Jazz Fest Brno zná jména hlavních hvězd příštího ročníku

08.11.2019 16:01 - Jiří V. Matýsek | foto: Pat Metheny

Každoroční brněnská jazzová přehlídka Jazz Fest Brno vstoupí v roce 2020 do svého devatenáctého ročníku. Pořadatelé už nyní odtajnili největší jména, na která se od 15. března do 9. června 2020 na různých místech jihomoravské metropole můžeme těšit.

Festival pěkně zostra v Sono Centru zahájí saxofonista Joshua Redman se svým Quartetem. Jeden z nejvýznamnějších představitelů současného jazzového saxofonu se na scéně pohybuje od devadesátých let a i po těch dekádách ukazuje, že na pódia stále patří. Navíc je právě jeho Quartet (bubeník Greg Hutchinson, kontrabasista Reuben Rogers a pianista Aaron Goldberg) snad nejstabilnějším uskupením jeho kariéry a jasným důkazem toho, že jazz umí být proklatě aktuální a současný.

O devět dní později (24. 3.) bude na stejném místě znít saxofon dalšího mistra svého nástroje Chrise Pottera. Potter je proslulý jako jeden z naprostých technických virtuosů. Nepřijede sám, jeho hudebním partnerem nebude nikdo menší než kytarista Bill Frisell. Ten pro změnu platí za klidnou sílu a je považován za zvukového hledače, precizního minimalistu a detailistu. V bandu s těmito osobnostmi navíc vystoupí pianista Craig Taborn a bubeník Eric Harland, rovněž hvězdy svého druhu.

Jazzová krasojízda bude pokračovat 25. 4., kdy se na jeviště brněnského Boby Centra vrátí starý dobrý festivalový známý, kontrabasista Avishai Cohen se svým triem Gently Disturbed. Sestava kontrabas-klavír-bicí bývá označována za Cohenovu neautentičtější podobu a koncert samotný se uskuteční u příležitosti narozeninového turné "50-50-50". To se skládá z padesáti koncertů v padesáti zemích na celém světě.

Až dosud jsme se pohybovali v instrumentálních vodách, nejvyšší čas to napravit. Pořadatelé devatenáctého Jazz Festu si na 3. května připravili lahůdku v podobě koncertu Lizz Wright. Americká zpěvačka hladce proplouvá mezi jazzem, gospelem a blues a v Brně se představí v čele speciálního projektu, v němž spolupracuje s Janáčkovou filharmonií Brno a rytmickou sekcí v sestavě Baroš-Dorůžka-Šoltis.

Tečka festivalu bude zářit odlesky od gramofonků, tedy Cen Grammy. Kytarista Pat Matheny jich má doma rovnou dvacet. V brněnském Sono Centru se 9. června představí v čele uskupení Side-Eye, v němž dává prostor muzikantům z nadcházející generace, v tomto případě klávesistovi Jamesi Franciesovi a bubeníkovi Marcusi Gilmorovi. Program je tak už teď plný skutečně zářivých jmen, další, drobnější koncerty pořadatelé oznámí již brzy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY