Festivalu Brutal Assault přijedou gratulovat i legendární Mercyful Fate

31.01.2020 11:01 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Po posledním rozšíření soupisky metalového svátku Brutal Assault se line-up zastavil na padesáti procentech. Pomyslným jazýčkem na vahách, kterým se seznam vystupujících překlopil do druhé poloviny, se stalo jedno z největších jmen, která může extrémně metalová scéna nabídnout. Mercyful Fate, v jejichž čele stojí charakteristickým hlasem disponující zpěvák King Diamond (mající i svou úspěšnou sólovou kariéru), totiž platí za jeden ze spolků, který v osmdesátých letech pomáhal budovat metal, tak jak jej dnes známe.

Na odkaz tohoto uskupení přísahá lecjaká následnická kapela. Na začátku 80. let položili Mercyful Fate základy true metalu, stáli u kolébky vznikající první vlny black metalu reprezentované především formacemi Venom, Bathory nebo Hellhammer, ale jejich dopad je dodnes pociťován široko daleko napříč spektry od hlubokého undergroundu po titány, jakými jsou Metallica nebo Slayer. Za základní kameny možno považovat eponymní EP a alba "Melissa" a "Don't Break The Oath". Na nich se totiž kvintetu podařilo propojit heavy metal se specifickou temnou estetikou. Jenže před dvaceti lety odehráli svůj poslední koncert a dlouho to nevypadalo, že by legendy opět vstaly z hrobu.

Až v polovině loňského roku se objevila zpráva, že to King Diamond se svými bývalými kumpány dává dohromady a že společně chystají sérii festivalových štací. Nejeden návštěvník festivalu Brutal Assault zbystřil: To by byla skupina ideální k oslavám jeho čtvrtstoletí. A po měsících spekulací to klaplo. Kapela slibuje show, jakou zdi pevnosti Josefov dosud nezažily. A jak dodávají sami pořadatelé: "Po účasti Motörhead a Slayer na Brutal Assaultu vám tak plníme další z dlouhodobých snů."

Závěrem dodejme, že 25. ročník přehlídky se uskuteční od 5. do 8. srpna 2020. Mezi zatím potvrzenými jmény jsou veličiny jako Mayhem, Asphyx, Devin Townsend, Dark Funeral nebo Obituary či spolehlivá jména typu Arcturus, Myrkur, Me And That Man, Paradise Lost nebo Venom.

.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY