Chinaski - Nemuseli jsme vymýšlet žádný čáry máry

Chinaski - Nemuseli jsme vymýšlet žádný čáry máry

Vydáno: 07.11.2019 12:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: archiv kapely

Na začátku října vyšla již jedenáctá deska Chinaski, která nese jednoduchý a přitom výstižný název "11". Nechtěla tak odpoutat pozornost od obsahu. Je to totiž první album s novou sestavou, s novým zvukem. Pryč jsou dechy, místo nich nastoupil klavír... a taky znovu vzkříšená kapelní týmovost.

Chinaski
© archiv kapely
"Pořád jsme to my, pár přátel na cestách od jara do zimy..." tak zní úryvek vašeho hitu "Vrchlabí". Platí to zas?

Michal: Díky bohu zase platí, že jsme parta, kterou baví dohromady dělat hudbu. Společný duch, který jsem necítil ve staré sestavě, se vrátil. Naštěstí se to povedlo a máme zase správnou sestavu. Během posledního roku a půl jsme spolu odehráli už 130 koncertů a jako třešničku na dortu jsme k tomu udělali desku.

Franta: Je to přesně tak, jak jsme si s to s Michalem vysnili. Nevěřili jsme, že to ještě může vyjít, a ono to vyšlo. Hrajeme, točíme, baví nás to, kluci jsou super.

Lukáš: Jsme nadšený a pro mě je to splněný sen. Vždy jsem chtěl hrát v takový kapele.

Tomi: Dobré věci se nerodí lehce. Cesta k nahrávce byla těžší, o to víc si jí vážíme a máme ji rádi.

Proč byla těžší?

Tomi: Střetli jsme se v pěti lidech, kteří spolu předtím nehráli. To přináší různé individuální přístupy. Našli jsme ale dost dobrý kompromis a výsledek, myslím, stojí za to. Jsem velmi spokojený, jak to zní, jakou to má energii, jaké tam jsou písničky. Do nahrávky je zhmotněný rok a půl našeho společného fungovaní.

Chinaski
© archiv kapely
Bylo zapotřebí hodně kompromisů?

Franta: Ano, jako při každé pořádné skupinové práci, a to od každého z nás.

Nebáli jste se personálních změn? Že svým rozhodnutím uděláte krok zpět? Měli jste za sebou koncert v O2 areně, nyní jste se vrátili zpět do klubů...

Michal: Trošku jsem se bál, ale vnitřně jsem byl přesvědčený, že to je správný. I kdyby ta kapela skončila, bylo by toto rozhodnutí furt lepší než pokračovat v tom stereotypním kolovrátku, který fungoval a zřejmě by i pár let vydržel. Ale v padesáti člověk nechce trávit čas věcmi, které ho nebaví. Lidi si všimnou, že to mezi vámi nefunguje. Buď to nedělat vůbec, nebo pořádně. Kompromis nemá cenu.

Chinaski

Původně jičínská skupina vznikla v roce 1987 jako Starý hrady, později ji však fanoušci spontánně přejmenovali na Starý hadry. Dohromady ji tehdy dali Pavel Grohman a Michal Novotný (později Malátný). Rok 1994 přináší změny - pod vlivem četby Charlese Bukowského se kapela přejmenovává na Chinaski a v roce 1995 vydává stejnojmenné debutové album. Na svém kontě dnes má desky "Dlouhej kouř", "1. signální", "Na na na a jiné popjevky", "Original", "Music Bar", "07", "Není na co čekat", "Rockfield", "Není nám do pláče" a "11", z nichž vzešly hity jako "Každý ráno", " Punčocháče", "Klára", "Drobná paralela", "1. signální", "Stejně jako já", "1970" nebo "Vrchlabí". Na konci roku 2017 ohlásili Michal Malátný a František Táborský personální změny. Ve skupině zůstali pouze zmiňované autorské duo, ostatní čtyři členové - Štěpán Škoch, Ondřej Škoch, Petr Kužvart a Marpo - byli vyhozeni. Jako důvod skupina uvedla ztrátu vnitřní chemie mezi jejími členy. Nová sestava byla oznámena na začátku roku 2018 - post bubeníka obsadil Lukáš Pavlík, na baskytaru hraje Tomi Okres a klávesistou se stal Jan Steinsdörfer. Chinaski tak upustili od tradičních dechů, tvrdí ale, že jako parta se opět semkli.

Pamatujete si okamžik, kdy jste se potkali prvně ve zkušebně a společně jste hrábli do strun?

Michal: Paradoxem je, že jsme měli nejdřív fotky, až pak jsme si spolu zkusili zahrát. Před rokem a půl, to bylo 22. 1. 2018, jsme měli první zkoušku. Kluci tehdy dostali deset písniček, které se měli naučit. Pamatuju se, že když jsme to zahráli, řekl jsem, že je mi to trapný, ale že to zahráli tak, jak to má být. Znělo to skvěle. To jsem si řekl: Ano, bude to fungovat, dobře jsme udělali. Další rok a půl mi to potvrdil. Chtěl jsem, aby deska zaznamenala, jak kapela v tuhle chvíli zní. Takže jsme tam nevymýšleli nic navíc. Je to jednoduchý, syrový. Šlo nám o to, aby to bylo opravdivý a uvěřitelný, protože energie mezi námi je, jen šlo o to ji zaznamenat. Nemuseli jsme vymýšlet žádný čáry máry, naštěstí to klaplo. Daleko víc než toho, jestli vymyslíme nějaký písně, jsem se bál toho, že dobrých muzikantů tady po světě chodí spoustu, ale nesedneme si lidsky. Najít ty správné lidi beru jako vítězství. Deska je bonus navíc, stvrzení rozhodnutí, těžkého, ale správného.

Chinaski
© archiv kapely
Jak jste vycítili, že jsou právě Lukáš, Tomi a Honza ti praví?

Michal: Tipovali jsme si, s kým bychom tak chtěli hrát. S Tomim se známe patnáct let a vždycky jsem věděl, že tu muziku cítíme podobně. Říkal jsem si, že jestli někdy budeme hledat nějakého basáka, tak bych to s ním rád zkusil. Stejně tak s Lukášem jsme se znali z festivalů. Líbilo se mi, jak hrál, že dokázal sloužit písničkám. Hodně bubeníků nedokáže potlačit svoje ego a do těch písní narvou vše, co se naučili. Lukáš potlačí sebe pro dobro té písně. Honzu jsem neznal, ale taky jsme si nakonec padli do ucha.

Jak přispívají noví členové do tvorby?

Michal: Maximálně. Cítil jsem, že z nás měli zbytečný respekt. Proto jsme kluky nutili, ať se nebojí, nestydí a nosí nápady. Jakmile tam bude závan něčeho, co by mohlo Chinaski posunout dál, vezmeme to.

Nová deska, v pořadí už jedenáctá, nese prostý název "11". Trochu mně to symbolizuje i fotbalovou jedenáctku, týmovost.

Michal: To jste první, kdo to říká. Hezké přirovnání. Původně jsme nechtěli, aby se ta deska nijak nejmenovala. Debut taky neměl jméno. Tak jsem říkal: "Pojďme udělat jakoby první desku - bezejmennou." Nakonec vyhrála "11", protože ty dvě jedničky přišly všem pozitivní a graficky hezký. Ale podle mě je jedno, jak se deska jmenuje, důležitý je její obsah.

Mám to chápat tak, že startujete novou kapelní éru? Nebo je to pokračování té stávající?

Michal: Pro mě to je znovuzrození kapely a společného ducha.

Chinaski
© archiv kapely
Jak probíhalo natáčení? Jsou tam pouze nové písně vzniklé po personální obměně?

Michal: Všechny jsou nové. Žádný šuplík neproběhl, protože si myslím, že písně, které skončí v šuplíku, tam mají zůstat, že tam skončí právem. Většina písní vznikla po koncertě v šatně, kdy jsme ze společné radosti, že jsme spolu a že jsme dohráli koncert, a kdy jsme nejvíce rozjetí, vzali kytaru a hráli třeba Olympic. A pak spontánně vznikly tyto písně.

Není to zvláštní? Jako laik si představuji, že po koncertě musíte být unavení, jdete spát, nebo naopak někde slavíte.

Lukáš: Normální to u kapel není, všichni zažíváme teď to, jako by to bylo poprvé. Proto to nadšení, jiskření.

Michal: Ve staré sestavě jsme dohráli koncert a okamžitě se rozprchli. Už jsme si neměli co říct a neměli chuť trávit spolu čas a něco dalšího vymýšlet. Už to byla jen rozjetá fabrika bez ohledu na to, jak jsou v tom lidi zainteresovaní. Tady jsem zažil pravý opak. Máme společný humor, pohled na svět.

Lukáš: Pohled po koncertě je jiný. Před koncertem se připravujete, těšíte se, ale po koncertě se to uvolní, spadne to z vás. Podobně jako si dítě jde hrát s nějakou stavebnicí, my jdeme hrát na ty nástroje.

Chinaski
© BrainZone
Pro někoho byl možná šok, že jste vyměnili dechy za klavír. Někde jsem se dočetla, že dechy vám v poslední době přišly nepřirozené, jakoby navíc a že jste kvůli nim písničky uzpůsobovali. Co je na tom pravda?

Michal: Dechy tam byly z historického důvodu a přišlo mi potom úplně nesmyslný, jak ty dechy tam namontovat, aby si kluci zahráli, když už je tam máme. To nebylo přirozený. Chtěl jsem se vrátit do přirozeného módu a v tom dechy neměly co dělat. Bohužel.

Odstraněním dechů jste slibovali, že budete rockovější. Povedlo se?

Franta: U živého hraní se to určitě povedlo, to musí slyšet každý.

Chinaski
© archiv kapely
Zpátky k nové studiovce. Spolupracovali jste se zahraničními producenty Sachou Skarbekem a Reinholdem Mackem. Podle jakého klíče jste si je vybrali a jak jste s nimi byli spokojení?

Michal: Spolupráci nám umožňuje naše vydavatelství. První tři písně jsme natočili se Sachou Skarbekem, což je anglický producent, který dělal s Jamesem Bluntem nebo Miley Cyrus. Byli jsme ve studiu v Praze, natočili písně a bylo to dobrý, ale nebylo to tak dobrý, jak jsme čekali. Další tři skladby jsme zkusili s německým Reinholdem Mackem, který točil desky s Queen. Legenda, super setkání, ale zase jsme z toho nebyli nadšení. V tu chvíli jsem cítil, že to kapela potřebuje zkusit sama, tím jak jsme v nové sestavě. Prostě sami za sebe, bez producenta. Měli jsme jasnou představu, jak písničky mají znít, producent přišel a udělal to trochu jinak. A tak jsme si půjčili studio od Davida Kollera v Mikulově. Na deset dní jsme se tam zavřeli, natočili víc než polovinu desky ve vlastní produkci a zjistili jsme, že to funguje a že to zvládneme taky. My sami totiž máme nejlepší představu. Toho ducha jsme tam dali my. Na minulých nahrávkách byl producent strašně důležitý, protože kapela vnitřně nefungovala. Byl tam jako spojovací moment - seděl ve studiu, celý to zrežíroval a dával nám pokyny, protože sami jsme nebyli schopni se domluvit. Je zajímavé, že až teď, po čtyřiadvaceti letech, v téhle sestavě jsme byli schopní si to zprodukovat sami.

Další spoluprací jsou písně "Schody" a "Osud" s Vladem Krauszem.

Michal: Vlado je démon, malíř, k tomu mimochodem píše texty, většinu slovenské scény zásobuje verši, které se nám vždy líbily. A tím, že máme Tomiho ze Slovenska, bylo k tomu Vladovi blíž. Zkusil jsem text převést do češtiny, měl jsem pocit, jak se mi to povedlo, pak to zkusil Vlado a udělal to ještě mnohem líp. Písničku "Osud" jsme udělali společně s IMT Smile, s kterýma se kamarádíme léta a naše přátelství vyvrcholilo touto skladbou. Sešli jsme se ve studiu, daly se tam dvoje bicí, dvoje kytary, piana a skutečně jsme píseň udělali dohromady, což jsem předtím nezažil. Krásný moment, kdy dvě kapely hrají dohromady a funguje to.

Chinaski
© archiv kapely
Na albu se objevuje duet "Dokonalá chvíle". Původně jsem hostující hlas tipovala na Annu K., ale ve skutečnosti je to Jitka Čvančarová.

Michal: S Jitkou hraji v divadle La Fabrika představení "Kleopatra" a tato píseň je duet Kleopatry a Marca Antonia. Kluci na představení byli a skladba jim zůstala v hlavě. Navrhli, abychom ji zkusili dát na desku. Navíc ženy zpívají všeobecně líp než chlapi, tak nám přišlo dobrý mít ji na albu.

Proč zpívají ženy líp než chlapi?

Michal: Mají to víc v sobě, jak zpívají dětem ukolébavky.

Vy jste dětem nezpíval?

Michal: Jo, snažil jsem se, Jitka nás ale strašně překvapila. Něco jiného je nazpívat to v divadle a něco jiného, když si člověk stoupne sám před mikrofon. To je hodně odlišné. Dala to krásně. Navíc nám desku pokřtí.

"Já a můj kůň" je taková country píseň, a tím tak trochu vyčnívá. Co vás k tomu vedlo?

Lukáš: K tomu se váže historka, kdy hořel kompost, když jsme dělali u Michala na chalupě večírek pro manželky.

Michal: Aby se naše rodiny seznámily, sjeli jsme se vloni na chalupu, kde jsme pařili. V jednu hodinu začal zničehonic hořet kompost. Když jsme ho uhasili, vzal si Lukáš kytaru...

Lukáš: Najednou jsem začal hrát tu píseň. Nějaká melodie a celé to přišlo, jak jsem byl tou nenadálou situací očarovaný. Text pak dozrál.

Michal: Půl roku jsme ji hráli po koncertech v šatně. Říkal jsem si: Když je to country, co text udělat taky v tom stylu? A pak přišel návrh s tím Buffalo Billem.

Chinaski
© archiv kapely
Lukáš: Pamatuji si, jak jsi mi o tom tenkrát říkal. To jsme byli ubytovaní na hotelu v Košicích, před kterým stála socha koně.

Tomi: Jedná se o zmenšeninu koně z Václaváku.

Lukáš: Jak mi to pod tou sochou říkal, uvědomil jsem si, že je to znamení. Text je fakt akční. Tepe podobně, jako jsme běhali s těmi kýbly.

Michal: Za zmínku stojí také vznik "Kapradí". To se stalo na závěr večírku u našeho gurua Milana Pešíka, kde se jednou za čas scházíme. Vydal nám první desku před mnoha a mnoha lety. Už s námi spolupracuje jako poradce - když uděláme nový písně, on je první, komu je pouštíme. Je to náš otec, guru, ke kterému si chodíme pro radu. "Kapradí" ale není o tom, že chceme zachraňovat planetu, nejsme Greenpeace. Je to spíš povzdech, že ty naše děti budou mít svět jiný a že už nikdy neuvidí vlhký smrkový les, který mám tak rád. Rým jsem nosil v hlavě už dlouho. To ještě Gréta nebyla ani na světě.

Příští rok slavíte dvacet pět let na scéně. Slyšela jsem, že mají v této souvislosti vzniknout kniha a dokument. Co budou zachycovat?

Franta: Jak dokument, který má ambice se objevit v kinech, tak kniha, kterou píše Tomáš Beran, se zatím tvoří, takže na výsledek si ještě musíme všichni počkat.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Video: "Smůla" je snad nejsmutnější píseň od Chinaski vůbec. Klip má přesto pozitivní poselství (10.10.2023 11:52)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)
- Naživo: Colours Of Ostrava odstartovaly. V úvodu se představili OneRepublic nebo LaBrassBanda (20.07.2023 16:34)
- České žebříčky pokračují v letargii. Rappery neohrozili Divokej Bill ani Ed Sheeran (18.05.2023 18:05)
- Audio: "Smůla" od Chinaski po sobě zanechá silný otisk na duši (10.05.2023 18:11)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe