Grammy vsadily všechno na jednu kartu. Pro Billie Eilish ale může být úspěch danajským darem

Grammy vsadily všechno na jednu kartu. Pro Billie Eilish ale může být úspěch danajským darem

Vydáno: 28.01.2020 08:00 v sekci Na okraj - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Výsledky letošních Grammy v hlavních kategoriích by se daly nazvat jako jednobarevné, to by ale jejich královnou nesměla být Billie Eilish. Osmnáctiletá zpěvačka se zeleným přelivem ve vlasech totiž ztělesňuje to nejpestřejší, co současná pop music nabízí. A její jednoznačný triumf otevírá prostor pro otázky.

Už nominační listina podchytila, že v roce 2019 se toho na hudební scéně událo nebývale hodně. Nejvíc želízek v ohni měla zpěvačka a rapperka Lizzo, která se teprve po třicítce dočkala pronikavého úspěchu se svou třetí studiovkou (ale první pod velkým vydavatelstvím) "Cuz I Love You". Zabodovala díky provokativním textům, žánrové směsici popu, r'n'b i hip hopu a také zásluhou sebevědomé prezentace, kterou dává na odiv své korpulentní tvary.

Pozoruhodně si v posledních dvanácti měsících počínal také dvacetiletý rapper Lil Nas X, jehož hit "Old Town Road" vydržel rekordních devatenáct týdnů na čele americké singlové hitparády. Montero Lamar Hill, jak zní jeho občanské jméno, si do něj přizval country hvězdu Billy Ray Cyruse (otce Miley) a další nadžánrová senzace byla na světě. Za revoluční lze v jinak silně maskulinním světě rapu považovat i to, že se interpret netají svou homosexuální orientací.

Letopočet 2019 nadmíru přál také Arianě Grande, která se díky celosvětové popularitě páté řadovky "Thank U, Next" ocitla na prozatímním vrcholu kariéry. K adeptům na prestižní ocenění v hlavních kategoriích patřila i Lana Del Rey s hudebními kritiky vychvalovanou deskou "Norman Fucking Rockwell".

Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
© facebook interpreta
Všechny ale převálcovala osmnáctiletá slečna s hororovou vizáží, která se na debutu "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?" vypořádává se svými fobiemi. Interpretka, která se úmyslně obléká do nadměrně velkých oděvů, aby nikdo nemohl kritizovat její postavu.

Písničky tvoří doma ve svém pokojíčku se starším bratrem a nejlepším kámošem, jak někdy dodává, Finneasem O'Connolem. Její svět je v nich klaustrofobický, plný úzkostí a frustrací. Je to svět, ve kterém se našla spousta jejích vrstevníků, ale do kterého pro jeho nápaditost začali postupně pronikat i posluchači o něco staršího data narození. Dave Grohl dokonce mladou umělkyni neváhal nazvat novodobou Nirvanou.

Billie Eilish, O2 arena, Praha, 20.8.2019
© Jan Kuča
Jenže je současná modla teenagerů skutečně pro světovou hudbu tak výjimečným zjevem, aby sesbírala ceny ve všech čtyřech hlavních kategoriích Grammy (a celkově pěti), což se naposledy jednomu interpretovi povedlo před devětatřiceti lety?

To nejspíš ukáže až čas. Popularita Billie Eilish postupně rostla od roku 2015, kdy zveřejnila svou první písničku "Ocean Eyes", a v těchto dnech již dosahuje rozměrů globální hvězdy první kategorie. O tom jsme se přesvědčili i v srpnu v pražské O2 areně - beznadějně vyprodané. Její v březnu vydaná deska ovládla albové žebříčky, singl "Bad Guy" zbořil ty singlové. Před pár týdny bylo oznámeno, že Eilish nazpívá titulní skladbu nové bondovky. A triumf na Grammy jako by znamenal už jen třešničku na dortu mohutného hajpu kolem její osoby.

Teď na ni čeká hodně těžký úkol. Dokázat, že šílenství, které se kolem ní strhlo, není jen sezónní senzací.

Zpěvačka trpí Tourettovým syndromem, projevujícím se různými tiky, a také depresemi. Už v minulosti přiznala, že rychle nabytá sláva jí nedělá příliš dobře. V nedávno vydaném singlu "Everything I Wanted" dokonce zpívá o tom, že uvažovala o sebevraždě. Teď bude muset čelit tlaku obřích očekávání. Snad každého hudebního fanouška bude zajímat, s čím přijde na své druhé desce.

O tom, že po raketovém vzestupu obliby často následuje pád, koneckonců svědčí i novodobá historie Grammy. Britská diva Adele sice po triumfu s druhou deskou "21", oceněnou šesti gramofonky, dokázala své výsostné postavení udržet i se třetí řadovkou "25", na kterou nechávala fanoušky čekat skoro pět let. Ovšem její krajan Sam Smith, jenž na udílení v roce 2015 opanoval tři ze čtyř hlavních kategorií díky prodejnímu trháku jménem "In The Lonely Hour", už si tak dobře nevedl. Také on vzápětí propůjčil svůj hlas písni do bondovky. Pro "Spectre" napsaná skladba "Writing's On The Wall" byla ale přijata rozporuplně. A Smithova druhá deska "The Thrill Of It All" se solidních prodejů dočkala už jen v jeho domovině.

Všechny čtyři hlavní kategorie naposledy ovládl Christopher Cross v roce 1981. Pokud nepatříte mezi dobové pamětníky, možná jste jméno tohoto texaského rodáka nikdy neslyšeli. Dnes osmašedesátiletý zpěvák záhy po svém průlomu s hity jako "Arthur's Theme" nebo "Sailling" vyklidil pozice a od druhé poloviny osmdesátých let tvoří mimo pozornost mas.

Billie Eilish, O2 arena, Praha, 20.8.2019
© Jan Kuča
Dnešní doba a obrovská konkurence, kterou současné možnosti šíření nové hudby přinášejí, navíc vytváření dlouhodobých hvězd nepřeje. Madonna se na výsluní žebříčků vyhřívala ještě v padesáti, její nástupkyně jsou často za zenitem už ve třiceti. Uchovat si stálou přízeň posluchačů se daří už jen dinosaurům rocku a metalu, jejichž fanouškovská základna je proslulá svou desítky let trvající věrností.

Billie Eilish má přesto dobré předpoklady k tomu, aby se na ni nezapomnělo. Diametrálně se totiž liší od všech hvězd popu. Jestliže mnohé dívky si už od malička přejí být jako Beyoncé nebo Taylor Swift, čerstvá královna Grammy ztělesňuje spíš temnou stranu Síly. Pokud je pravda, že zpívá to, co žije, v kůži této rozpolcené teenagerky by se asi nechtěl ocitnout nikdo z nás.

NÁZORY
  • Cituji: Jenže je současná modla teenagerů skut... (Kamil, 28.01.2020 12:38) Reagovat

    Cituji: Jenže je současná modla teenagerů skutečně pro světovou hudbu tak výjimečným zjevem, aby sesbírala ceny ve všech čtyřech hlavních kategoriích Grammy (a celkově pěti), což se naposledy jednomu interpretovi povedlo před devětatřiceti lety? Rekl bych, ze mate v souveti chybu. si jste mysleli pred 36 lety Jacksona s 8 cenami Grammy.

    • Re: Cituji: Jenže je současná modla teenagerů skut... (Adam, 28.01.2020 12:56) Reagovat

      V soutěži není chyba. V roce 1981 sesbíral Grammy v hlavních kategoriích (Best New Artist, Record of the Year, Song of the Year a Album of the Year) Christopher Cross.

      • Re: Cituji: Jenže je současná modla teenagerů skut... (Adam, 28.01.2020 12:57) Reagovat

        *V článku

  • Present (Jaroslav Čočka , 28.01.2020 16:03) Reagovat

    Dárek jako dárek, ne? Hlavní je, že si vzpomněli. Já bych také měl radost z exotického, danajského daru. Vánoce jsou teď opravdu jen o tom, kolik ztratíte!

  • Snadná práce (Doktor Slovo, 28.01.2020 20:24) Reagovat

    pro BE.Ten úpadek je strašidelný, Amerika se zbláznila.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Billie Eilish ohlásila novou desku. Až do vydání z ní prý neuslyšíme ani notu (09.04.2024 14:49)
- "Končím!" napsala Lizzo. Zpěvačka je obžalovaná ze sexuálního obtěžování (08.04.2024 11:42)
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Vinyly ve více verzích? Billie Eilish kritizuje své hamižné kolegy (03.04.2024 19:41)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením (18.03.2024 00:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Ariana Grande je v novince "we can't be friends (wait for your love)" nešťastně zamilovaná (13.03.2024 18:50)
- Ariana Grade představila tracklist desky "Eternal Sunshine". I s překvapivým hostem (29.02.2024 14:33)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe