Thurston Moore - Kytara je prodloužením lidského těla

Thurston Moore - Kytara je prodloužením lidského těla

Vydáno: 24.10.2019 18:05 v sekci Rozhovory - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

"Dlažební kostky, déšť, velké hotely na náměstí, představuji si Allena Ginsberga, kterak dělá nejrůznější povyk a je korunován květinami," tohle si Thurston Moore vybaví při vzpomínce na předchozí české koncerty. Ten příští odehraje 26. října v pražském Lucerna Music Baru, a tak jsme si s ním popovídali.

Jste považován za jednoho z nejlepších kytaristů světa. Jaký je to pocit?

Jsem jen tak dobrý, jak já osobně hraju! Což je kombinace samotné hry, několika divných prstokladů a lásky k divným akordům a zvukům. Nejsem vysoce technický hráč, jakým je třeba Jimmy Page. Znám jednu či dvě klasické vyhrávky, ale jinak je moje hra úplně jiného druhu.

Thurston Moore, Lucerna Music Bar, Praha, 30.10.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Co pro vás osobně znamená elektrická kytara? Je to symbol, nebo prostě jen pracovní nástroj?

Je to způsob, jak vytvářet zvuk a dávat tvar hudebním nápadům. Jako kluk jsem chtěl být bubeník, ale nedokázal jsem se soustředit na koordinaci hlava - ruce - nohy. Kytara je prodloužením lidského těla tak moc, jak jen může nástroj dlouhou dobu procházející lidskými dějinami být. Je to přídavek, jako paže, ale je to také šíp, který předává zprávy silou a rychlostí ohně.

Vaše nové album "Spirit Counsel" je v mnoha ohledech značně experimentální projekt. Také se v mnoha věcech liší od předchozí desky. Jak probíhala jeho geneze?

V podstatě je odvozené ze dvou hodinových kusů napsaných pro dvanáct dvanáctistrunných kytar. Jedna skladba byla akustická, jedna elektrická - ta si taky, coby "Galaxies", našla cestu na album. Měl jsem dojem, že tohle procvičování rozšířených kompozic je velmi prospěšné, a cítil jsem, že je potřeba to hlouběji prozkoumat. Je to jakýsi nový úsvit.

Výsledek působí spíše jako rozsáhlá improvizace než klasické skladby. Je to skutečně tak, nebo před natáčením existoval nějaký plán? A co postprodukce, střihy a podobně?

Žádná ze tří skladeb není improvizovaná, ačkoliv léta hraní volné improvizované muziky mi přinesla zkušenost, kterou pak mohu promítnout do kompozice, kterou jsem schopen zaznamenat pomocí not. Občas. Dost často spíše sedím s kytarou na klíně a ona se stává tím kanálem, který vede k inspiraci, k psanému skládání. Každé ze tří CD v setu bylo nahráno při odlišných příležitostech. Jedno v Bruselu, jedno na koncertě v Londýně, jedno ve studiu v Londýně. Všechny záznamy jsem míchal v jediném studiu v britském hlavním městě.

Thurston Moore, Lucerna Music Bar, Praha, 30.10.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Je volná improvizace nedělitelnou součástí vašeho skladatelského procesu?

Určitě. Když chci skládat, skoro určitě budu improvizovat se záměrem najít určité vzory, zvuky, ideje a podobně, abych je mohl dále prozkoumávat a zjistit, zda budou stát za rozpracování do podoby potenciální písně.

Co pohání kupředu vaši kreativitu? Vydat trojalbum založené na dlouhých skladbách, v podstatě jamech, to už je celkem výkon...

Osobně je za jamy nepovažuji - nikdy o sobě neuvažuji, jako že bych jamoval. Vždycky je cílem stvořit hudební kus, který může být zopakován. Mám rád desky, které po vás chtějí, abyste je poslouchali opakovaně. Třeba "Repeater" od Fugazzi.

Co si myslíte o analogovém comebacku? Vinyly v prodejích brzy překonají CD, lidi zase kupují gramofony...

Z analogu je to prostě LEPŠÍ. Analog, to je POCIT, TŘENÍ jehly v drážce desky, magnetofonových hlav proti sobě. Mám rád DOTEK zvuku a nemyslím si, že jsem jediný. Analog nikdy skutečně nezmizel, jen ho zastínil příchod digitálních technologií - což je dobrá věc, ale dozajista ne jediná. Analog nikdy nezemře.

Thurston Moore

Sonic Youth a jejich stylotvorná deska "Daydream Nation". První dvě věci, které vyskočí z paměti ve spojení se jménem Thurston Moore. Kytarista a zpěvák se cestou souběžné sólové tvorby vydal už v roce 1995, jejím zatím posledním výsledkem je boxset se třemi CD (přičemž na každém je jedna skladba) s názvem "Spirit Counsel", který vznikl pod hlavičkou Thurston Moore Group. Moore patří mezi nejoceňovanější žijící kytaristy a inovátory hry na tento nástroj.

Jak vzpomínáte na vaše předchozí koncerty v České republice?

Dlažební kostky, déšť, velké hotely na náměstí, představuji si Allena Ginsberga, kterak dělá nejrůznější povyk a je korunován květinami. A také pokaždé osvícené a pozorné publikum složené z mladších i starších, chytrých a přemýšlivých lidí.

Co můžeme od vašeho pražského koncertu očekávat?

Vydáme za sebe všechno.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 38/2020 - od Diany Krall přes Machine Gun Kellyho po Emmu Drobnou (29.09.2020 14:00)
- Audio: Thurston Moore láká tripem "Hashish" na chystanou řadovku (23.06.2020 15:54)
- Naživo: Thurston Moore přivezl do Lucerna Music Baru dvě skladby. Ale jaké! (27.10.2019 23:02)
- Fotogalerie: Thurston Moore Group přivezla do Lucerna Music Baru avantgardu v rockovém vydání (27.10.2019 22:48)
- Zakladatel Sonic Youth Thurston Moore v Praze představí novinku (04.08.2019 12:03)
- Thurston Moore se v říjnu vrátí do Prahy, přiveze novou desku (25.07.2019 13:20)
- Naživo: Thurston Moore je teď sám za sebe, Sonic Youth nepotřebuje (01.11.2014 07:51)
- Fotogalerie: Thurston Moore s kapelou v Lucerna Music Baru v obrazech (31.10.2014 01:21)
- Thurston Moore zažívá nejlepší dny a míří do Prahy (27.10.2014 09:10)
- Nové desky pro 43. týden (19.10.2014 09:45)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen U2 Sia Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe