Tomáš Klus nazpíval píseň "Je doma máma?" k filmu "V síti". V klipu se stylizuje do odpudivého úchyla

17.02.2020 11:51 - Hana Bukáčková | foto: archiv interpreta

Dokument Víta Klusáka "V síti" o nástrahách všemocného internetu a nebezpečí sociálních sítí bude mít premiéru 27. února. Ještě než se tak stane, láká na něj singl "Je doma máma?". Jeho autorem je Tomáš Klus, mimo jiné sám otec tří dětí, takže mu tato tematika bude brzy také velmi blízká.

Jak k této spolupráci došlo? "S Tomášem nás svedla dohromady poťouchlá náhoda - na jedné akci byl zasedací pořádek podle jmen na židlích a ty papíry Klus a Klusák dal kdosi naschvál vedle sebe. Tak jsme se dali do řeči a Tomáš se ptal, kdy už bude venku film 'V síti'. A já mu povídám: 'V únoru. A nechceš k tomu napsat písničku?'" přiblížil setkání režisér a dodal: "Tomáš pak záhy viděl film a na dva dny se zavřel do studia. Po těch dvou dnech mi přilétla zpráva: 'Sorry, zkoušel jsem všechno možný, ale zatím nic použitelného…' Ale za pár hodin přišlo: 'No, vlastně jsem něco napsal, ale skončilo to v koši. Ale jsi taky šílenec, tak ti to pošlu.'"

Zpěvák k tomu doplňuje: "Když mi Vít nabídl, zda bych k 'V síti' nenapsal píseň, přijal jsem vhozenou rukavici především proto, že ji hodil on. Jeho práce si nesmírně vážím, neboť jde do hloubky a nejen, že nastavuje zrcadlo, otevírá diskuzi, ale především s tématem pracuje kontinuálně a snaží se nabízet východiska, šířit osvětu, aktivizovat. To je velmi důležité. Následný postup, kdy nás pozval na projekci, která mě se ženou úplně rozsekala, pak na oběd, kde nám ukázal jeden z profilů, zprávy a žádosti 'Pavouků', mě vyprovokoval k tomu, že jsem rovnou z oběda, se zvednutým žaludkem, vyrazil do studia a pod vlivem napsal píseň 'Je doma máma?'. Když jsem ji pustil doma, chvíli to smrdělo rozvodem, neboť jsem šel po Vítově vzoru na dřeň a zvolil nepříjemný pohled z první osoby, protože myslím, že je na šokující téma nutné upozornit šokantně. Jsme totiž, jak se říká, dnes už zvyklí na ledasco. Sám jsem neměl tušení, jak alarmující je situace, neboť mé děti doposud 'v síti' nejsou. Jsem ale přesvědčen, že film hne i bezdětnými."

Odporné téma zpracoval efektně. Líbí se mi, že volba padla právě na Tomáše - jeho osoba má šanci zvýšit o tomto méně diskutovaném tématu povědomí. Snad rodiče následně projeví více zájmu o svá dítka, než že jim dají na do rukou telefon, aby se zabavila. Záměrem videoklipu i mrazivého obsahu písně tedy rozhodně není nic zlehčovat, ale naopak poukázat na přetrvávající problém zneužívání dětí na internetu a především k diskuzi přitáhnout i mladší diváky, kterých se to týká nejvíce, a varovat je.

Snímku dominuje opravdu úchylný predátorův tanec, jehož součástí jsou třeba kopulující pohyby nebo krční rozcvička. Autorem choreografie je jeden z nejvtipnějších českých tanečníků Marek Zelinka, kterého můžete znát jako vítěze StarDance z roku 2015 a životního partnera herečky Marie Doležalové. "Je doma máma?" je povedené dílo, které pojednává vesele o neveselých věcech a které nezůstane bez povšimnutí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY