Greet Death se s "New Hell" potápějí do svých nejniternějších bolestí

06.01.2020 00:00 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Trio z amerického Michiganu nazvané Greet Death se na podzim vrátilo s druhou studiovou deskou "New Hell". Hlavní devízou devítipísňového elpíčka je neskutečná schopnost přecházet mezi žánry od poprockových melodií až po dlouhé komplikované post-rockové skladby.
8/10

Greet Death - New Hell

Skladby: Circles Of Hell, Do You Feel Nothing?, Let It Die, You're Gonna Hate What You've Done, Entertainment, Strange Days, Strain, Crush, New Hell
Vydáno: 8.11.2019
Celkový čas: 48:09
Vydavatel: Deathwish Inc.
Po slibném, dva roky starém debutu "Dixieland", kterým Greet Death vzdali hold svému domovu, přichází posun k temnějším tématům. "New Hell" již od prvních tónů skladby "Circles Of Hell" zaujme. On už název kapely a alba trochu napovídá - na nahrávce opravdu dostaneme pochmurné melodie a veskrze depresivní texty. Ztráty, odcizení, probdělé noci, prospané dny, vzdání se všech snů kvůli drogám, sebevražda. Všechna tahle životní trápení obalena ve směsi shoegazových riffů a trošky psychedelie. Michiganští jdou však ještě dál a k ryze upřímným textům přimíchají indie ("Strange Days"), náznaky americany ("Let It Die") a dva opusy, za které by se nemuseli stydět ani post-rockoví velikáni.

Devět skladeb se nakonec roztahuje na třičtvrtěhodinovém pásmu. Deskou proudí neskutečná bolest, v "Entertainment" se trojice potápí hlouběji a hlouběji, až při unikání realitě dosáhne zapomnění, přijímání deprese se v "Do You Feel Nothing?" přeměňuje až v zákeřnost vůči ostatním ("I hate my friends 'cause they don't hate themselves"). U dost možná nejdrsnější "Crush" se přímo dotýká tématu sebevraždy ("Every single day I fantasize / Different ways my body can die / I would kill myself completely out of spite / Wouldn't be around to watch my friends cry").

Ve "Strain" posluchač zbystří při přechodu z jemných úvodních strun v metalové riffy a hřmějící basové linky. Působivé jsou taktéž zmíněné dlouhé skladby, devítiminutová "You're Gonna Hate What You've Done" a závěrečná titulní "New Hell", která sahá až k deseti minutám. V prvním tracku muzikanti baladicky budují atmosféru za stálého prolínání obou vokálů až k náhlému zvratu v polovině písně, kdy vše vygraduje za zvuků zasněných riffů a rázných bubnů. Podobně je na tom i finální pecka, která se však otvírá daleko dříve, za krásných refrénů plyne po většinu stopáže, až těsně před koncem vybouchne a pomalu zhasíná.

"New Hell" je příjemným překvapením konce roku. Ukázkový soundtrack na poslech v těžkých časech, se zlomeným srdcem či duší. A se svojí náladou se jistojistě zařadí mezi klasická podzimní alba.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY