shop.musicserver.cz
Ariana Grande, Ella Mai, Social House, Barclaycard Arena, Hamburk, Německo, 28.9.2019

Ariana Grande v Hamburku nezklamala. Její hlas byl silnější než tíha tragédií na bedrech

Vydáno: 30.09.2019 22:05 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Zatímco Rihanna už několik let v kuse odpočívá, vyrojilo se na trhu velké množství mladých popových zpěvaček, které by rády měly v rádiích takové rotace, jako měla svého času ona. Jednou z těch nejagilnějších je Ariana Grande. Holka, která už ji dohání počtem alb, ale vyhrává na osobních tragédiích.

Live: Ariana Grande

místo: Barclaycard Arena, Hamburk, Německo
datum: 29. září 2019
support: Ella Mai, Social House
setlist: Raindrops (An Angel Cried), God Is A Woman, Bad Idea, Break Up With Your Girlfriend, I'm Bored, R.E.M. (shortened), Be Alright, Sweetener / Successful, Side To Side (with extended outro), 7 Rings, Love Me Harder / Breathin', Needy, Fake Smile, Make Up, Right There / You'll Never Know / Break Your Heart Right Back, NASA, Only 1 (shortened), Everytime (shortened), The Light Is Coming (shortened), Into You (shortened), Dangerous Woman, Break Free (shortened), No Tears Left To Cry, Thank U, Next
Fotografie je ilustrační, na koncertě jsme neměli fotografa.

"A proč Hamburk? Vždyť byla i v Praze..." napadne asi většinu čtenářů, kteří sledují místní hudební dění. Je to trochu složitější - koho termínové peripetie nezajímají, ať klidně infobox přeskočí a pokračuje ve čtení až pod ním.

Proč Hamburk?

Ariana Grande
© www.popsugar.co.uk
Když jsem se začal zajímat o to, že se na ten pražský koncert (tehdy ještě v původě plánovaném datu) musím nějak dostat, tedy někdy v půlce srpna, zjistil jsem, že se kryje s berlínskou Lollapaloozou, kde jsem chtěl být taky a už ji měl i akreditačně zařízenou. Tou dobou už byla O2 arena vyprodaná a bylo jasné, že za Arianou budu muset za hranice. Jal jsem se tedy zjišťovat, kde jsou ještě lístky. Celé evropské turné bylo vyprodané. Kromě Hamburku, kde měla zpěvačka naplánované hned dva koncerty. Na jeden z nich zbývalo ještě pár lístků, avšak už pouze v sekci Premium. Popisek mluvil něco o jídle a pití v ceně, a jelikož lepší řešení nebylo, peněženka zaplakala a šest tisíc korun putovalo na účet německého Ticketmasteru.

Jenže o pár týdnů později se přiblížilo výročí úmrtí Maca Millera a Ariana z "osobních důvodů" začala čachrovat s termíny. Polský koncert už podruhé v řadě zrušila úplně (ten minulý se měl konat právě krátce po neslavném teroristickém útoku v Manchesteru), pražský koncert se posunul o čtyři dny dříve a změn doznala i vystoupení v Německu. Na Prahu náhle lidi začali houfně prodávat lístky a vypadalo to, že bych ji nakonec mohl vidět i dvakrát, jenže pak se zase ukázalo, že se kříží s koncertem Evanescence v Plzni. Nabízelo by se vyrazit Amy Lee & spol. do Brna, jenže to bych zase nestihl koncert Courtney Barnett o den později v Praze. Takže nakonec nezbývalo, než těch osmnáct hodin v autobuse do Hamburku a zpátky nějak přežít. (Ó, jaký to příběh! :-) - pozn. ed.)

Ariana Grande
© www.popsugar.co.uk
Nechci se dlouze rozepisovat o průhledných taškách, o tom už bylo napsáno mnoho a za sebe jen dodám, že to chápu. Když vám na koncertě terorista zabije dvaadvacet lidí, změní vám to život a musíte udělat něco navíc. Na druhou stranu ale doufám, že z toho nebude nový standard - nechci se dostat do fáze, kdy budu jezdit na festivaly s průhlednou krosnou. Mediální kampaň po celé Evropě každopádně zafungovala a po celém Hamburku jste bezpečně poznali, kdo má na večer stejné plány. Fronty před Barclaycard halou, která je kapacitou podobná naší O2 areně, ale byly šílené. A to bylo teprve půl šesté.

Přiznám se, že to bylo poprvé, co jsem si pořídil nadstandardní typ lístku. Pokud jste dosud tu zkušenost také neměli, třeba vás bude zajímat, co všechno je za tu šestku v ceně. Koncert od koncertu a sál od sálu se to bude lišit, ale v tomto případě to znamenalo následující: dovnitř vás pustí už o dvě hodiny dříve, což je fajn, protože venku se schylovalo k dešti. Zapomeňte ale na to, že byste si šli vystát místo do prvních řad. Tam se totiž nedostanete. Aréna v Hamburku vás separátním vchodem pustí do prvního patra, kde si můžete dát nějaké drinky na baru a posedět v kožených křesílkách, většina hostů ale stejně rovnou zamíří do své lóže. Nebo spíše pokoje, abychom byli přesnější.

Vstoupíte do něj a jste skoro jako v hotelu. Po jedné straně máte kuchyni s nápoji, na té druhé zase najdete jednohubky, předkrmy, polévku, steaky, brambory a grilovanou zeleninu. Na stěně visí televize, uprostřed je stůl v podobě baru. Číšnice, kterou máte po celý večer k dispozici, se vás stále chodí ptát, zda něco nepotřebujete. Veškeré jídlo a pití je v ceně, , když dohrají předskokani, dojde i na dezerty. Chuťově to odpovídá nadprůměrné pražské restauraci. Naproti dveřím pak najdete vstup na dvoupatrový balkón, kde si na sedačkách (o třídu pohodlnějších) můžete vychutnat koncert. Výhled byl dobrý, zvuk solidní, jen je ještě třeba dodat, že v jedné takové lóži se budete dělit o místo s asi šesti cizími lidmi, což nemusí vyhovovat každému. Celkově se servisem spokojenost a jako zážitek to bylo fajn, přesto ale osobně zůstanu spíše v kotlech dole na ploše jako dosud, tam je ten prožitek stejně vždycky nejsilnější.

Ariana Grande
© www.popsugar.co.uk
A teď ty koncerty. Ve spoustě věcí se samozřejmě budu opakovat s reportáží z Prahy - například výtka vůči malým obrazovkám, na kterých nebylo nic vidět, byla rozhodně zasloužená. Je to však způsobeno i tím, že Ariana s týmem připravila dotaženou show, kde se ale zapomnělo na jednu podstatnou věc. Improvizaci. Lidský faktor byl potlačen na minimum, prostor na promluvy k publiku byl zanedbatelný a omezil se jen na základní zdvořilostní fráze. V každé písničce bylo vidět, že umělci mají jasně daný scénář, který jim předepisuje, kdy, jak a kam se mají v danou chvíli přesunout. To trochu zamrzelo, byť to u velkých popových hvězd bývá běžné. I tam ale občas interpret zastaví a řekne něco od srdce. Udělá něco spontánního. Třeba se i rozbrečí dojetím jako třeba Jess Glyne nebo Billie Eilish. To tady bohužel nebylo. Na druhou stranu ale Ariana před časem přiznala, že pro ni jsou koncerty spíše utrpením, protože jí připomínají Manchester, a to jí asi nemůžeme vyčítat.

Jako první vystoupili Social House, s nimiž má Ari ještě stále nový klip "Boyfriend" (a s Mikeym Fosterem, který tvoří polovinu rapperského dua, aktuálně chodí). Dvojice měla puštěnou muziku s kompletními vokály z playbacku a naživo jen tak hopsala a občas do toho něco přirapnula, žádné velké umění to ale nebylo. Spojení textů o tom, jak se chtějí opít v luxusní residenci, a rapu, který je spíše jakýmsi polozpěvem, blízkým třeba tomu, co dělá Post Malone, asi bude mít v hitparádách úspěch. Za těch třináct minut a během asi čtyř songů, které předvedli, toho všeho bylo ale asi tak akorát. Čekali byste, že si s nimi nakonec Ariana ten aktuální singl střihne naživo? Bohužel.

Ella Mai bude taky hvězda. A nebude to už dlouho trvat. Debutové album je sice vesměs průměrné, ale rádia z něj budou nadšená. Ceny už hudebnice nějaké posbírala, prošla si i X Factorem a teď už se to bude jen nabalovat jako sněhová koule. Ona sama vystupuje se živou kapelou, zpívá nadprůměrně a je třeba jí přičíst k dobru, že má i solidní soulové cítění. Škoda jen, že to samé neplatí pro zvukaře, který evidentně preferuje rock, a tak bicí jejího bubeníka vytáhl tak vysoko, že přehlušily všechno ostatní.

Ariana Grande
© www.popsugar.co.uk
Ariana Grande měla kromě toho do puntíku nalajnovaného večera a obrazovek ještě jeden nedostatek. Vynechala totiž celou řadu singlů. "Problem", "One More Time", "Focus", "The Way", "Boyfriend", "Don't Call Me Angel", "Bang Bang" a další nezazněly vůbec, spousta těch, co zazněly, zase byly ve zkrácených verzích. O některých víme, že chyběli hosté, jinde zase, že je zpěvačka nerada prezentuje naživo, ale stejně. Jednou jsou to hity, tak by měly dostat prostor.

Když se ale sotva metr a půl vysoká rodačka z Floridy rozezpívala kousíčkem "Raindrops (An Angel Cried)" a následně se na pódiu objevila se svými dvanácti tanečníky stylizovaná do podoby Poslední večeře, protože na řadě byl hit "God Is A Woman", výhrady padly.

Živá kapela hrála a nazvučená byla parádně, podkresové vokály v refrénech sice mohly být obstarány vokalistkami, ale ani tak nevadily, protože prim hrál Arianin fenomenální hlas. Ne nadarmo bývá nejčastěji přirovnávána k Mariah Carey. Šířka jejího rozsahu takřka neměla hranic, a když se Grande pustila do exhibice například v "Breathin'", padaly brady. Kdyby to slyšel Simon Cowell, mačkal by zlaté tlačítko jako první. Všechna čest.

Choreografie hrála podstatnou část vystoupení, sama o sobě ale nebyla příliš nápaditá a spíše si odškrtávala povinné položky. Chůze nohu přes nohu. Chlap, který se lísá k nohám, načež ho zpěvačka chytí za hlavu a odkopne. Tanečky kolem židle. Svíjení se na kapotě Cadillacu v "7 Rings" a házení penězi. To všechno už jsme viděli mnohokrát, v jejím podání to bylo sexy, přesto ale šestadvacetiletá milovnice culíků nepůsobila tak lacině jako občas ve svých klipech. Oslava luxusu, komerce, pozlátka na sociálních sítích a povrchní prvoplánovost hrály první housle. Z pohodlí lóže by člověk jednoduchému životu i rád podlehl, stačilo se ale podívat pod sebe a pohled na vozíčkáře vrátil zpátky do reality. Nebo si vzpomenout na to, čím vším si samotná interpretka v posledních pár letech musela projít. Pod image cukrové panenky Barbie a pod lascivním kukučem nesmělé srnky musí být duše rozbitá na střepy.

Spousta skladeb, které na desce zapadly, naživo vynikla. Medley "Sweetener" / "Successful", "Needy", "Make Up", u kterého si Grande za burácení publika nanesla rtěnku, nebo "NASA", během níž se obří koule symbolizující měsíc snesla nad pódium ve tvaru srdce a vůbec poprvé se ukázalo, že tam ty projekce k něčemu jsou. Highlighty vystoupení byly písně, které jsou na poměry Arianiny diskografie poskládány nápaditě, jako "Love Me Harder", "Into You", EDM hymna "Break Free" nebo neobvyklým úvodem opatřená "No Tears Left To Cry" s deštníkovou choreografií, s nímž se hlavní hvězda večera, ve videu imitující Marilyn Monroe, vracela na scénu po teroristických útocích. Závěr na pět aktů rozděleného vystoupení patřil konfetám, duhovým vlajkám a songu "Thank U, Next", v němž vzpomíná na své bývalé a děkuje jim za to, že jí dali do života lekci.

Možná tady není tolik superlativů, kolik by se slušelo, ale vážně to byl výborný koncert. Cesta do Prahy byla plná euforického přehrávání si zážitků a vracení se k albům stále znovu, protože poslouchat je nyní je úplně nová zkušenost. Rozhodně a zcela bez pochyby lze prohlásit, že bylo o co stát. Fakt to stálo za to.

NÁZORY
  • ... (strom-z, 01.10.2019 01:14) Reagovat

    "(Ó, jaký to příběh! :-) - pozn. ed.)" - pobavilo :-)

    jinak fajn text, osobně nemám problém s dvěma recenzema Ariany za krátkou dobu, naopak oceňuju další pohled - koukal jsem na ty živáky jen z jůtůbů, ale klady i zápory jsem zachytil dost obdobně - show chvílema až moc strojově naplánovaná, vizuály pořádně vyniknou fakt snad jen při NASA, tanečky nic vyloženě nápaditýho (byť "fake smile" za mě palec nahoru)

    vokálně nicméně oproti Taylor nebo samozřejmě Madge vyloženě první liga. ideálem by pro mě bylo ještě víc ubrat half-playback a přidat živý backing vokály + nástroje - myslim, že by bylo moc fajn, kdyby se jednou Ari do týhle koncertní fáze propracovala; snad se inspiruje svym vzorem Imogen Heap.

  • Tak tuto jeknu (Anonym, 01.10.2019 06:30) Reagovat

    přirovnávat k Mariah Carey je jako přirovnávat ho*no k sladkému větrníku.

    • Re: Tak tuto jeknu (Michal, 01.10.2019 11:17) Reagovat

      Súhlasím... jedna Mariah tu už bola (je) ... toto je lacná kópia. Mariah ešte stále vyzerá výborne, kďežto táto speváčka nemá ani za mak charizmy, šarmu a nič podobné. Príde mi ako Bábika Barbie - prázdna s tupým pohľadom. Fenomenálny hlas nestačí

  • čtenáři je upřímně jedno, proč jel autor na... (Anonym, 01.10.2019 10:39) Reagovat

    čtenáři je upřímně jedno, proč jel autor na Arianu do Hamburku, ale příležitost k další blogískové onanii se samozřejmě nesmí prošvihnout

  • Mariah je kapitola sama pro sebe. Tohle stvoření... (Adam, 01.10.2019 18:53) Reagovat

    Mariah je kapitola sama pro sebe. Tohle stvoření je roztleskávačkou, o které manažeři řekli: "Je jedno, jak bude zpívat. Důležité je, že se to dětem bude líbit." A dětem se to zalíbilo, peníze vydělává, a tak tu máme na pár let rychlokvašku.
    Zmíněná Rihanna se z "umečenosti" vyzpívala, chtěla si jet po svém a zkusit něco nového (album ANTI), avšak narazila, protože se od ní čekala další deštníková záležitost (Umbrella).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením (18.03.2024 00:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Ariana Grande je v novince "we can't be friends (wait for your love)" nešťastně zamilovaná (13.03.2024 18:50)
- Ariana Grade představila tracklist desky "Eternal Sunshine". I s překvapivým hostem (29.02.2024 14:33)
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Video: Skoro jako Madonna. Nebo Ewa Farna. Ariana Grande si v klipu "yes, and?" vyřizuje účty s hatery (13.01.2024 08:48)
- Audio: Ariana Grande vzdala hold svému zesnulému expříteli Macu Millerovi v nové verzi jejich společné skladby "The Way" (30.08.2023 14:46)
- Nové desky 18/2022 - od Halestorm přes Sigrid po Arcade Fire (10.05.2022 17:00)
- Video: Jimmy Fallon, Ariana Grande a Megan Thee Stallion chtějí ve vánočním songu třetí dávku vakcíny (14.12.2021 12:42)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu