shop.musicserver.cz
Hrady CZ, Veveří, 9.-10.8.2019

Na Veveří bylo letos během festivalu Hrady CZ znovu hudebně příjemně

Vydáno: 12.08.2019 11:10 v sekci Naživo - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Pátý díl letošního festivalového seriálu Hrady CZ nesl název Veveří. V sousedství kamenného hradu ze třináctého století si dala dostaveníčko pestrá společnost českých kapel a jedné slovenské k tomu. Program sliboval pěkné zážitky a nezabránily tomu ani výkyvy počasí.

Live: Hrady CZ

místo: Veveří
datum: 9. a 10. srpna 2019
vystoupili: Kryštof, Mirai, No Name, Dymytry, Arakain s Lucií Bílou a další

Michal Hrůza & Kapela Hrůzy, Lucerna Music Bar, Praha, 27.3.2019
© Tomáš Rozkoec / @musicserver.cz
Dvoudenní putovní festival Hrady CZ si dává za cíl propojit hudbu s historickými památkami. Letos se navíc zaměřil na vztah člověka s přírodou. Prostřednictvím pasivního třídění odpadů a vratných kelímků na pivo bylo snadné zjistit, že některým lidem (a není jich zrovna málo) dělá pořád velký problém udělat deset kroků k nejbližšímu odpadkovému koši.

Hrady CZ letos slaví půlkulaté (patnácté) výročí, takže line-up dvoudenního dýchánku byl velice slušně zaplněn a návštěvníci měli možnost vybrat si z více hudebních žánrů. Malinko nevděčnou rolí je celou akci zahajovat. V době, kdy je ještě spousta diváků na cestě z práce domů, kdy se vše teprve rozbíhá a lidé se starají o své ubytování a zabydlení se v areálu, u pódia zkrátka příliš plno nebývá. Michal Hrůza však tohle neřeší a spoustou hitů i velmi dobrým smyslem pro humor dokáže podobné situace zvládat s grácií. Byl tak například v neustálém kontaktu s partou trpaslíků a Sněhurkou, kteří se účastnili soutěže o nejhezčí festivalovou masku. Novou desku slíbil na podzim (a nebyl jediný).

Po divokých Sto zvířatech si na své přišli příznivci tvrdších kytar. Nejprve ukázali svou aktuální formu legendární Arakain s Lucií Bílou. Představili několik novinek z desky "Jekyll & Hyde" i klasické hity "Princess", "Metalománie", "Cornouto", "Dotyky" i "Zimní královnu". Následovaly je čertice z The Agony, které představily i metalovou verzi hitovky Britney Spears "Baby One More Time".

Anna K., Forum Karlín, Praha, 12. dubna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Anna K. patří mezi letité jistoty festivalových programů. Po všech těch strastech, kterými si prošla, však byl její výkon tím nejpříjemnějším potěšením pátečního večera. Snad jako druhou stranu mince jí totiž život přihrál fantastické poslední album "Světlo", ze kterého prezentovala hned několik kousků i za doprovodu dětského sboru Ostraváček. Hvězdné manýry nechala daleko za branou areálu, byla energická, komunikativní a i přes určité problémy s hlasivkami jí to zpívalo dobře.

Kdo se chtěl zahřát a nestačilo mu třicetistupňové vedro přes den, musel být uspokojen ohnivou show kutnohorských Rybiček 48. Už i tahle formace má velký problém nacpat do předepsaného hodinového vystoupení (pouze headliner Kryštof hráli hodinu a čtvrt) všechny hity, další totiž s poměrně pravidelnou kadencí sype z rukávu. Nechybělo tak politické rýpnutí "Na první dojem", aktuální recesistická "Biolid" i punková "Retro Vagina" z posledního dvojalba "Pořád nás to baví".

Druhý den startovali svým vystoupením zpěváci, které objevily talentové soutěže - Štěpán Urban a Elis Mraz. Opravdovým startérem však byli košičtí No Name. Sice jsem v perexu napsal, že byli jedinou slovenskou kapelou, oni se však už u nás za Slováky moc nedají považovat. Jednak mají hned několik česko-slovenských písní, jednak (a to hlavně) zde mají obrovskou fanouškovskou základnu a rádia hrají jejich písničky do omrzení. Stejně jako poslední singl "Ži...a nech žít" nebo skladby z povedené aktuální řadovky "S láskou".

Marpo & TroubleGang, Lucerna, Praha, 18.4.2019
© Tony Košař
Na své si v parném sobotním odpoledni přišli i příznivci hip-hopu, kteří si zaskákali při vystoupeních Marpa s Troublegangem a PSH, rockeři však už netrpělivě čekali na podvečer, který rozsvítili relativně pohádkoví, jinak však nekompromisně tvrdí Trautenberk. Klatovští díky pohádkové recesi, kterou ředí svou divokost, označili postavy slavných "Krkonošských pohádek" ne zas tak lichotivými přívlastky - Aničku za transsexuála, hajného za hovado a Krakonoše za práskače. Závěrečné legendární nadávání krkonošského pána "Himlhergotdonrvetr" pak posluchačům znělo v hlavách ještě dlouho po skončení koncertu.

Trautenberk na podzim vyjíždí na turné s Dymytry, kterým patřilo hlavní slovo hned po nich. Představili vlastně stejný program jako na květnovém Majálesu, hráli s chutí, radostí a samozřejmě pořádně tvrdě. Do řevu elektrických kytar pak dávku svébytného humoru zasadil zase Visací zámek, který prohlásil za nejlepší potravu pro vegany plzeňský Prazdroj a zahrál "Klíště", "Známku punku", "Traktor" a další známé hity.

Hlavní hvězda Kryštof slibovala malý Strahov. Parádní světelné efekty spolu s už profláklou jízdou na kole během balady "Ty a já" stadionovou parádu skutečně připomínaly, nešlo si však nevšimnout, že oproti květnovému Majálesu nebylo prakticky žádné pyro ani ohňostroje. Kdo však přišel hlavně zazpívat si známé písničky a užít si pohody, nemohl odcházet zklamán. Obojího se mu dostalo bohatě a nechybělo ani pozvání na Kryštofkempy v roce 2020 a dokonce už i na turné v roce 2021, které by si skupina ráda zahrála už na novém brněnském stadionu. Oktet Jelen si pak pohodu z vystoupení přenesl i na své pódium, kde mu kromě stabilního hosta Kateřiny Marie Tiché sekundovala ve skladbě "Spím v obilí" (nechybí na výtečné desce coverů "Půlnoční vlak Michala Tučného") i dcera legendy tuzemské country Míša Tučná.

Kryštof, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2019
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Měl jsem docela obavy, jestli po dvou víceméně popových interpretech závěrečný vystupující celého programu, kapela Harlej, bude mít pod pódiem dostatek fanoušků. Jejich hudba je daleko ryčnější a drzejší, což prokázala už tradiční odpichovka "Zfetovanej" a také další pecky ze zatím poslední desky "Hodný holky zlý kluky chtěj". Obavy však byly liché a stálo za to sledovat, kterak si skladbu "Pověste ho vejš" pozpěvuje i formace Jelen, která se během vystoupení Harleje ochotně fotila s fanoušky a skladbu má také ve svém repertoáru. Se závěrem vystoupení nechyběl ani tradiční "Svařák" a úplně poslední písní celého víkendu byla "Optimistická".

Ti, kteří ještě nechtěli spát, mohli jít pařit na diskotékovou párty, takže festival končil de facto v neděli nad ránem. V sobotu večer sice byly poměrně časté dešťové přeháňky, celkový dobrý dojem však nezkazily. Dramaturgie přehlídky totiž byla velmi dobrá, časové prodlevy žádné, takže veškerá vystoupení šla za sebou jak na drátkách. Spíš by si někteří fanoušci měli uvědomit, že pokud jdou na podobnu masovou akci, měli by deštníky nechat doma a neotravovat s nimi okolostojící v předních řadách. Dvacet korun na plášťenku má snad každý. Příští zastávka festivalu je naplánována už na 16. a 17. srpna do Hradce nad Moravicí.

P. S.: Fotografie jsou ilustrační.


NÁZORY
  • Zajímavé, sračky jako Kryštof, Harlej nebo Jel... (Brundibár, 12.08.2019 14:30) Reagovat

    Zajímavé, sračky jako Kryštof, Harlej nebo Jelen recenzent samozřejmě zmíní, ale nejlepší kapelu prvního dne, Mydy Rabycad zcela ignoruje. Prostě Musicserver ...

    • Re: Zajímavé, sračky jako Kryštof, Harlej nebo Jel... (David, 12.08.2019 17:24) Reagovat

      Mydy Rabycad jsou taky sračky.

  • Skupina PSH - nejhorší, hrůza, hnus - něco tak... (Anonym, 12.08.2019 22:50) Reagovat

    Skupina PSH - nejhorší, hrůza, hnus - něco takového tam nemá co dělat. Festival je pro širokou veřejnost...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Anna K. pokřtí "Údolí včel" v Praze i v Brně. Chystá také "Večírky pro nedočkavé" (30.01.2024 10:47)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Rozhovory: Anna K. - Moje "Údolí včel" je o ohromné síle lásky, za kterou by člověk položil život (30.10.2023 13:00)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Recenze: Vysoce emotivní "Údolí včel" je životními ranami vykoupeným klenotem diskografie Anny K. (23.10.2023 12:00)
- Anna K. po šesti letech vydává nové album. "Údolí včel" vyjde 20. října (10.10.2023 19:49)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu