shop.musicserver.cz
Sebastian - Víc než po milionech na YouTube jsem toužil po uznání

Sebastian - Víc než po milionech na YouTube jsem toužil po uznání

Vydáno: 17.12.2019 15:00 v sekci Rozhovory - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Po obrovském úspěchu svého prvního singlu "Toulavá" zažil Sebastian horší časy, které vyvrcholily problémy s hlasem. Po operaci je však liberecký zpěvák zpět na pódiích a nedávno vydal druhé album "Rub a líc". Snaží se neočekávat od něj nic, protože už ví, jak vrtkavá je přízeň publika.

Prohlásil jsi, že zatímco tvoje první deska vznikala v euforii z nečekaného úspěchu, ta druhá se naopak rodila s vědomím toho, jak je úspěch pomíjivý. Zažil jsi to na vlastní kůži?

Zažil. Když jsme kdysi jen tak vydali písničku "Toulavá", nic moc jsme od ní neočekávali. A ono se to povedlo a k dnešnímu dni má její klip přes třicet milionů zhlédnutí na YouTube. Jenže když jsme pak u těch dalších singlů naopak chtěli, aby se to povedlo, takový ohlas najednou neměly. Mezitím jsme měli čas pozorovat, jak se to na naší scéně proměňuje. Zničehonic vyletí nějaká kapela a strhne se kolem ní velký boom. A najednou zažívá to, co jsme nedávno zažívali my.

Sebastian - Rub a líc
© facebook interpreta
Sleduješ tedy i to, jak se daří tvé pomyslné konkurenci?

Asi jsem to sledoval až moc. Měl jsem od každé nové písničky taková očekávání, že jsem pak byl většinou zklamaný. Proto jsem pak propadal skepsím, říkal jsem si, jestli vlastně chci hudbu dál dělat. Těch zklamání bylo docela dost. Člověk do něčeho vloží s celým svým týmem energii a pak nechápe, proč se písnička s posluchači mine. Říkáš si, co děláš špatně, když někomu jinému to funguje. Tohle mě dlouho tížilo. Dnes už takto uvažovat nechci. Byli bychom s klukama z kapely rádi, kdyby přišel nějaký úspěch, ale nemůže to být primární cíl. Lepší je neočekávat nic a snažit se dělat hudbu, jak nejlépe umíme.

Když ale člověk do něčeho investuje spoustu času a energie, může být pro něj těžké se očekávání zbavit...

Souhlasím, je to těžké. Řekl bych, že se to člověk naučí právě těmi zklamáními. Několikrát jsem něco nového vydal a nestalo se to, co jsem chtěl. Měl jsem pak pocit, že nic nemá smysl, ptal jsem se sám sebe, proč to vlastně dělám. Dnes vím, že to má smysl dělat pro fanoušky, pro lidi, kteří naše písničky opravdu poslouchají a mnohdy pro ně mají hlubší význam. A má to smysl dělat i pro sebe. Je třeba si uvědomit, že to, co se s "Toulavou" povedlo nám, se některým kapelám nepoštěstí za celou kariéru, nebo na to čekají několik desek. Nám se zadařilo hned s prvním singlem. Měli jsme velké štěstí. To, že ne z každé písničky se stane hit, je vlastně normální.

Když mluvíš o zklamání, máš na mysli právě slabší odezvu některých singlů, nebo i něco dalšího?

S tím, že YouTube kanál už nám neukazuje tak vysoká čísla sledovanosti jako dřív, už jsem se vlastně smířil. Je to přirozené, vyrostla nová generace YouTuberů a konkurence je dnes obrovská. Víc než po milionech na YouTube jsem toužil po uznání od ostatních. Když si dáš na něčem záležet a dlouho na tom pracuješ, zamrzí tě, pokud to lidé neocení. Ale vím, že nejsme jediní, kdo to tak vnímá. Spousta umělců má pocit, že dělá kvalitní hudbu, ale že není příliš doceněna.

Sebastian, Roxy, Praha, 10.4.2019
© Radek Kudláček
Před rokem jsi byl na operaci hlasivek. Měl jsi strach, že už si nezazpíváš?

Strach mě nejvíc přepadl v ten den, kdy jsem na operaci jel. Dokonce jsem tehdy natočil video, chtěl jsem to zdokumentovat. Nakonec jsem ale usoudil, že je to příliš osobní materiál na to, abych ho zveřejnil. Toho, že nebudu moci zpívat, jsem se opravdu bál. A bojím se vlastně pořád, proto raději dodržuji některá preventivní opatření. Hodně jsem omezil zábavu po koncertech, začal jsem sportoval, abych neměl nutkání zbytečně pít. Někdy je na tom hlas dobře a vůbec bych nepoznal, že jsem na nějaké operaci byl, ale pak přijde období, kdy to cítit je. Například po chřipce se hlas dlouho vzpamatovává. Mám spoustu kamarádů z řad muzikantů, kteří hodně kouří a pijí a s hlasem nic nemají. Asi je to můj úděl.

Naučil ses kvůli tomuto omezení lépe si rozvrhnout síly?

Ano, rozhodl jsem se, že budu přijímat méně nabídek na koncerty. Dříve jsem lidem hodně vycházel vstříc, i co se týče soukromých akcí, kývl jsem na kdejakou oslavu narozenin nebo dětský tábor. Dostal jsem se do začarovaného kruhu, ze kterého se špatně vystupovalo. Ale nedá se nic dělat, člověk se musí naučit říkat ne.

Byla operace nezbytným krokem, nebo jsi uvažoval o alternativním řešení?

Zkusil jsem snad všechno, včetně bylinek a šamanů. Průběžně jsem podstupoval léčbu, abych vůbec mohl koncertovat. O víkendu jsem hrál a pak byl celý týden potichu a chodil do mrazáku na takzvanou kryoterapii. Cílem bylo dát tělu šok, impuls pro to, aby muselo zapnout. Moc mi to ale nepomohlo, bylo to spíš takové udržování. Operace tedy byla opravdu nevyhnutelná.

Sebastian
© facebook interpreta
Měsíc po operaci jsi hlas záměrně nenamáhal a mlčel. Jaké to bylo, když jsi poprvé promluvil?

Chtěl jsem to vydržet co nejdéle, dát hlasu co nejvíce času. Dařilo se mi to dlouho. Jenže pak jsme se jednou doma dívali na televizi a zničehonic se ozvala strašná rána. Něco bouchlo do okna. Lekl jsem se a řekl: "Ty vole, co to bylo?" V ten moment jsem si uvědomil, že jsem promluvil. Bylo to neplánované, ale měl jsem radost, protože můj hlas zněl úplně čistě, jako dřív.

Už dlouho před vydáním druhé řadovky "Rub a líc" jsi říkal, že nová deska by měla mít o něco dospělejší zvuk. Když ji dnes zhodnotíš, řekl bys, že se to povedlo?

Jsou tam písničky, ve kterých se to podle mě povedlo. S některými jsem ale spokojen méně, jiné jsme tam vůbec nezařadili. Oproti první desce je to každopádně posun, album má větší koncept, našel jsem se v tom, co chci zpívat. Celkově je "Rub a líc" dotaženější než debut.

Se kterými písněmi nejsi spokojen?

Mám rád balady, pomalé písně mi sedí nejvíc. Líbí se mi i ty veselé, ale není to úplně můj styl. S čím se moc neztotožňuji, jsou moderní zvuky použité v některých skladbách. Například v písničkách "Jednou" nebo "Kroky". Pro mě je nejlepší klasická písňová struktura se živými nástroji. U těchto dvou zmíněných jsme se zařazením váhali. Ale Ondra (ODD, producent alba a Sebastianův spoluhráč z kapely - pozn. red.) navrhl, ať je nahrajeme, že třeba budou fungovat naživo.

Sebastian

Rodák z Mnichova, který žije od dětství v Liberci, začal sbírat první úspěchy už s kapelou Just Try, ve které působil také Jakub Děkan. Po účasti v show Česko Slovensko má talent nahráli například coververzi Egova "Žijeme len raz" se sledovaností téměř dva miliony přehrání na YouTube. Opravdovým průlomem však bylo pro Sebastiana až hostování v singlu "Polety" od ATMO Music v roce 2014. Následující rok vydal svůj první sólový singl "Toulavá". Jeho klip má k dnešnímu dni přes třicet milionů zhlédnutí na YouTube, na Českém slavíku 2015 byla skladba vyhlášena nejstreamovanější písní za celý rok. Zpěvák získal také ocenění Objev roku v Hudebních cenách Evropy 2 i Óčka. Na debutové album "Hvězdy" si počkal do roku 2017 a obdržel za něj platinovou desku. Druhá studiovka "Rub a líc", kterou opět produkoval ODD, následovala na podzim 2019.

Byl právě ODD klíčovým člověkem v cestě za novým zvukem?

I on se učí za pochodu. V tom procesu byl velmi důležitý, ale zároveň se trochu brání velkým změnám. Nahráli jsme i písničky, které nejsou v tomto popovém duchu. Ale Ondra je na desku dát nechtěl, protože měl pocit, že by se do celku nehodily. Já si naopak myslím, že by bylo dobré občas trochu ulítnout. Tím netvrdím, že budeme dělat rap nebo hardcore, ale bylo by fajn fanoušky něčím netypickým překvapit. Jenže Ondra bere v potaz i to, aby nové písně na koncertech fungovaly dohromady s těmi starými. Už když hrajeme během jednoho setu "Toulavou" a "Milion", je to velký zvukový skok.

Sebastian, Roxy, Praha, 10.4.2019
© Radek Kudláček
Podílel ses i na textech, s finalizací ti pomáhal Xindl X. Jak velký byl jeho příspěvek?

Náměty si většinou píšu sám, jen občas bojuji s tím, že neumím svoje myšlenky zformulovat do příběhu. V tom je naopak Xindl X dobrý. Vypadalo to tedy tak, že jsem vždy sepsal text podle sebe a on ho pak upravil. Většinou jsme se na výsledné podobě hned shodli. Podobně vznikala i první deska, ovšem to bylo ve spolupráci s Kryštofem z tehdejších ATMO music. Na "Rub a líc" jsem asi čtyři písničky napsal sám, bez Xindlovy pomoci. Naopak do songu "Klíště" jsem přispěl minimálně. Vznikl neplánovaně. Měli jsme tehdy pracovat na jiné písničce, kterou už jsem měl skoro hotovou. Jenže pak jsme zjistili, že ta je až moc podobná hitu "Torn", kterou zpívá Natalie Imbruglia, a tak jsme změnili plány. Xindl vzal kytaru a začal hrát, já do toho zpíval. Byl jsem u něj dvě hodiny a večer mi poslal hotový text.

K baladě "Milion" vyšel klip v indiánském duchu. Jak tě napadlo pojmout ho právě takto?

Odrazili jsme se od samplu, který nám v songu indiány evokuje. "Milion" má pro mě trochu snovou náladu, proto se nějaké takové pojetí přímo nabízelo. Jde o písničku, kterou jsem napsal, už když jsem věděl, že půjdu na operaci. Chtěl jsem v ní vyjádřit myšlenku, že když jsem s lidmi na koncertech, vnímají jenom ty pozitivní stránky mého života. Vidí, že se usmívám, že jsem obklopen spoustou lidí. Mají pak pocit, že nemám běžné starosti jako ostatní. A přitom realita je úplně jiná. Zpívám tam: "Jakto že někdy je víc nemít vlastně vůbec nic..." S režisérem Jonášem Červinkou alias Lipem jsme chtěli udržet laťku, kterou jsme nastolili předchozím společným klipem "Rub a líc". Záleželo nám na tom, aby to mělo umělecký přesah.

Aktuálně objíždíš republiku se svým akustickým turné. Chystáš k novému albu také šňůru klasického formátu?

Uvažovali jsme o křtu v Lucerna Music Baru, ale zatím nevíme, jak to dopadne. Koncerty, které pořádáme sami, bývají finančně náročné a návštěvnost není tak vysoká, aby se nám investice vrátila. Sice jsme na jaře naplnili Roxy, ale 150 lístků jsme rozdali. Mohl bych tvrdit, že bylo vyprodáno, ale není to můj styl. Navíc jsme přijali nabídku Mandrage, že s nimi budeme po celý únor hrát na turné, včetně koncertu ve Foru Karlín. Zvažuji proto variantu, že bych křest s tímto koncertem spojil.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Video: Sebastian Navrátil + Andrea Bezděková = VSL. Důkazem je klip "Asi jsem blázen" (02.12.2023 12:59)
- Audio: Xindl X nabádá, že "Alespoň jeden den" v roce bychom měli vypnout a užít si klidu s rodinou (25.11.2023 10:46)
- Rozhovory: Sebastian - Teď to chci zase trochu nakopnout (08.11.2023 08:00)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Recenze: Sebastian bojují o nové posluchače, desce "sBohem" ale schází jasná vize (30.10.2023 17:00)
- Video: Xindl X sází s "Černými stíny" na vážnější notu, v klipu mu hrají kolegové ze StarDance (13.10.2023 09:36)
- Video: Sebastian znovu přitvrdili. V drásavé novince "Nevinná" jim sekunduje Poetika (11.09.2023 10:48)
- Video: Xindl X seká latinu (s popem) v písni "Cash" (24.06.2023 14:41)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Rush Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu