"All Encores" ukazuje všechny tváře Nilse Frahma

01.01.2020 15:15 - Dan Hájek | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

O tom, že Nils Frahm je neskutečně plodným autorem, se ví už relativně dlouho. Necelé dva roky od vydání "All Melody" tady tudíž máme další hudební mozaiku s jeho nezaměnitelným rukopisem. "All Encores" logicky navazuje na předchozí nahrávku a svým způsobem ji rozšiřuje.
7/10

Nils Frahm - All Encores

Skladby: The Roughest Trade, Ringing, To Thomas, The Dane, Harmonium In The Well, Sweet Little Lie, A Walking Embrace, Talisman, Spells, Artificially Intelligent, All Armed, Amirador
Vydáno: 18.10.2019
Celkový čas: 79:10
Vydavatel: Erased Tapes

V době vydání "All Melody" se dalo zakoupit épéčko "Encores 1" (nejdříve jako součást balíčku s albem, posléze se dalo pořídit i samostatně), které naznačovalo, že Nils Frahm zjevně natočil mnohem více materiálu, než se na samotnou desku dostalo. Postupně vyšla tři takováto minialba. "All Encores" je nyní shrnuje do jednoho velkého kompletu. Dodržuje zde přitom jak časovou návaznost (jak vše postupně vycházelo), tak žánrovou střídmost. "Encores 1" totiž patřily minimalismu a variacím na klavír, středobod Nilsova tvůrčího procesu. Jednotlivé střípky této části nakonec přejdou do závěrečného monumentu "Harmonium In the Well". "Encores 2" se posouvají do vod ambientu a prostých ruchových elementů - "Sweet Little Lie" je ještě klavírní hříčka plná opakujících se smyček, "Talisman" už ale rezonuje klávesovými plochami. "Spells" je pak nakročením k závěrečné sekvenci s "Encores 3", v níž klavír střídají hry s elektronikou a zvukovými vibracemi.

I na této kolekci se objevují hosté. Velkou úlohu zde má hráč na marimbu Sven Kacirek (jeho nástroj zní ve většině kompozic), dále zde nechybí blízká Frahmova spolupracovnice, cellistka a vokalistka Anne Müller (společně vydali desku "7fingers") nebo perkusionista Tatu Rönkkö, který svým umem dozdobil rozmáchlou "All Armed". "All Encores" je tak celistvou hudební výpravou napříč tvůrčím spektrem Nilse Frahma. Samo o sobě je určitým doplňkem k předchozímu počinu - nepřináší nic, co byste z rukou Nilse již dříve neslyšeli, stále je to však (na dnešní poměry krátkých desek) poctivá porce kvalitní muziky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY