shop.musicserver.cz
Mucha, Lucerna Music Bar, Praha, 30.10.2019

"Tos posral(a)s!" aneb Jak Mucha punkově křtila své nové album v Praze

Vydáno: 01.11.2019 17:12 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: archiv kapely

Koncert Nikoly Muchové s kapelou byl ve znamení křtu nové desky, nekonečně dlouhého setu, půlhodinové pauzy, návštěvy Xaviera Baumaxy, neotřelým doprovodným vizuálem, neprasklými strunami, rozseknutým kolenem a premiérou Pi*akvartetu. A teď pěkně popořadě, respektive odzadu.

Live: Mucha

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 30. října 2019

Mucha, Lucerna Music Bar, Praha, 30.10.2019
© Hana Bukáčková
Křest desky - Koncert Muchy byl především ve znamení křtu nové, již čtvrté studiové nahrávky se všeříkajícím názvem "Tos posrals". Její přímočaré texty o obyčejných tématech řečených na plnou hubu mne vždy baví. A tohle album není výjimkou a pokračuje v zavedeném módu. Samotný křest přišel až v samotném závěru večera. Na pódium bez ohlášení přišel Nikolin kamarád Xavier Baumaxa, během písně novou placku a posléze i celou kapelu polil bohemkou a zase odešel. A to vše v průběhu hraní, žádné speciální ceremoniální kecy, ale stylově, jak se na Muchu patří. Křest jakoby mimochodem. A to už to vypadalo, že s přibývajícími minutami hraní na žádný nedojde. Škoda jen, že Baumaxa nezazpíval, když měl cestu okolo. Však s Nikolou často koncertují. Na pódiu se objevil ještě jednou - přišel roztrhat pokřtěný booklet a hodil ho do rozjařeného publika.

Mucha, Lucerna Music Bar, Praha, 30.10.2019
© Hana Bukáčková
Pauza vprostřed koncertu - Moravská rodačka po hodině a čtvrt hraní, uprostřed rozjetého večera, kdy všichni pařili na hity "Nikolo, Nikolo" či "Ježíš", ohlásila pauzu na cigáro a drink. Ani jeden fanoušek nenamítal. Polovina poslechla a šla, polovina zůstala a hlídala si své vystáté místo. V tu chvíli bylo na obrazovce napsáno výstižné "½". Přestávka nakonec trvala tak tři čtyři cigára (pro nekuřáky asi 20-30 minut). Trochu příliš, ale kdo jiný by si to mohl dovolit než bohyně Mucha, která má vše na háku a je sama sobě pánem. Během drinkuvyměnila outfit - místo pruhovaného trika s červenými kraťasy zvolila černé šaty.

Nekonečný set - Mucha hrála (bez té pauzy) dvě a půl hodiny, a tak se sotva stíhalo poslední metro. Setlist tvořil průřez jejích hitů s novinkami, z nichž některé, jako třeba ta o menstruaci "Rudá řeka", o vztahových nesrovnalostech "Tos posrals" a o aktuálních společenských problémech "MeToo" a "Kill the Messenger", už stihly zlidovět. Jelikož se v repertoáru našly i méně známé písně, hudebnice všechny razantně vybídla, aby si "koupili alba a naučili se je už konečně (do p*dele) zpívat". Aby toho nebylo málo, vydupali si blázniví fanoušci ještě dva přídavky. Ten druhý ("Pan Pí*a") odzpívala Nikola s lízátkem v puse.

Mucha, Lucerna Music Bar, Praha, 30.10.2019
© Hana Bukáčková
Doprovodný vizuál - Texty doplňovaly nápadité projekce videokoláží za zády muzikantů doplněné o aktuální záběry dění na pódiu. Videa byla někdy vtipná, jindy drsná (při stahování zvířete z kůže mnozí odvraceli zrak), povětšinou však korespondovala se zpívaným textem. Při písni "Semeno" se tak na plátno promítaly obrázky z pořadu Receptář s Přemkem Podlahou, při "Chlapi sú kokoti" a úvodní "Úchyl" se v záběrech střídal mužský pohlavní úd s mozkem (proč asi, že), "Kamila" doplnily staré snímky kulturistů z posiloven, "Půl kila vepřového" návod na vaření, "Automatickou" roboti, "Nánu" přešlechtěné krasavice, "Rudou řeku" nabídka dámských hygienických potřeb, a co bylo u "Romky" a "Kurta Cobaina", je asi zbytečné psát.

Rozseknuté koleno - Téměř na konci koncertu Mucha v zápalu euforie skočila do backstage. Nebylo by na tom nic špatného, kdyby se do ní nešlo po schodech dolů. Takže si rozsekla koleno. Při následných přídavcích na sobě ale nenechala nic znát. Prostě profík a punkerka. (Jak jsem se to dozvěděla? Pochlubila se mi samotná interpretka druhý den. Takže vedle pořádné kocoviny si odvezla pěkný suvenýr.)

Mucha, Lucerna Music Bar, Praha, 30.10.2019
© archiv kapely
Pi*akvartet - Během večera si odbylo premiéru i dívčí vokální trio, které doprovodilo svéráznou zpěvačku a dostalo stručný a všeříkající název Pi*akvartet. Jak jinak. Muzikantky byly oblečené v tričkách, na nichž byl - dle očekávání - starý známý obrazec kosočtverce.

Žádná struna nepraskla - Stal se zázrak. Na Muše jsem byla několikrát a snad při každém hraní praskne strunu. Na pražském koncertě, kde překvapivě převládalo mužské publikum, se tomu tak nestalo. Nebyla to nuda? Nebyla. Její vyřídilka nám to vynahradila. Zpěvačka si nebrala servítky a řekla přítomným, že se máme hýbat, protože jsme tlustí. Dodala, že doufá, že si z jejích textů bereme ponaučení, a že pokud nebudeme zpívat, tak se na nás vyse*e. Zbytkem sektu pokřtila diváky a řekla, že to bylo krásné, ale že je škoda, že si to nebude pamatovat. My ale, Nikolo, budeme! Takhle se má křtít a koncertovat! Prosím víc takových neokoukaných a hubatých zjevů, jako jsi ty!

NÁZORY
  • Spunt (Kozakova, 01.11.2019 20:47) Reagovat

    Super koncert, špunt z Bohemky mám doma, přistál mi nahoře na balkoně k nohám.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudební talk show ON AIR míří do klubů. V Brně budou jejími hosty Nikola Mucha, Michajlov a Michal Kaščák (12.09.2022 16:24)
- Veselské pískovny o víkendu přivítají Muchu a Hromosvod (31.08.2022 12:29)
- Naživo: Brod1995 byl festivalem plným radostí z maličkostí (24.08.2020 14:45)
- Festival Brod1995 startuje už v pátek (20.08.2020 10:36)
- Naživo: Michael Jackson, Nirvana i badminton. Xavier Baumaxa s Muchou odehráli nejvtipnější koncert roku (04.08.2020 11:47)
- Fotogalerie: Koncert Xaviera Baumaxy a Muchy v obrazech (03.08.2020 18:05)
- Recenze: Mucha to nepos*ala. Na albu "Tos posrals" svou vyřídilkou znovu seká všechno a všechny (14.06.2020 12:15)
- Video: Klip k písni "Mrtvá" natočila Mucha ve vyhořelém bytě spoluhráče z kapely (08.05.2020 13:17)
- Břitva oznamuje první část nominací za rok 2018 (23.05.2019 14:59)
- Naživo: První večer kralovalo Žižkovu Brno (22.03.2019 16:47)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu