Vanessa - Ghost Army

Zombie Vanessa je na desce "Ghost Army" živá až až

Vydáno: 03.12.2019 09:30 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Elektronická formace Vanessa už toho prožila a přežila dost: divoké devadesátky, kdy platila za přední EBM spolek u nás, fúzi s kapelou Gun Dreams, rozpad, povstání z popela potvrzené podařenou deskou "Ave Agony" i vlastní proklamovaný pohřeb. Nyní po dvou letech vstává z hrobu s albem "Ghost Army".

8/10

Vanessa - Ghost Army

Vydáno: 28.11.2019
Celkový čas: 44:19

Skladby: Nibiru, Captagon, Nepodobat se jim, Matka je zlo, Špína Evropy, Fotr je v lochu, Digitální řev, Mrtvá dáma Mr. 4/8, Bílá bohyně, Obyčejná penetrace (bonus, pouze na CD)

Vydavatel: ZNK

A hned na začátek je třeba říct, že s albem podařeným. Už to není ta hrubozrnná Vanessa z profetovaných devadesátek ani lehce do industriálu hozená Vanessa v období svého návratu se studiovkami "Ave Agony" a "Antidotum". Na "Ghost Army" povstává další reinkarnace uskupení, jež se tentokrát prezentuje jako trio Samir Hauser, Moimir Papalescu a živý bubenický stroj Jaroslav Stuchlý. Nadále chybí někdejší hudební mozek kapely Daniel Rodný.

Ztráta je to citelná, slyšitelná, novému materiálu to však na kvalitě neubírá, zvláště vzpomeneme-li si na hudebně lehce bezradné "Antidotum", které zvukově navazovalo na "Ave Agony", na němž se Rodný ještě podílel. To se o desítce (respektive jedenáctce - CD verze obsahuje píseň navíc) nových skladeb dá říct jen obtížně. Možná je to i větším množstvím producentů, kteří se na natáčení podíleli: o většinu se podělili právě kmenový člen skupiny Papalescu a Key Head, svou troškou do celku přispěli Tomáš Mutina z Terminal State a THXM a také členové Disharmony. A i přes široký rozptyl producentů má tato česko-slovenská (dva posledně jmenovaní jsou ze Slovenska) sestava jednotnou náladu a zvuk. O ten se ostatně postaral Amak Golden ve svém studiu.

"Ghost Army" dusá moderně, hudebně barevně, přesto stejnoměrně temně. Zároveň jsou trochu obroušené jak divoké EBM, tak industriální hrany, novinka tak působí lehce poklidnějším dojmem. Prim hrají syntezátory a jejich chladný retro zvuk, fuč jsou hrubé kytary. A tento návrat k výhradní elektronice a výraznějšímu množství samplů Vanessu pevně ukotvuje v hudební současnosti. Je v tom onen oblíbený retro feeling, "Ghost Army" však není nějakým pomníkem vlastní hudební minulosti. Skupina se stále dovede posouvat.

Co však zůstává, je schopnost těchto bardů sekat kolem sebe hlava nehlava. Jejich zvrácený pohled na svět ani po letech nepřichází o charakteristickou temnou poetiku. Je to hlavně schopnost Hausera coby textaře (a svébytného performera, u kterého se jeho druhé já Bruno Ferrari projevuje v nepřeslechutelném talentu podat text s jistou dávkou nevlezlé teatrálnosti). Nikdy nebyl velký básník, v textech písní ale vždy dovede vykreslit atmosféru pár slovy a nekompromisně seknout do živého. Temné historky typu "Matka je zlo" a "Fotr v lochu" (že by dvojice sociálních studií nepřikrášlované reality života?) mu jdou na výbornou stejně jako obrazy dekadentních sexuálních večírků, v nichž se nebojí rýpnout si i do politiky ("Mr. 4/8"). Nepletu-li se, novum je širší přesah v podobě "Captagon" a "Špína Evropy", na hit a koncertní stálici aspiruje "Nepodobat se jim", svým způsobem nová hymna všech, kteří stojí mimo dav.

Vanessa vždycky stála stranou - provokovala, byla svá, citlivější povahy doslova popouzela. A ani v nové reinkarnaci na "Ghost Army" to není hezký poslech. Zároveň ale svým speciálním jazykem ukazuje prstem na problémy, které tu jsou, a na fakt, že my máme tendenci dívat se stranou. Tahle banda má prostě stále talent na to drapnout posluchače za vlasy a vymáchat mu ksicht ve špíně. A v tom je její až obdivuhodná životnost, která překonala již několikerou smrt.

NÁZORY
  • Vanessa je bez řečí geniální hudba světové ... (Poxoft, 03.12.2019 13:53) Reagovat

    Vanessa je bez řečí geniální hudba světové úrovně (určitě to poslouchám raději než Prodigy), plná energie, výborných aranží, plná zvuků nejlepších syntezátorů a neobvyklých samplů a především pak vyzrálých profesionálních hudebníků (čiže tedy né žádných rádoby hudebníků, co lepí smyčky na počítači, aby měli co dát na youtube). A komu vadí ty texty, nemusí je až tolik vnímat.

    • Re: Vanessa je bez řečí geniální hudba světové ... (Nasty, 04.12.2019 08:47) Reagovat

      Myslím,že to trochu přeháníte. Vždy jsem tam slyšel ukradené beaty (od Leftfield), ale Vanessa je pořád super a jen více takové hudby. Nechci žádné zakurvené Slzy,Mirae a dalších X pytlů sraček.

  • NE (NE, 03.12.2019 14:53) Reagovat

    ty aranže jsou teda kur*a zastaralý, takhle se hrálo před deseti patnácti lety, žádný novum se nekoná. A ty texty jsou levný provokace pro pár pubošů. Stojej za hov*o. Za mě teda fakt NE!

    • Re: NE (Anonym, 06.12.2019 16:29) Reagovat

      Zadnej loop ani zvuk neni ukradnuty . Vsetky zvuky a loopy su originalne ,respektive autorsky chranene. Su pouzite aj sample banky ktore su legalne zakupene takze autor ma pravo ich publikovat .

  • 2/10 (Michal, 03.12.2019 16:07) Reagovat

    Vanessa je kapela tří postarších pánů, kteří si ze svejch tracků udělali hromosvod svýho vzteku a frustrací. Je to ale music jen pro pár pamětníků devadesátek, a proto žádnej abrejt netřeba.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Uhrančivý návrat Moimir Papalescu & The Nihilists nepotřebuje na "Mystery Woman In the Acid Pools" nostalgii (25.03.2024 00:00)
- Audio: Moimir Papalescu & The Nihilists lákají téměř filmovou skladbou "Call Me Hank" na comebackový koncert (21.05.2023 18:16)
- Video: Moimir Papalescu si vzal do parády "Vlčí menuet" od Munroe (02.04.2023 11:28)
- Audio: Moimir Papalescu & The Nihilists jsou zpět. Comeback stvrzuje singl "Jerry The Lizard" (01.08.2022 13:32)
- Publicistika: Pětice (temných) koncertů, které nevynechat na Rock For People Hope (12.08.2021 10:00)
- Recenze: Nostalgie tanečního parketu a ložnice. Bruno Ferrari na albu "Electrofantasex" nešetří synťáky, ironií a nadhledem (11.08.2021 08:00)
- Papalescu2 finišují s druhou deskou "Homework2" (26.07.2021 08:16)
- Bruno Ferrari: "Poslech mé nové desky zlepší vaši imunitu" (19.03.2021 18:43)
- Brutal Assault rozšiřuje svou soupisku o dalších dvacet jmen. Přijede Vanessa, The Black Dahlia Murder i Die Krupps (21.12.2020 19:01)
- Magnetik plní slib: za úspěšnou sbírku na Hithitu odměňují fanoušky remixovou kolekcí (07.12.2020 09:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe