Beata Hlavenková - Sně

Beata Hlavenková přináší na albu "Sně" méně jazzu a více magie

Vydáno: 17.03.2020 12:15 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: Pavel Horák

Beata Hlavenková dlouho odolávala lákadlu nahrát sólovou desku, na které by se představila nejen jako pianistka, ale také jako zpěvačka. Dříve téměř ryze jazzová hudebnice si ze svého žánru leccos přenesla i na své páté album "Sně", které nyní nově vychází také na vinylu.

8/10

Beata Hlavenková - Sně

Vydáno: 25.10.2019
Celkový čas: 47:49

Skladby: Mehwa, Prameny, U rybníka, Slámka a slepýš křehký, Žena, Socha, Husa v mlze, Radost, Vzpomínka na samotu, Plávala, Zapomniane

Vydavatel: Animal music

Beata Hlavenková je velmi pracovitou umělkyní. Na kontě má vlastní desky i mnoho různorodých spoluprací. Jednou z těch nejvýraznějších byla účast na výborném počinu Lenky Dusilové "Baromantika". V roce 2013 zase obdržela žánrovou Cenu Anděl za album "Theodoros" v kategorii jazz a blues.

Nominace ji neminuly ani v případě její páté řadovky "Sně". Na letošních andělských cenách má šance dokonce v kategorii zpěvačka roku a v žánru folk. Ty si vysloužila především za své skladatelské a instrumentální dovednosti. Mnohé ze svých písní doprovází téměř vypravěčskou vokální linkou, v níž spíše než na hlasové kreace sází na procítěný přednes. Ostatně texty jsou záměrně mnohdy jednoduché, snové, s opakujícími se motivy. Jejich úkolem není přímě sdělení, ale přenes pocitů a nálad.

A právě v tom je Beatin rukopis poutavý. Zdatně pracuje s kompozicí skladby, s její gradací a dramatičností. Pomáhá jí v tom trubka instrumentalisty Oskara Töröka, jejíž zvuk patří mnohdy k dominantním prvkům nahrávky.

Podkladem nové kolekce jsou především verše Bohuslava Reynka a Petra Borkovce, svůj autorský díl má ale také Hlavenková a její kolegyně Dorota Barová, se kterou dříve častokrát vystupovala.

Jednou z nejpůsobivějších písní je ovšem právě zhudebněná báseň Bohuslava Reynka "Husa v mlze" s překrásnou snovou trubkou a citlivou klavírní linkou lákající daleko od všední reality. Skladba postupně nabývá na dramatičnosti a zanechá za sebou jen mrazivě nádherný pocit.

Kromě češtiny na desce najdeme i polštinu a slovenštinu. Jemnost jazyka našich východních sousedů dojme u balady "Plávala", v níž se Török zdatně předvedl i v roli doprovodného zpěváka a spolu s Beatou vystřihl nezvyklý dreampopový duet.

Vinylová edice

Stejně jako v případě alba "Theodoros" si vinylovou edici "Sně" vzalo pod palec vydavatelství Minority Records, které nachystalo edici na 180gramovém vinylu v bílé barvě a omezeném (stokusovém) nákladu v čirém provedení. Závěrečné skladby "Plávala" a "Zapomniane" jsou k dispozici jen coby digitální download. "Jsem moc ráda, že 'Sně' budou dostupné nejen pro příznivce alternativního probásněného popu s prvky jazzu i folku, ale i pro narůstající počty gramofonových nadšenců. Vinyl alba 'Theodoros' bude mít sourozence, navíc u stejného vydavatelství. Dan Dudarec jako velký milovník hudby dává tu největší a nejkvalitnější péči výrobě vinylu," řekla k nové verzi Hlavenková.

Mluvit o popu je ale v případě "Sně" hodně na hraně. Autorka si dala velmi záležet na žánrové nejednoznačnosti. Základem je sice její mateřský jazz, své slovo ale řekly také klasická hudební výchova či folk.

Beata Hlavenková vydávala dobré nahrávky již dříve, ale poprvé se i díky písničkovějšímu formátu může o jejím umu dovědět širší publikum, které zrovna instrumentálnímu jazzu tolik neholduje. Navíc ono souznění s Reynkovým vzletným básnictvím je chvílemi až magické.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Thom Artway pokřtil album "Trhám mraky", kmotrou byla Beata Hlavenková (15.03.2024 17:45)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Festival Space X představí Davida Boultera z Tindersticks i nové projekty Davida Kollara s Arve Henriksenem či Beaty Hlavenkové s HRTL (11.09.2023 09:46)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)
- Video: Cotatcha Orchestra v songu "Tsumaranai" znovu spojil síly s Lenkou Dusilovou (20.04.2023 17:42)
- Naživo: Progres 2 v Lucerna Music Baru aneb Toulky po hvězdách hudební galaxie (22.03.2023 12:57)
- Recenze: "Je všechno dobrý?" ptá se na svém debutu Marie Kieslowski. A my odpovídáme: "Je to výborný" (19.12.2022 00:00)
- Popmuseum Stage zve na unikátní online koncerty, sérii zahájila Lenka Dusilová (01.12.2022 19:01)
- Fotogalerie: Pussy Riot, Lenka Dusilová i David Koller oslavili 17. listopad Koncertem pro budoucnost (18.11.2022 11:54)
- Video: Zuzana Mikulcová spojila síly s Beatou Hlavenkovou. Výsledkem je pokračování projektu Fúzie, skladba "Tancuj" (15.09.2022 14:28)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe