Suma sumárum v hudbě a obrazech

10.03.2003 14:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Skromný počet českých hudebních DVD nedávno rozšířil disk teplické kapely Kabát s názvem "Suma sumárum" a podtitulem "Best Of Video, Koncert - Praha - GSG Tour". Skupina se tak stala jedním z průkopníků tohoto hudebního formátu u nás a vy si nyní můžete přečíst, s jakým úspěchem.
6/10

Kabát - Suma sumárum (DVD)

Skladby: Videoklipy - Pohoda, Láďa, Šaman, Na sever, Colorado, Bára, Tak teda pojď, Učitel, Dávam ti jeden den, Bruce Willis, Čert na koze jel, Králíci, Má ji motorovou 2001 ccm; GSG tour (Sportovní hala Praha, 21. 3. 2001) - Go Satane Go, V pekle sudy válej, Piju já, piju rád, Víte jak to bolí, Prdel vody, Bum Bum Tequilla, Kdyby ženský, Centryfuga, Blues Folsomské věznice, Tak teda pojď, Ďábel a syn, Rodinnej tank, Teta, Kanibal Hanibal, Slibem nezarmoutíš, Láďa, Všechno bude jako dřív, Moderní děvče, Žízeň
Celkový čas: 103 min.
Vydavatel: EMI
Fenomén teplické rockové formace Kabát byl již rozebrán v mnoha médiích nesčetněkrát. Píše se o (ne)vkusu posluchačů, pivním rokenrolu a do toho o vztahu Pepy Vojtka se Sabinou Laurinovou. Několikaměsíční pobyt bilanční desky "Suma sumárum" na vrcholných pozicích české albové hitparády je pro někoho nepochopitelný a jinými je brán jako zcela zasloužený. Tradice dlouhodobé nesestřelitelnosti z Top 5 v poslední době u nás vybudovali Šmoulové, Natalia Oreiro, Rebelové, Holki a jiní podobní přeborníci, ale Kabát se od nich přeci jen odlišuje, i když také vypovídá o zvláštní povaze naší posluchačské obce. V naší recenzi se ale nebudeme zabývat sociologickými průzkumy, nýbrž obrazovým doplňkem desky "Suma sumárum", DVD "Best Of Video, Koncert - Praha - GSG Tour".

Je potřebné zdůraznit, že českých hudebních DVD je nemnoho. Pokud mne paměť neklame, zatím je u nás vydali jen Lucie, Karel Gott, Daniel Landa a Olympic. Disk Kabátu je složen ze dvou a ne více částí (žádné další bonusy): první, ta kratší, je složena ze třinácti videoklipů, druhá je záznamem koncertu Kabátu v Praze přesně před dvěma lety. Největší klad DVD je právě v tom, že představuje kapelu nejen živě, ale i prostřednictvím souhrnu videoklipů, přičemž položky se překrývají minimálně a fanda je potěšen kvantem materiálu. Ovšem v technickém provedení se máme od zahraničí ještě co učit. Alespoň koncert mohl být uveden v pětikanálovém zvuku, záběry kamer a dynamika střihu jsou průměrné.

Těžko se mi hodnotí úroveň kabátovských videoklipů - bráno měřítkem pitomé MTV, po profesionální stránce videa Kabátu neobstojí, zejména ta dřívější. Klipy z poslední doby, například "Pohoda" a "Na sever", už jsou ale provedeny kvalitativně o dvě třídy výše. Vzhledem k tomu, jaká jsou ústřední textová témata tvorby skupiny, nelze jí závidět vymýšlení nápadů do klipů. Věčné pitvoření a opičky před kamerou začnou za chvíli nudit, v tomhle ohledu dopadlo asi nejtragičtěji video "Čert na koze jel". Vtipné nápady se ale také najdou, viz "Láďa" nebo "Colorado".

Koncert dopadl o poznání lépe, protože dobře ukazuje muzikantskou úroveň kapely, její nasazení, spolupráci s nadšeným publikem, které je naladěné na kabátovskou notu. A když přeci jen trochu stereotypní tempo oživí například "Blues Folsomské věznice" a riffy ála Motörhead, dá se hovořit o výborné show, podtržené kvalitní scénou a světly. Pokud je "Prdel vody" humorným textem vaší krevní skupiny a refrén "Žízně" tou nejlepší stadiónovou halekačkou, není co řešit, toto DVD je právě pro vás. Doporučeno sledování v partě kamarádů a ve společnosti pár lahví Plzně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY