The Rasmus, Eddie Stoilow, Velký sál Lucerny, Praha, 24.10.2019

The Rasmus v Praze přehráli celé "Dead Letters" a fanoušci byli u vytržení

Vydáno: 26.10.2019 15:11 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková

O Eddie Stoilow si můžete myslet, co chcete, ale fakt, že se jim podařilo odehrát s The Rasmus evropské turné se zhruba dvaceti zastávkami, je hodný respektu. Nemáme tady mnoho kapel, kterým by se něco takového podařilo, a tak držíme palce, ať se jim nabyté kontakty podaří správně zužitkovat.

Live: The Rasmus

místo: Velký sál Lucerny, Praha
datum: 24. října 2019
support: Eddie Stoilow
setlist: First Day Of My Life, In The Shadows, Still Standing, In My Life, Time To Burn, Guilty, Not Like The Other Girls, The One I Love, Back In The Picture, Funeral Song, Sail Away, No Fear, Liquid, Night After Night (Out Of The Shadows), Lucifer's Angel, Dead Promises, Bullet, F-F-F-Falling, Livin' In A World Without You, Last Waltz
Fotogalerie

The Rasmus, Lucerna - Velký sál, Praha, 24.10.2019
© Marie Trávníčková
"Dead Letters" neboli mrtvé dopisy označují korespondenci, která nikdy nedorazila do cíle, neboť adresát buď zemřel nebo nebyl k nalezení. A tak se, mnohdy i po spoustě let, vracejí zpátky pisateli. Už v roce 2003 tak finští rockeři označovali kolekci deseti skladeb, u nichž si nebyli jisti, zda k posluchačům vůbec dorazí. Po telecích letech v devadesátkách, kdy vydávali z dnešního pohledu až primitivní písničky a neštítili se u toho experimentovat třeba i s reggae, byli prostě frustrovaní. Deska "Into" v roce 2001 jim vlila do žil trochu optimismu, protože singl "F-F-F-Falling" nečekaně zabodoval, budoucnost skupiny ale byla stále nejistá. Obsah dopisů ale nakonec ke svým příjemcům doputoval a ti ho pak jako řetězový e-mail začali šířit po celé Evropě. The Rasmus tak s novou deskou vystřelili ke hvězdám a tisíce teenagerů se začalo shánět po havraních perech, aby si je, podobně jako drobný zpěvák Lauri Ylönen, mohli zaplétat do vlasů.

Byl to obrovský úspěch. Z desky vyšlo pět obrovských hitů, a i když kapela nadále vydávala kvalitní alba, nikdy si nedala pauzu (snad jen s výjimkou Lauriho sólovky) a dodnes hraje v nezměněné sestavě, na úspěch "Dead Letters" už nenavázala. Zde by možná bylo dobré připojit osobní vzpomínku. V době vydání mi bylo čtrnáct let a jako řada vrstevníků jsem i já byl ve věku, kdy jsem si v hudbě hledal své idoly. A spousta tehdejších lásek mi zůstala dodnes. Byla to doba, kdy se poprvé prosadili Evanescence, Fall Out Boy, Black Eyed Peas, Sean Paul, 50 Cent, The White Stripes, Beyoncé nebo Snow Patrol. A do toho přišli The Rasmus, kteří byli prostě jiní. "Dead Letters" jsem hltal a dodnes z ní znám každé slovo. Málokteré album jsem slyšel tolikrát jako právě toto, a i když objektivně na něm po letech vidím chyby, subjektivně ho stále řadím ve svém žebříčku toho nejlepšího minimálně do top pětky.

The Rasmus, Lucerna - Velký sál, Praha, 24.10.2019
© Marie Trávníčková
Když proto ve zcela zaplněné Lucerně zhasla světla a po krátkém intru na projekci se rozezněl úvodní riff singlu "First Day Of My Life", jenž na rozdíl od řady nedávných koncertů The Rasmus v Česku tentokrát nebyl tak špatně nazvučen, sál málem explodoval nadšením. Na takovou euforickou odezvu Finy nemohla připravit ani odpolední siesta v meditačním centru na Žižkově, ani slivovice, kterou dostali od jednoho z fanoušků před vystoupením.

Největší hit "In The Shadows" zazněl netradičně už jako druhý. Při jeho začátku zvedli fanoušci v prvních řadách cedule a srdíčka s nápisy, na což však Lauri nestihl zareagovat, protože se mu ve vydýchaném sále slyšitelně zpívalo hůře než třeba na jaře ve Foru Karlín. Přesto dával do svého vystoupení všechno a nechal svá pera, která si po mnoha letech na toto turné opět zapletl do vlasů, volně vlát. Když pak před posledním refrénem kvarteto zastavilo hudbu, aby vrchol písně odpálilo i spolu s nezapomenutelným videoklipem plným havranů na projekci, udeřila nostalgie naplno. A pak ještě mnohokrát.

The Rasmus, Lucerna - Velký sál, Praha, 24.10.2019
© Marie Trávníčková
Znovu a znovu formace přesvědčovala, že co před šestnácti lety vytvořila, obstojí i dnes. Ať už to byl agresivní singl o samostatnosti "In My Life" s promítaným textem a nezvyklou hudební strukturou, nebo podobně složitě komponovaná balada "Not Like The Other Girls" či třeba pozapomenutý kousek "Back In The Picture", který by se hitem mohl stát i dnes. To vše po zhruba třičtvrtěhodině ukončil depresivní "Funeral Song", na nějž zůstal Lauri na pódiu sám. Jak byl ale z předchozích minut rozjetý, k vlastní škodě píseň trochu zrychlil a nedal jí patřičnou teatrální vážnost, jakou by si zasloužila. Drobnou výtkou se ale nenechte rozhodit - celé předvedení ikonického alba v kompletní podobě bylo fenomenální a asi se shodneme, že bychom si to všichni z fleku klidně zopakovali.

Ani potom ale skupina nepolevila. Prostřední část věnovala trojici singlů v akustické podobě, přičemž obrovský palec nahoru patří emočně drásavé "Sail Away", po níž přišly neustávající ovace, úšklebek naopak míří vůči "No Fear", jejíž strhující energie byla v akustickém podání nešikovně rozmělněna.

The Rasmus, Lucerna - Velký sál, Praha, 24.10.2019
© Marie Trávníčková
Zbývají program obstaral výběr hitů i rarit, jak si ho přes internet vybrali fanoušci. Někdo tak mohl postrádat novější singly jako "Wonderman", "I'm A Mess", "Paradise" nebo "Holy Grail" ze stále ještě nevydané novinky, na druhou stranu ale bylo osvěžující slyšet naživo třeba "Night After Night (Out Of The Shadows)", "Lucifer's Angel" nebo závěrečnou "Last Waltz". I tyhle kousky byly v Lucerně odzpívány s obrovskou vervou, jako by právě ony patřily do kapelního best of, bylo tudíž zřejmé, že obě strany odejdou do svých loží maximálně spokojeny. Tohle totiž byl, minimálně za posledních sedm let, kdy jsem u toho nechyběl, nejlepší koncert The Rasmus v České republice.

NÁZORY
  • chyba (josef k., 26.10.2019 15:51) Reagovat

    ehm, nejsem si jistý, jestli autor chápe funkci perexu. Opravdu to není první odstavec textu, ale pasáž, která by čtenáře měla s článkem seznamovat nebo ho nějakým způsobem do něj uvádět. Autor ho přitom celý věnoval předkapele a o koncertě Rasmus v něm není ani zmínka. Chápu, že zde asi nepíšou vystudování novináři, ale měl jsem za to, že pan Trávníček už za sebou několik článků má.

    • Re: chyba (Pepa, 27.10.2019 07:05) Reagovat

      Souhlasím s vámi. Ale na musicserveru snad nečekáte novináře?

      • Re: chyba (Anonym, 27.10.2019 14:06) Reagovat

        Tak proč sem znova a znova lezete a vytváříte negativní atmosféru, když je to tady tak amatérské vy ,,odborníci"

        • Re: chyba ("negativní atmosféra", 27.10.2019 18:53) Reagovat

          looool? :D

  • Vážený pane josefe k. strčte si ten Váš per... (honeyhoney, 26.10.2019 16:18) Reagovat

    Vážený pane josefe k. strčte si ten Váš perex kam chcete. Já si článek přečetla se stejnou chutí a radostí jakou jsem si užila samotný koncert.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Recenze: Beyoncé dosáhla svého. Countryové album "Act II: Cowboy Carter" je další ukázkou jejího perfekcionismu (10.04.2024 18:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Eddie Stoilow představují nový singl v češtině. Videoklip "Nejdál" ukazuje temné stránky života (09.01.2024 10:49)
- Naživo: 50 Cent, Busta Rhymes a Jeremih v O2 areně doslova kouzlili (29.10.2023 14:30)
- Fotogalerie: 50 Cent se vrátil do Prahy (29.10.2023 11:19)
- Fotogalerie: Fall Out Boy poprvé navštívili Prahu. A málem ji podpálili (19.10.2023 17:08)
- Naživo: Reparát za jedna! Fall Out Boy se v Praze předvedli v nebývalé formě. A ukázali i dobrmana (19.10.2023 12:42)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe