"Milenec Ticho" Veroniky Wildové ukazuje odlišný svět neslyšících

09.09.2019 15:45 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Veronika Wildová je širšímu okruhu posluchačů známá díky spolupráci s Pokáčem v písni "Faux pas", ale i díky vlastním skladbám "Krásnější ženy", "Nevyrovná" nebo "Holka, měla by ses vdát", kterou natočila s formací Divoko. Se stejnou formací také vydala EP "Divoko", na němž se nachází skladba "Milenec Ticho", kterou doprovází i videoklip.

Kdo tvorbu této umělkyně sleduje na internetu podrobněji, ví, že si často vystačí pouze s doprovodem klavíru. Kapelní zvuk spolu s rockovější aranží, na níž má jako producent podíl i bývalý člen kapely Chinaski Ondra Škoch a Daniel Jereme Šída, který se postaral o mix a master, ji tak najednou nabízí v malinko jiném světle a nutno dodat, že v taktéž slušivém.

Veroničiny písně jsou častokrát humorné, tato však brnká na poněkud vážnější téma neslyšících lidí. "Písnička 'Milenec Ticho' je především o samotě a tichu, ve kterém člověk nachází klid. Původně jsme chtěli ve videu použít znakový jazyk, ale když jsem oslovila tlumočníky do znakového jazyka, začal se mi otevírat nový svět. Komunita neslyšících je v České republice početná. Ale protože sluchové postižení není na první pohled vidět, málokdo ví, jak při setkání s neslyšícím komunikovat. Že třeba není dobrý nápad zvyšovat hlas, naopak stačí dobře a jasně artikulovat, komunikovat spíš vizuálně," říká Wildová.

Neslyšící slečnu hraje Lenka Sagulová a samotné natáčení a přítomnost tlumočnice Hany Peškové způsobilo nejedno překvapení ostatním lidem na place. "Posláním tlumočníka je překládat neslyšícímu všechno, co se během natáčení na place řekne, aby rozuměl kontextu. Byla to nová zkušenost pro všechny," potvrdila interpretka a zároveň také autorka Wildová. Výsledek? Rozhodně povedený.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY