
- Chinaski startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouštějí kanál na Herohero a chystají další dárky (24.04.2024 13:39)
- Video: Dua Lipa se snaží čarovat, její Iluze ale příliš nefunguje (19.04.2024 13:53)
- Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády (18.04.2024 10:00)
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Český hudební trh v roce 2023 opět rostl, zájem o vinyly dosáhl svého stropu, překvapili Linkin Park (04.04.2024 15:00)
- Nejdřív Benson Boone, teď Artemas. Český digitální žebříček ukazuje, že pop se vrací do hry (04.04.2024 08:00)
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Dua Lipa Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu