Marilyn Manson v "The End" od The Doors ukazuje, jak má vypadat dokonalá coververze

24.11.2019 17:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Martin Chrz / musicserver.cz

Bouřlivák Marilyn Manson je v poslední době vidět. Nedávno zveřejnil videoklip ke skladbě "God's Gonna Cut You Down", nyní přidává další coververzi, tentokrát ale pouze v audio podobě. Volba padla na "The End", původně poslední skladbu z debutu The Doors.

Více než osm minut trvající předělávka kontroverzní klasiky se celkem spolehlivě prodere na vysoké příčky nejlepších Mansonových skladeb. Původní "The End" pojímá důkladně po svém, zbavuje ji některých trademarkových momentů (úvodní kytarová vyhrávka), jiné přesouvá (vygradovaná pasáž z druhé poloviny původní verze se přesouvá téměř na začátek). Ústřední polo-recitovaná zabijácká pasáž ("The killer awoke before dawn / He put his boots on / He took a face from the ancient gallery / And he walked on down the hall") navazující na psychedelické vize o "sedm mil dlouhém hadovi" je ve zpěvákově podání ještě děsivější a výrazově tvrdší. V podtextu bublá ona psychedelie i nervózní hudební doprovod. Takhle nějak má vypadat skvělý cover!

Manson na novince spolupracoval s producentem Shooterem Jenningsem, který se rovněž podílí na novém albu. To zatím stále nemá stanovené datum vydání, sám zpěvák se ale opakovaně vyjádřil, že by mělo vyjít ještě do konce tohoto roku. Tak uvidíme. Samotná "The End" se fyzicky objeví na vinylovém picture disku v březnu příštího roku a bude součástí nové televizní minisérie "The Stand" (česky "Svědectví") podle knihy Stephena Kinga, již natáčí streamovací platforma CBS All Acces. Sám Manson si v ní zahraje jednu z rolí.

Mansonovy předělávky songů jiných interpretů jsou kapitolou samou pro sebe. Zpěvák známým (nebo naopak téměř pozapomenutým písním - třeba původní verze "Tainted Love") vtiskuje vlastní, značně osobitý pohled na věc, často zdůrazňující jejich temné či bizarní stránky. Seznam předělávek je u Mansona hodně dlouhý (The Marilyn Manson Wiki uvádí osmačtyřicet kousků, ale každopádně neodráží ty nejnovější, například "Cry Little Sister" nebo skladby z letošního roku), před dvěma lety jsme v článku Deset nejlepších momentů, kdy si Marilyn Manson půjčoval od jiných vybrali alespoň pár těch nejzajímavějších.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY