Bones UK si i na eponymním debutu udržely nezaměnitelný rukopis

24.08.2019 12:11 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Pod jménem Bones UK (nebo také jen Bones), se skrývá duo hudebnic Rosie Bones a Carmen Vandenberg. Společně působí od roku 2014 a dosud vydávaly pouze samostatné písně. Eponymní novinka je tedy debutem, který tepe v rytmu blues rocku, psychedelie i alt-popu.
8/10

Bones UK - Bones UK

Skladby: Beautiful Is Boring, Filthy Freaks, Pretty Waste, Leach, I'm Afraid Of Americans, Souls, Skeletone, Choke, Creature, Black Blood, Limbs, Girls Can't Play Guitar, Filthy Freaks (Radio Edit)
Vydáno: 16.8.2019
Celkový čas: 41:33
Vydavatel: Warner Music
Bones UK si zamiluje každý, komu v žilám koluje láska k The Black Keys, Nine Inch Nails nebo třeba Jeffu Beckovi. Právě s posledním jmenovaným obě hudebnice, které se potkaly roku 2014 v Londýně, nahrály jeho poslední desku z roku 2016 "Loud Hailer". Na jejím zvuku se výrazně podílely - Beck v jejich společnosti doslova hudebně ožil. Teprve nyní ale Bones vyslaly do světa vlastní materiál.

Některé z písní mohli čeští fanoušci slyšet na tuzemském koncertu v roce 2016, kdy muzikantky zahrály v pražském klubu Basement. Zazněla třeba industriálně dráždivá "Pretty Waste" či "Girls Can't Play Guitar". Z obou se za dobu jejich hraní staly kmenové hity. První zmíněná připomene to nejlepší z tvorby Trenta Reznora, druhá je doslova esencí amerického blues rocku. Zvláště kytarová hra Carmen Vandenberg tu je přímo elektrizující.

Dost možná nejsilnější písní je hned úvodní "Beautiful Is Boring" s porcí dusivé elektroniky, které vévodí výrazný chytlavý refrén. Z úplných novinek baví alt-popová "Choke". Civilnější tvář pak představuje balada "Black Blood" s povedenými aranžemi.

Coververze hitu The Beatles "Helter Skelter" se nakonec na novince neobjevila, jednu předělávku si přesto Bones připravily, a to slavnou Bowieho píseň "I'm Afraid Of Americans". Písni dodaly elektronický háv a nervnější atmosféru a rozhodně jde o povedený počin.

Bones UK se mohou pyšnit exkluzivním debutem, jehož zvuk je jasně rozpoznatelný a skladatelsky silný. Album nemá vyloženě slabého místa a baví svou nezvyklou rytmikou i originálním aranžmá. Carmen Vandenberg je navíc výborná instrumentalistka, není tedy divu, že do jejích hbitých prstíků se zamiloval sám velký Jeff Beck. Vokál Rosie Bones pak svým provokativním akcentem zdárně dobarvuje hudební podklad. Pokud jste jméno Bones UK neznali, rozhodně si jej zapamatujte.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY