shop.musicserver.cz

Hutný kytarový pudink v Rock Café

Vydáno: 24.03.2003 20:44 v sekci Naživo - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Sobota 22. března 2003, klub Rock Café, Praha. Hodně kytar, řevu, tetovaných paží, nejvíce ze všeho sprostých slov. Susan Said, the.switch, Hraczki, Luca Brasi, Artery, 4LYN. International Music Pudding. Více naše reportáž s fotografiemi.

Hraczki
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Zákulisní rozpis harmonogramu, který byl dle upozornění "Later You Come, Less You Play" festovně závazný pro všechny skupiny, dával tušit, že sobota 22. března nebude večerem plným zpoždění. Právě naopak, vše šlapalo jako čerstvě seřízené Volvo. V šest hodin to rozpálila americká písničkářka, ovšem notně drsná a otrhaná a nekompromisní a řádně vulgární, Susan Said, kterou pražské publikum přivítalo v počtu několika desítek lidí. Nikoho nepřekvapovalo, že klub se zaplňoval postupně a zámořská diva tentokrát zprostředkovala zábavu těm několika návštěvníkům, kteří dorazili načas. "Včera v Plzni to byl fakt nářez. Přes dvě stě lidí, parádní atmosféra, super na každej pád," pochvaloval si první zastávku International Music Pudding organizátor Martin Fořt v přestávce mezi prvním vystoupením a druhými the.switch. Jejich dvojnásob tvrdému setu přihlíželo zhruba dvojnásob fanoušků, jenom stejně špatný zvuk zůstal. Ačkoli the.switch - jak už to bývá - jsou při koncertě podstatně zábavnější než na desce, která je svou poplatností nu-metalovým klišé bezbřeze nudná, nepovedená akustika první poloviny řádění nedala plně vyniknout jejich elánu a energii.

Artery
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Pauzy mezi jednotlivými kapelami byly překvapivě krátké, maximálně pár minut, takže si člověk pomalu ani nestihnul dát pivo, natož si někde popovídat. Nějak to však nevadilo, protože třetí na řadu přišli Hraczki, a to pro mě byl malý vrchol festivalu. Plně chápu lidi z EMI, kteří vydávají této partičce v květnu album, neboť oni jsou velmi dobří ve studiu, ale o sto procent lepší na pódiu. Poznat pecky z demosnímku, který mám doma, při koncertu je malým oříškem, poněvadž Hraczki se mění ve zběsilou crossoverovou skupinu, střídající metalové pasáže s hip-hopem a popem a lidovkou atd. Vskutku barvitá slátanina, která si zaslouží maximální posluchačovu pozornost. Vřele doporučuji. Zajímaví a diváky nesmírně očekávaní byli i následující Luca Brasi. Nebyli sice zdaleka vtipní a nápadití jako předchůdci, dokázali ovšem, že moderní kombinaci HC a scratchingu (DJ Braindread) mají propracovanou na solidní profesionální úrovni, a pokud se náhodou někde nedostávalo invence, nahradili ji euforickou agresivitou, tu zpívanou česky, onde anglicky.

4LYN
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Ačkoli za hlavní hvězdy byli vydáváni němečtí 4LYN, skutečným vrcholem se pro těch pár set návštěvníků (cca tři sta lidí) stali bulharští Artery, kteří mají bohaté zkušenosti s pražskou klubovou scénou, kde dlouhou dobu působili. Důvod úspěchu je nasnadě - jednak přišla spousta jejich kamarádů, jednak Bulhaři sviští na stále ještě populární vlně a la System Of A Down kontra Korn. Aranžersky byla "tepna" nejzajímavějším bodem programu, protože zpěvák nehraje na klasickou kytaru, nýbrž na balalajku (nebo co to je). Snad jen v té době už konsolidovaný zvuk mohl být při etnických sekvencích barvitější a výraznější (Artery se nechávají silně inspirovat bulharským folklórem, podobně jako SOAD tím arménským). Artery nasadili laťku vysoko především co se návštěvnosti týče a na to doplatili němečtí 4LYN. Přeci jen komerčními konvencemi více svázaný popový rap-metal čpěl v úvodu po řízném etno-metalu nudou. Jenže zdání klame, o tom nemohlo být vzápětí pochyb. Zpěvák Ron "Braz" a jeho kumpáni předvedli když nic, tak vysoce profesionální show, při které se mohli uvolnit i zarytější fanoušci metalového undergroundu. Energii, hyperaktivní nasazení, ani jedno z toho nešlo 4LYN vytknout, škoda jen, že tou dobou už byl hlavní sál Rock Café poloprázdný. Ani přídavek kvůli časovému plánu nemohli Němci několika věrným, nadšeným fandům nadělit... Řekl bych ale, že jim i návštěvníkům se večer líbil, ostatně se Ronnie v backstagi rozplýval: "Mně je úplně jedno, kde hrajeme a kolik je tam lidí, protože Čechy jsou prima v tom, že tu každý hulí!" Tak to vidíte, i kdyby třetí a poslední koncert ze série International Music Pudding v Litoměřicích dopadl bídně, někdo bude z putováním po klubech určitě spokojen.

International Music Pudding, Rock Café, Praha, 22.3.2003

NÁZORY
  • Lubos Krec (Tomas Muller, 25.03.2003 15:15) Reagovat

    Dobry den. Pan Lubos Krec je asi nekde uplne mimo, protoze the.switch byla jedina kapela, ktera neni poplatna nu-metalovemu klise. To, ze jejich koncerty jsou minimalne trikrat lepsi, nez jejich deska, je pravda a ja se s tim ztotoznuji. Nevhapu ale, jak muze nekdo rict takovou blbost, kdyz Hraczki (totalne nudny set, bici cele vysamplovane - zpevak v prvni pisnicce skopnul mikrofon od kopaku jejich bubenici, a stejne byl slyset kopak - vysamplovanej. Bubenice akorat kopirovala samply), Luca Brasi a 4Lyn jsou trapnou kopii nej-nu-metalovejsi kapely Linkin Park, to by snad poznal i hluchej. Tolik neoriginality s kopii (opravdu krome the.switch a mozna Artery) jsem na jednom koncerte uz dlouho neslysel.

  • Gratuluji, pane Kreci... (lethal, 25.03.2003 20:24) Reagovat

    ...timto clankem jste finalne dokazal, ze jste naprosty diletant. Prominte, mam pocit, ze jsme oba byli asi v jinem Rock Cafe na jinem koncertu.

    Jak proboha muzete prohlasit Hraczki za vrchol festivalu. Poslouchal jste je vubec? Naprosto chaoticky mix spousty stylu bez hlavy a paty, navic s neprilis presvedcivymi vykony muzikantu. Jestli je tohle pro vas vrchol vecera...

    V kontextu vaseho clanku se ani nedivim, ze jste tak strhal the.switch. V podstate jedina kapela, ktera NEbyla poplatna nu-metalovemu klise. Vy jste snad slysel rapovane pasaze, scratche nebo dalsi atributy, ktere jsou pro nu-metal typicke? Ja teda ne... timto jste definitivne dokazal, ze na poli hudby pouze marne tapete. The.switch se v podstate jako jedini snazili prijit s necim novym, s mixem tvrdeho crossoveru s prvky hc a ema, coz pro vas asi bylo nestravitelne.

    Vase komentare ohledne Luca Brasi a Susan Said radeji ponechavam bez povsimnuti. Mimochodem, ten zpevak Artery hral na bouzouki, pane hudebni znalce :-/

    Lidi jako vy, pane Kreci, stahuji celou ceskou hudebni publicistiku stale hloubeji do bahna, ve kterem si jiz dlouhou dobu pekne lebedi. Je mi lito, ze zaroven stahujete i cely musicserver, ktery se (s lidmi vaseho formatu samozrejme marne) snazil udrzet alespon nejaky naznak kvality. Toto je moje posledni navsteva tady. Prave jste prisli o pravidelneho ctenare a verim, ze nebudu jediny...

    Pane Kreci, pro me jste naprosta nula...

  • Coze ??? (shitman, 25.03.2003 21:21) Reagovat

    Pane Krec,vy asi nemate moc vyvinuty hudebni sluch,ze ??? Clovek s hudebnim sluchem by totiz nemohl napsat takhle stupidni a nepravdivou recenzi.... Kazdy kdo byl 22.3. v Rock Cafe vam potvrdi,ze The.Switch byli s prehledem nejlepsi skupinou toho vecera... Narozdil od vetsiny ostatnich skupin hrali osobitou hudbu,coz se napr. o 4Lyn rict neda... Vzydyt tak rytmicky propracovanou muziku tak krome nich nehral nikdo... A co ma znamenat veta : "jenom stejně špatný zvuk zůstal"....???? Vy tady jeste navic vychvalite neco tak stupidniho jako Hraczki.... Muzete nam sdelit,co se vam na skupine Hraczki tak libilo ??? Ty jejich nasamplovane bici ??? Nebo ten jejich radoby DJ ??? Sakra byl jste vubec na tom koncerte ???? Pane Krec,nechapu jak muze takovy hudebni ignorant jako vy psat recenze.... je mi vas lito...

  • co dodat... (another SloW, 25.03.2003 22:18) Reagovat

    Naprosto se shoduji s predchozimi komentari. Nechapu jak muze byt clovek jako vy recenzent!?! Je ponekud podivne, ze "pop-metalove" melodie jsou vam o mnoho milejsi, nez "nu-metalove klise". Ale pokud si uvedomime, ze hlavni predstavitele "pop-metalu", tedy Linkin Park jsou prave tvurci te nejvetsi vlny nu-metaloveho klise (nevim, kdo jiny by to mohl byt), pak dochazime k zaveru, ze jste budto fanda Linkin Park a jim podobnych (4lyn,...) a podle techto kapel tedy posuzujete ostatni a nebo,... ze jste uplny idiot. Dokazu pochopit, ze se takovemu cloveku nelibi kapela jako the.switch, ale jak nekdo proboha muze chvalit Hraczki??? Kdyz pominu naprostou stupidnost jejich "hudebni invence", musi uplne kazdemu rozbit hlavu naprosto priserny zvuk, ktery kapela na koncerte mela. Jiz zmineny sestreleny mikrofon budiz spickou ledovce. Nikdo z tech lidi nehral dobre a ani dobre neznel. Projevy zpevaku byly znacne neprofesionalni a chlapci budou patrne potrebovat jeste dost treninku s mikrofony a hlasivkami, nez se jim podari alepson jakz takz kvalitni projev. Komentovat podivnou kombinaci sedmi a sestistrunne kytary, ktere se rytmicky sesly asi tak 2x za skladbu (a ocividne to nebyl ucel), se mi zda uz skoro zbytecne. Myslim ze tenhle koncert jasne ukazal, ze nestaci udelat kapelu stylem: -spoustu crossoveru (pro velke publikum), samply (aby beaty vypadaly drsne), DJ (pro image), jedna sedmistrunka navic (KoRn ji maj prece taky) a do toho vseho trochu rapu (je moderni rapovat do metalu). Vybaveni a sestava kapely ocividne neni vsechno. ... a s vami sem vazeny pane definitivne skoncil.


  • 4 Mr. Krec (Thomas-the.switch, 26.03.2003 09:41) Reagovat

    Pane Krec, recenzujte laskave, to co mate recenzovat a neplette se do veci, do kterych vam nic neni. Pokud budem chtit zrecenzovat CD, tak o to pozadame nekoho, kdo se recenzovanim CD s tvrdou hudbou zabyva.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nostrrromö zvou v klipu "Diabolicus" do temných koutů vesmíru (14.02.2024 16:38)
- the.switch vyrazí na klubové turné, doprovodí je Severals (03.02.2024 08:38)
- Rozhovory: the.switch - "Skrytý místa" je prý naše nejlepší album v tom, že se skvěle poslouchá v kuse (08.01.2024 09:00)
- Recenze: the.switch i na albu "Skrytý místa" zůstávají odvážní (12.12.2023 08:00)
- The.Switch se probouzejí a po sedmi letech vydávají studiovku "Skrytý místa". Jsou údernější a jdou více do hloubky (14.11.2023 10:38)
- Video: the.switch v klipu "Kolo kolo" syrově poodhalují boj s alkoholem (07.04.2023 09:13)
- Nové desky 6/2021 - od Sii přes Florida Georgia Line po Pentatonix (17.02.2021 14:00)
- Naživo: Godsmack se po takřka čtvrtstoletí existence konečně ukázali v Česku (12.06.2019 20:44)
- Video: the.switch dávají nebi respekt, hvězdám smysl a lidem lásku (20.07.2018 13:02)
- Video: The Truth Is Out There spojili v klipu k písni "Poslední nádech?" síly s the.switch (13.10.2017 12:58)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Sia Adele U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu