Robbie Williams zkrášlí s "The Christmas Present" Vánoce všem

24.12.2019 08:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Někteří interpreti vydávají vánoční alba ve chvíli, kdy už jejich kariéry dávno sjíždějí ze svahu dolů, jiní mnohem dříve prostě proto, že je to baví. Robbie Williams má sice své nejlepší dny už také za sebou, se sváteční kolekcí "The Christmas Present" si ale dal snad více práce než s běžnou řadovkou.
8/10

Robbie Williams - The Christmas Present

Skladby: Winter Wonderland, Merry Xmas Everybody (feat. Jamie Cullum), Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!, The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire), Coco's Christmas Lullaby, Rudolph, Yeah! It's Christmas, It's a Wonderful Life (feat. Poppa Pete), Let's Not Go Shopping, Santa Baby (feat. Helene Fischer), Best Christmas Ever, One Last Christmas, Coco's Christmas Lullaby Reprise, Time for Change, Idlewild, Darkest Night, Fairytales (feat. Rod Stewart), Christmas (Baby Please Come Home) (feat. Bryan Adams), Bad Sharon (feat. Tyson Fury), Happy Birthday Jesus Christ, New Year's Day, Snowflakes, Home, Soul Transmission, I Believe in Father Christmas (Bonus Track), Not Christmas (Bonus Track), Merry Kissmas (Bonus Track), It Takes Two (Bonus Track) (feat. Rod Stewart)
Vydáno: 22.11.2019
Celkový čas: 91:00
Vydavatel: Columbia
Nahrávky plné svátečních melodií nejsou pro každého (někteří jsou na ně vyloženě alergičtí, a když z rádia poprvé slyší "Last Christmas", běží se někam schovat). Už vůbec nejsou určeny pro delší časové období než, dejme tomu, tři týdny. Na druhé straně mají tu výhodu, že pokud jsou opravdu povedené a úspěšné, každoročně se vracejí. V zahraničí by o tom mohli vyprávět třeba Michael Bublé či Mariah Carey, u nás je největší vánoční hitmaker asi Janek Ledecký. Nahrát desku plnou tradičních vánočních skladeb umí každý, těžší je složit něco nového a originálního. A v této oblasti hraje Robbie Williams na "The Christmas Present" skutečně extraligu.

Zpěvák ke své vánoční nahrávce totiž přistoupil skutečně zodpovědně. Deluxe edice obsahuje celkem osmadvacet písní, přičemž pouze osm z nich jsou coververze, zbylé dvě desítky jsou nové originální skladby. Už z toho je poznat, že si Williams skládání a nahrávání opravdu užil, což se posléze odrazilo i na (dvoj)desce. A jakkoli na její vznik měly vliv i takové skutečnosti, jako že je dvojnásobný otec a že v jeho fázi kariéry už dává vánoční kolekce smysl, na výsledku se to vše podepsalo jedině pozitivně.

Album je rozděleno na dvě části, "Christmas Past" a "Christmas Future", tedy vánoční minulost a budoucnost, což skvěle koresponduje s názvem celé kolekce, protože present neznamená jen dárek, ale i současnost. Časové pojmenování sice částečně funguje jako rozdělení převzatých a originálních skladeb, ještě více však oba disky rozlišuje po stránce aranží. "Past" je laděna do tradičnějšího bigbandového či orchestrálního zvuku, "Future" pak nabízí v podstatě moderní popové album s vánoční tematikou.

První půlka tak přináší kupříkladu naprosto klasické sváteční písně jako "Winter Wonderland" či "The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire)", ale také "Merry Xmas Everybody" původně od Slade, ve které si s Robbiem zazpíval a na klavír zahrál Jamie Cullum. Smíchání starého a nového nastalo v písničce "Rudolph", která je sice originální, ale postavená na základě "Ščedryka" neboli písně anglicky proslavené jako "Carol of the Bells" ukrajinského skladatele Mykoly Leontovyče. U konce první části se nachází také skladba, která by klidně mohla být i v druhé půli, dětským sborem podpořená hymnická balada "Best Christmas Ever".

Právě druhá část nahrávky ale z "The Chrismas Present" dělá jednu z nejlepších vánočních kolekcí vůbec. Robbie se svými kolegy totiž sází jednu skvělou popovou pecku za druhou, přičemž se ale všechny týkají Vánoc, zimy a svátků obecně. Téměř by se dalo říci, že takhle skladatelsky při síle nebyl už hodně dlouho. A i když se samozřejmě dočkáme hlavně pomalejších temp, nechybějí ani rychlejší kousky jako "Idlewild" či "Darkest Night". Williams nezapomíná ani na vtípky, a tak si do zábavného (kancelářského) party songu "Bad Sharon" pozval jako hosta slavného boxera Tysona Furyho.

Hosté jsou ostatně dalším pozitivem alba. Při té spoustě písní je fajn, když se kromě hlavní hvězdy ozve někdo jiný, v tomto případě kromě zmíněných třeba Bryan Adams, Rod Stewart nebo Helene Fischer. Druhý z nich je zastoupený dokonce dvakrát - celou nahrávku s Robbiem uzavírá písní "It Takes You", kterou proslavil ve verzi s Tinou Turner. Ta jako snad jediná nemá s Vánocemi nic společného, ale když už si ji pánové vystřihli ve studiu, dostala se na album jako bonus deluxe edice.

Máte-li sváteční desky rádi, užijete si hitovky jako "Time For Change, "New Year's Day" či "Soul Transmission" ještě o něco více než ti, kdo je považují jen za tahání peněz z kapes fanoušků. Robbiemu se prostě povedlo nahrát album, které by mohlo v přehrávačích vydržet o něco déle než jen během adventu. A přitom se příští prosinec do nich určitě vrátí opět. A ty další zase...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY