shop.musicserver.cz
Jan Kunze (Kofe-in) - Dnes jedeme víc na pohodu

Jan Kunze (Kofe-in) - Dnes jedeme víc na pohodu

Vydáno: 09.04.2020 11:15 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Bára Alex Kašparová

Jan Kunze je muž několika profesí. Má rád tu svobodu, která se mu tím nabízí. S kapelou Kofe-in vydává po sedmi letech novou desku, pracuje na své třetí knížce, na příští rok chystá nahrávku s Munroe, uvažuje o sólovém albu. Všechny tyto aktivity i mnohé další jsme probrali v rozhovoru.

Máte venku novou nahrávku. Dříve jste vydávali alba, nyní EP. Přizpůsobujete se době?

Ano. Lidé dnes poslouchají hlavně singly. Rozhodli jsme se jít právě touto cestou, s tím, že se raději budeme pořádně věnovat jednotlivým skladbám a budeme se snažit k maximu písní natočit videoklipy. EP vzniklo právě z těchto singlů a bylo doplněno o jeden nový song.

Nahrávka obsahuje čtyři písně, které vznikaly tři roky. To je skoro co rok, to písnička. Není to málo? Nebyla témata? Nebo došly nápady tím, že s bráchou žijete šťastné rodinné životy?

Životy žijeme zaplať pánbůhšťastné, to je fakt. Na tvorbu to ale má vliv spíše pozitivní. V těch třech uplynulých letech jsme až tak moc v Kofe-in produktivní nebyli, musíš ovšem vzít v úvahu, že jsme se věnovali také dalším projektům.
Kofe-in
© Facebook kapely
Brácha hudebně-literárnímu Abendlandu, na kterém zpívala celá řada známých osobností české hudební scény, a já jsem dělal na nových věcech své druhé kapely Munroe a na divadelním představení "Jam session s beatníky". V současné době máme s Kofáčema rozděláno asi osm nových songů a z těch budeme vybírat ty již zmíněné singly.

Máte celkem vtipné načasování. Klip "Bouře" o vztahových potížích vyšel na podzim, kdy se ti do idylického vztahu narodila dcerka. Deska "Ať to trvá věčně" vychází v nešťastné období koronaviru. Máme se, myšleno v nadsázce, bát, s čím přijdete příště?

No, ono to tak vždycky nějak vyšlo, aniž by to byl záměr. Vymýšlíš název desky v dobrých časech a pak do toho z ničeho nic vpadne pandemie. Ve skutečnosti se to jméno váže k tomu, že nás spolu baví hrát a že chceme pokračovat stále dál.

Kofe-in
© Facebook kapely
Mám to chápat tak, že jste to chtěli zabalit?

To ani ne, ale dělat kapelu je na dlouhé lokte. Je to náročná disciplína. Každý band má svoje lepší a horší období. No, a my se zrovna nacházíme v tom dobrém a z toho vychází i ten název.

Kofe-in

Opavská kapela Kofe-in se pohybuje na hudební scéně od roku 2006. V energické fúzi elektra a pop rocku lze najít odkazy různých hudebních stylů. V čele sestavy stojí Jan Kunze, básník, textař, zpěvák, performer, dramaturg a činorodý organizátor kulturního života, který má na svých bedrech i projekty Munroe, Abendland a mnoho dalších aktivit včetně kurátorování výstav a nedávno otevřeného Poesiomatu v Opavě. Dalšími členy jsou Petr Kunze, Michal Oslanec, Martin Lecián, Adam Matýsek a Jan Tengler. Společně vydali desky "Osobní vesmír", "Libertin", "Dobré nebe" a letošní EP "Ať to trvá věčně". Aktuální singl "Bouře" hraje několik rádií a je nominovaný v kategorii píseň roku v Moravskoslezských uměleckých cenách Jantar.

Jan Kunze
© Bára Alex Kašparová
Za většinou hudby stojí tvůj brácha, ty jsi napsal dva texty. Novou píseň "Cejch" napsal M. Černý, se kterým jste spolupracovali na Abendlandu. Proč v poslední době moc nepíšeš?

Nikdy jsem k tomu nepřistupoval tak, že by nutně všechny texty musely být moje. Mirek Černý je renomovaný básník a navíc blízký kamarád, který nás zná léta a dokáže napsat text přímo pro nás. Byla by škoda s ním nespolupracovat. Je sice pravda, že už nepíšu tolik písňových textů jako dříve, ale pořád nějaké vznikají. Na podzim by měla vyjít moje třetí knížka a taky nové EP Munroe.

Kofe-in
© archiv kapely
V jedné recenzi aktuální nahrávky stojí, že obsahuje netuctové myšlenky, precizní zvuk a odvahu vzepřít se šablonám. To je asi sen každého interpreta. Podle jakého klíče jste k tomu přistupovali?

Beru to spíš jako ocenění toho, že si to už léta děláme po svém a od začátku se snažíme, ať to má určitou hudební i vizuální kvalitu. U textů je to spíš určitým myšlenkovým posunem. Jsou pro nás teď důležitější jiná témata než dříve.

Kofe-in
© archiv kapely
Jednou jsi prohlásil, že všechny tvé zážitky, zkušenosti, cesty, výhry i prohry se promítají do tvé tvorby. Jak to bylo s otcovstvím? Promítlo se taky? A jak?

Vnímám postupnou změnu témat a jakousi větší čistotu tvorby. V tom smyslu, že už netrávíme tolik času na mejdanech a mnohem víc nás zajímá, jestli je píseň dobře napsaná, zda má kvalitní text a zajímavou melodii. Na druhou stranu každý projekt, kapela nebo kniha má svůj ksicht a ten je tím rozpoznávacím znakem. Třeba to, co si mohu dovolit v Kofe-in, by v Munroe nesedělo. V připravované knížce filozofuji nad během světa i života víc než dříve, ale nechybějí ani divočejší historky ze života bohéma. Mám holt srdce bouřliváka. Což neznamená, že si neužívám otcovství. To je totiž úplně nejvíc! Otcovství je boží, jen se tolik neprojevuje ve tvorbě.

Co bylo obecně na vzniku ípíčka nejtěžší a co naopak nejlehčí?

Přišlo mi, že to šlo tak nějak přirozeně samo bez velkých porodních bolestí. EP vzniklo z písní, které už dříve vyšly jako singly, a bylo doplněno o dvě nové věci. S přípravou desky samotné nám pomohl náš vydavatel Championship Music a grafiku zpracoval skvělý Honza Gřešek.

Do sestavy přibyl staronový člen - saxofonista Honza Tengler. Chtěli jste znít pestřeji a košatěji?

Opět to vyplynulo tak nějak samo. Honza s námi začal zase postupně vystupovat. Je primárně jazzový saxofonista, takže dokáže naši hudbu obohatit o nečekané postupy a linky. A je fajn člověk a jeden ze zakládajících členů skupiny. Jsme moc rádi, že s námi zase hraje. Na vydaném EP ale saxofon neuslyšíš, písně byly nahrány ještě před jeho rozhodnutím se k nám vrátit. Předpokládám, že se Honza zapojí do tvorby nových věcí.

Jan Kunze
© Bára Alex Kašparová
Někde jste řekli, že dřív do kapelních procesů zasahovala vaše ega. Teď už tomu tak není?

Dříve jsme jeli v mnohem náročnějším tempu. Hodně jsme koncertovali. Nahrávali desky a točili videoklipy. Když řešíš tunu věcí, ledacos se stane. Každý má vizi, jak to dělat co nejlépe. Teď už to tolik nehrotíme. Máme nadhled. Víme, jak věci či scéna fungují. Jedeme víc na pohodu.

Vizuál obalu tvoří otisk peříček. Jsou čtyři shodně jako počet písní. Mají symbolizovat svobodu?

Na to by ses musela zeptat našeho grafika Honzy Gřeška. Každopádně svobodu vnímáme jako základní lidskou potřebu. Ostatně i veškeré umění včetně hudby vzniká z možnosti svobody.

Prý máš v plánu vydat do dvou let sólovku a během příštího roku druhé EP Munroe. V jaké je to fázi? Co tě vedlo k sólovce a proč nemůžeš nápady použít pro jednu z kapel? Chceš experimentovat?

Nová deska Munroe by měla vyjít na konci tohoto roku. Aktuálně je většina věcí nahraná a na jednotlivých písních teď pracujeme ve studiu. Už máme natočené i dva videoklipy. Je to hodně věcí, které je třeba udělat, a my jsem jen dva a všechno řešíme DIY způsobem.
Kofe-in
© Facebook kapely
Mimochodem, rozjeli jsme s Munroe video blog s názvem "Vlčí deník" sestavený z videí a zážitků z našich cest za muzikou. Objevují se tam kamarádi z kapel, kluby, města i jiné šílenosti. Na sólové desce se pracuje, ale nijak to nespěchá. Aktuálně mám tvůrčího vyžití dostatek. Ostatně hodně to zbrzdila i ta pandemie.

Jednou jsi uvedl, že se by se lidé měli snažit vnímat věci v širším kontextu. Jak vnímáš koronu?

Koronavirus je samozřejmě hrozná věc, ale je součástí této planety a my se s ním budeme muset vypořádat. Náš svět je přelidněný, globalizovaný a čím dál tím více zničený působením lidí. Je jasné, že dříve nebo později něco takového muselo přijít. Virus může být samočisticím mechanismem planety. Ostatně pandemie a následné blokování lidských aktivit po celém světě mají zjevné pozitivní účinky na přírodu, zvířata i vzduch, který dýcháme.

Kofe-in
© Facebook kapely
Čemu se teď věnuješ, když se nemůžeš kulturně vyžít?

Snažím se doma každý den pracovat a dohnat věci, na které nemám normálně čas. Pořád se ještě věnuji přesunům termínů akcí a výstav, které připravuji jako dramaturg nebo kurátor. Taky finišuji se svojí novou knížkou. A téměř každý den odpovídám na nějaké ankety nebo dotazníky pro lidi z kultury ohledně koronaviru. Vlastně se moc nezastavím, pořád něco řeším ohledně EP Kofe-in, připravované knížky, výstav nebo pandemie. Když mám ještě večer čas a energii, podívám se na nějaký film.

Kofe-in
© archiv kapely
Jaké filmy tě baví?

Skvělých filmů je spousta, těžko vybrat jen pár. Mám rád sci-fi, baví mě ty vize blízké nebo i vzdálenější budoucnosti. Z novějších filmů rozhodně doporučuji "Parazit", za zhlédnutí stojí i "Slunovrat", dobrodružný "Arctic", "Nezanechat stopu" nebo "Doctor Sleep".

A v jaké fázi je ta kniha? O čem bude?

Už je napsaná a v současnosti prochází redaktorským procesem. Pak začne práce na tom, jak bude vypadat. Bude obsahovat přibližně čtyřicítku básní v próze. Stejně jako ke všem svým dosavadním publikacím i k této jsem přistoupil koncepčně, ale témat v ní je samozřejmě více. Nechybějí příběhy, přímočarost, provokativní gesta i jiné atributy mých knížek. Nicméně nově jsou tam i texty filozofující nad během života i světa. Prostě témata, která se vážou k dospělejšímu věku.

Jan Kunze
© Bára Alex Kašparová
Jsi kurátor výstav výtvarného umění. Jsi v tomhle odvětví i aktivní tvůrce? Maluješ třeba?

Nemaluji. Druhej Honza Homola nebo Karel Gott ze mě nebude. (smích) Starám se jako kurátor výstav výtvarného umění spíše o tvorbu koncepcí a ideologického vymýšlení jednotlivých výstav. Nebo v podobném smyslu připravuji a realizuji katalogy a knihy týkající se výtvarného umění. U větších projektů typu Burian, Lada, Saudek přímo vyhledávám nebo vybírám umělecká díla, která budou vystavena. Pokud pracuji s nějakým současným výtvarníkem, snažím se projekt směrovat tak, abych exponoval to, co je na jeho aktuální tvorbě nejzajímavější nebo specifické. Aktuálně to je kniha a výstavní cyklus Par Force sochařky Pauliny Skavové, po Opavě a Trutnově ho nyní přesouváme do Alšovy Jihočeské galerie. Je to vlastně dost podobná role, jakou má v hudbě producent.

Jak to vypadá s Poesiomatem, který jste před pár lety založili v Opavě? Chytil se u veřejnosti?

Ano, každý den tam někdo stojí a pouští si básně. Často tam vidím i školy a školky, jak si je pouštějí. Je to úspěšný projekt. Lidi to mají rádi, dělá jim to radost a vytrhává je to z denní všednosti.

Ví se o tobě, že jsi opavský patriot. Dovedeš si představit, že bys žil jinde?

Asi ano. Z povahy toho, co dělám, trávím poměrně dost času v Praze. Vždycky jsem hodně cestoval a byl v pohybu. Tak je to dodnes. Nevadí mi to. Mám to rád. Bydlel jsem na kolejích v Brně i Ostravě, v době studií jsem žil dvakrát po půlroce v USA. Opavu mám rád, ale nelpím na ní. V dnešní totálně propojené době je v podstatě jedno, kde žiješ. Hodně věcí se děje ve virtuálním prostoru a zbytek záleží na tom, zda nejsi líný cestovat za příležitostmi a poznáním. Což mě vždycky bavilo.

Kofe-in
© Facebook kapely
Zastáváš hodně rolí. Ve které se nejvíc cítíš sám sebou?

Je pravdou, že v Opavě a v celém regionu participuju na mnoha zajímavých kulturních projektech, máme nakladatelství Perplex, kapely. Vedu galerii a zároveň poslední roky dělám i jako externí kurátor pro jiné galerie v republice. Mám rád tu šíři a těžko bych něco vyřazoval. Je v tom i určitá svoboda, ale také si dokážu představit, že bych se něčemu věnoval více. Možná to tak i časem bude. Dokud mám nápady, dostatek energie a věci se daří, není důvod to omezovat.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Munroe hlásí, že je "Konec léta" (18.12.2023 12:39)
- Rozhovory: Jan Kunze (Kofe-in) - Život je třeba prožít. Neustále hledám nové životní podněty (30.07.2023 09:00)
- Recenze: Kofe-in znějí na EP "KFN" ponuře, naději ale neztrácejí (19.07.2023 14:30)
- Video: Kofe-in našli spřízněnou duši v Kaczi a natočili s ní pozitivní song "Nalézám tě ve stopách" (26.05.2023 13:13)
- Video: Moimir Papalescu si vzal do parády "Vlčí menuet" od Munroe (02.04.2023 11:28)
- Video: Kofe-in zpívají v "Troji" o ženách jako o základu všeho (29.11.2022 14:02)
- Rozhovory: Jan Kunze (Munroe) - Pokud chceš dělat něco svojského, cesta bude těžší (22.12.2021 08:00)
- Video: Munroe mají v hororovém klipu "Vlčí menuet" místo mikrofonů květiny (26.11.2021 19:18)
- Recenze: Poslech nových Kofe-in vzbuzuje jediné přání: Ať to trvá věčně (06.04.2020 13:00)
- KOFE-IN vydává nové EP (03.04.2020 11:14)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu