shop.musicserver.cz
Dežo Ursiny - Pevnina detstva (Reedice 2019)

"Pevnina detstva" Deža Ursinyho je koncem i začátkem v jeho kariéře

Vydáno: 31.12.2019 16:45 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Vydávání reedic nahrávek slovenské hudební legendy Deža Ursinyho s úspěchem pokračuje dalším počinem. Po sólovém debutu "Provisorium" a vrcholu spolupráce s básníkem Ivanem Štrpkou "Modrý vrch" je nyní na řadě album "Pevnina detstva". A právě zde se Ursiny se Štrpkou spojili do tvůrčího tandemu, který přetrval.

8/10

Dežo Ursiny - Pevnina detstva (Reedice 2019)

Vydáno: 4.10.2019 (reedice)
Celkový čas: 37 minut

Skladby: Vtáci, Ostrov, Privretými očami, Nové dieťa Jedného d'na

Vydavatel: Provisorium

Deska, ozdobená na obalu tajuplným snímkem jakéhosi břehu, snad mořského, na němž je hromádka škeblí a také motýl, vyšla po pěti letech od "Provisoria". To tehdy bigbítem a soulem ovlivněným Ursinyho působením v kapelách The Beatnem a The Soulmen jasně čerpalo z dobového artrockového bujení ve světě - jak koncepcí delších hudebních celků (na nichž se hudebně podílela velká část Flamenga, které mělo za sebou průkopnické "Kuře v hodinkách"), tak univerzální angličtinou. Pět let mezi touto kolekcí a "Pevninou detstva" přineslo řadu změn, a to na domácí půdě i ve světě.

Byla to doba tvrdě zabetonové normalizace, která cokoliv západního nepřijímala. Angličtina byla pasé a buržoazní bigbít jakbysmet. Na západě se art rock měnil v rock progresivní a souběžně s ním běžela i vlna fúzování rocku s dalšími vlivy, které se do zalígrovaného Československa přenesla v podobě šalamounsky pojatého jazz rocku, který držel prst na tepu doby a který zároveň, tím, že byl většinou instrumentální, tolik nedráždil bdělé ucho cenzorovo.

V roce 1974, když začal Ursiny pracovat jako dramaturg krátkého filmu ve filmových ateliérech v Bratislavě, se poprvé setkal s básníkem Ivanem Štrpkou. Jeho verše posloužily jako textový základ pro album, které se dílem drží konceptu, který nahodilo "Provisorium" - tedy delších celků, respektive dominantní dvacetiminutovky "Ostrov" a čtveřice (relativně) kratších skladeb, výrazně okořeněných dobovým jazz-rockovým kontextem. Máme tedy před sebou dílo, které by bez potíží obstálo coby instrumentální počin, zároveň jsou k němu pevně a neoddělitelně přimknuty Štrpkovy básně, původně jako písňové texty nezamýšlené.

"Pevnina detstva" vznikla v sestavě Jaroslav Filip (klavír, klávesy), Cyril Zeleňák (bicí), Anton Jaro (basa), Dušan Húščava (saxofon, flétna), Juraj Lehotský (trubka). Zvuk doplňuje výrazný podíl smyčcové sekce, kterou řídil Milan Tedla. Trochu překvapivě úplně schází kytara. Nejdominantnějším prvkem zvuku se tak stává rytmika (zvláště tepající basa se svými jazzovými a soulovými názvuky výrazně blíží dobové černošské hudbě, a je tak velmi odlišná od toho, co běžně znělo v progresivně rockových vodách), na niž se v rozsáhlých plochách vrší klávesy a smyčce. Primární je vždy zpěv Deža Ursinyho, který doplňují sólové vstupy saxofonu, trubky, klavíru, či flétny.

Tradiční forma sloka-refrén-sloka se rozpadá a proměňuje se v neprvoplánový celek. Nejmarkantnější je to v dominantním "Ostrově", kterému (a jeho úvodnímu doplňku, miniaturce "Vtáci" s textem Dušana Mitany) patří celá první strana vinylu. Ten se de facto stal posledním Ursinyho výrazně progresivním albem. Další vývoj jeho hudební spolupráce, přes následující "Nové mapy ticha" a přes "Modrý vrch" dále, jej čím dál tím uváděl do vod čím dál tím přístupnější formy hudebního vyjádření. To už do jisté míry předjímá trojice "Privretými očami", "Nové dieťa" a "Jedného dňa", mající sice jasné zvukové kontury jazz rocku, blíží se však i pozdějšímu pojetí žánru z první poloviny osmdesátých let.

Spolupráce básníka (Štrpky) a zpěváka (Ursiny) jako by se neutvářela postupně, působí hotovým dojmem už zde, na společném debutu. Oba bytostní umělci a solitérní osobnosti si už tehdy dokonale sedli. Jejich vidění světa, jakýsi úhel osamoceného člověka, kolem něhož život spíše proudí, a on by raději usedl někam do přírody a rozplynul se s vánkem ("Objal ma vzduch, čo prúdi / v pierkach, v oknách, / vo dverách"), člověka, který žije ve svém zvláštním smutku, ve vzpomínkách, a je tak trošku ztracený, dost možná i dobrovolně. Lyrické obrazy směřují ke snění, vyvolávají spíše abstraktní pocity než konkrétní významy.

Je to právě tvůrčí tandem Ursiny-Štrpka, který je úhelným kamenem všech jejich společných nahrávek. Ten dává volnému sdružení muzikantů (nazývanému zpočátku Provisorium, později Burčiak) řád a ustál i dobově ovlivněné proměny zvuku. "Pevnina detstva" je album, které zachycuje konec i začátek. Konec v podstatě bigbítového období Ursinyho muzikantského života, byť i to se postupně zamlžovalo a bigbítové formy opouštělo, a začátek nového, pro které se nosným stal text a hudba sama začala nabývat volných forem, jdoucích po hraně vážné hudby, jazzu, rocku. Čehokoliv, co bylo v daný moment případné a patřičné.

Toto hledačství a překonávání limitů tvorby je nití, která se vine celou Ursinyho muzikantskou kariérou a stojí za to tento aspekt sledovat. Každá z Ursinyho desek je jiná. A díky reedicím máme opět možnost si je postupně všechny v odpovídající úrovni vychutnat.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Posmutněle optimistické "Nové mapy ticha" Deža Ursinyho se připomínají v podařené reedici (13.03.2021 15:35)
- Recenze: Kompilace "Art Rock Line" shrnuje drobečky ze stolu československého sofistikovaného rocku (25.02.2021 09:00)
- Vychází reedice alba Deža Ursinyho "Nové mapy ticha" (25.09.2020 17:45)
- Album "Modrý vrch" Deža Ursinyho se dočká živého provedení (29.07.2020 10:53)
- Recenze: Deska "4/4" zavedla Deža Ursinyho do lehčích vod, ale bez vlastní zpronevěry (10.05.2020 12:00)
- Řada reedic Deža Ursinyho se rozšířila o album "Pevnina detstva" (07.10.2019 15:24)
- Recenze: Dlouho nevydaný muzikál Deža Ursinyho "P + L" zapůsobí, své chyby ale má (02.01.2019 13:42)
- Vychází studiová verze nerealizovaného muzikálu Deža Ursinyho "P + L" (07.10.2018 14:24)
- Recenze: "Modrý vrch" Deža Ursinyho je melancholickou cestou do duše introverta (16.05.2018 11:40)
- Vydávání reedic alb Deža Ursinyho pokračuje deskou "Modrý vrch" (21.02.2018 15:36)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu