shop.musicserver.cz
Sziget festival, Den 3, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2019

Martin Garrix si ve třetím dni Szigetu zahrál s Macklemorem, Tove Lo se svlékala

Vydáno: 10.08.2019 15:00 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková

Sziget znovu ukázal, že patří mezi největší festivaly na světě. Jen na nich může dojít k tak vzácným situacím, jako je setkání dvou superhvězd na jednom pódiu. Třetí den akce ale nabídl ještě mnohem více. Zahráli třeba i Anna Of The North, 6lack, Gang Of Youths nebo Yesayer.

Live: Sziget - Den třetí

místo: Óbudai Island, Budapešť, Maďarsko
datum: 9. srpna 2019
vystoupili: Martin Garrix, Tove Lo, Yesayer, Naaz, Anna Of The North, Grace Carter, 6lack, Gang Of Youths, Charlie Winston a další
Fotogalerie z třetího dne

Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2019
© Marie Trávníčková
Jestli toto není váš první článek, který o Szigetu čtete, pak určitě víte, že na Ostrově svobody to nežije jenom hudbou. Cirkusová a divadelní představení tvoří nedílnou součást zážitku a je jich tolik, že i kdybyste chtěli celý den strávit jen na nich, nestihnete vidět všechno. Celý areál je navíc vyzdoben dalšími věcmi, které upoutají vaši pozornost. Tu je z kusů dřeva poskládaný kůň v životní velikosti, o kousek dál je z PET lahví udělaný drak, jinde zase najdete vystrojenou figurínu v korunách stromů nebo stěnu, kam si lidi píšou přání, co by chtěli udělat, než zemřou. Na ostrově také najdete pláž, volejbalové hřiště, bazén, opravnu telefonů nebo třeba náš osobní tip - dřevěné hlavolamy, v nichž musíte s kuličkou projít přes překážky bludištěm až do cíle. Kdo někdy viděl Kdo přežije/Survivor/Trosečníka, jistě ví, co si pod tím představit.

Hudebně to třetí odpoledne z počátku nebyla žádná sláva. Wild Front coby další nová kytarovka z Británie na Volt stagei dobře posloužila jako kulisa k naládování se špagetami, zda z nich ale bude další senzace, už snad ani nelze kvalifikovaně odhadnout. V tomto žánru už to nyní není nic jiného než sázka do loterie.

6lack, Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2019
© Marie Trávníčková
Také 6lack (čti "blek") zrovna dvakrát nenadchnul. Američan je v posledních letech zván k featuringům těch největších hvězd, a i když se na něj k pódiu slétávali teenageři jako vosy, nebylo proč. Desetiminutové zpoždění na hlavní stagei ještě prodlužoval otravný DJ se svým hecováním, a když se rapper nakonec na scéně objevil, předvedl tak vlažné vystoupení, že na něj do konce Szigetu zapomeneme. Ona ani ta jeho deska není kdovíjaká, ale třeba nám v komentářích vysvětlíte, jak obrovsky špatně jsme se zmýlili.

Velkou pochvalu naopak zasluhuje Grace Carter. Soulová diva s hlasem, jehož barva je střídavě podobná Rihanně a Emeli Sandé, má nakročeno k velké kariéře, a jak ukázala v Maďarsku, je to navíc ještě sympatická holka. Fenomenální hlasová exhibice vykouzlila na nejednom divákovi vzrušenou husí kůži a Jorja Smith má cestu k popularitě zase trochu ztíženou.

Tove Lo, Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2019
© Marie Trávníčková
U vzrušení ještě zůstaneme, málokdo totiž ve svých textech staví na sexu tolik jako právě Tove Lo. Majitelka tetování HappySad na ruce měla pod hlavní scénou plno a v průběhu setu, který byl oproti koncertu v Lucerna Music Baru před pár dny o pár písní zkrácen, se nepřestávala svůdně svíjet. Její electropop sice kromě kapely doplňoval i half-playback, nicméně její vlastní hlas zněl areálem silněji, takže to tolik nevadilo. S ohledem na to, kolik dobrých písniček má (a to včetně dvou odehraných novinek "Bad As The Boys" a "Glad, He's Gone", jež patřily k tomu nejlepšímu), je s podivem, že není slavnější. Asi by to chtělo lepší PR. Dostávat se do titulků jen tím, že během "Talking Body" asi na dvě vteřiny ukáže poprsí a pak ještě srovnatelně dlouho twerkuje, nebude fungovat věčně.

Mimochodem, o kus dál na Europe stagei vystupovala ten den i její předskokanka Naaz z Nizozemí, kterou jsme spolu s ní mohli vidět i v Praze. A ačkoliv její popové písničky znějí pěkně, pokazila si to tím, že z nich skoro všechno znělo z half-playbacku a ona sama do toho jen pobrukovala.

Gang Of Youths, Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2019
© Marie Trávníčková
To už ale ve stanu A38 hráli Gang Of Youths. Nadšený a podrobný report z objevení fantastické, ačkoliv zatím nepříliš známé kapely z Austrálie, si můžete rozkliknout u dojmů z Colours Of Ostrava, jak často se vám ale stane, že kapela, kterou jste dosud neznali, vás srazí do kolen dvakrát za sebou? Tak moc dobří jsou! Alternativní indie rock, který můžeme brát coby náhradu za loňské The War On Drugs, ve vás udělá díru nejen díky skladatelskému umu samotných muzikantů, kteří se nebojí vytasit se s překvapivým nápadem a změnou tempa, když to nejméně čekáte. Velkou roli v tom hraje i frontman, jehož texty si zpíval celý stan, a ač on sám působí maskulinně, kroutil se u toho jako váš učitel z tanečních. Nechyběla klavírní balada zpívaná z okraje pódia, a když se chvíli před koncem zpěvák vydal do davu a zaplaval si na rukou publika, byla ta oboustranná euforie takřka hmatatelná. Bože, dej, ať k nám ty australské hudební klenoty jezdí častěji.

Podobně nápaditou hudbou s až jazzovými kudrlinkami a častým přechodem do falzetu se prezentovali Yesayer. Formace pro fajnšmekry, kterou byste na festivalu typu Szigetu asi nečekali. Bohužel se ukázalo, že Ostrov svobody pro ně není zemí zaslíbenou a umístění do stanu A38 mezi vystoupení komerčních hvězd Tove Lo a Martina Garrixe nedělalo dobrotu. Tak slabou návštěvnost v tak atraktivním večerním čase letos neměl nikdo. Snad i těm pár desítkám fanouškům, co na ně přišli, jich muselo být líto.

Macklemore, Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2019
© Marie Trávníčková
Martin Garrix je z devíti letošních headlinerů jediným DJem a jako jeden z hlavních představitelů EDM žánru se vůbec nemusel strachovat, že by o něj nebyl zájem. Na Szigetu hrál poprvé před čtyřmi lety, a jelikož naše výprava tehdy dala přednost Passengerovi, byli jsme zvědaví, zda zkazky o výborném představení byly tehdy liché.

Nebyly. Ačkoliv mladý nizozemský milionář téměř nevyužíval projekce k ničemu smysluplnému, než aby se za ním tu a tam rozsvítilo bílé plus coby jeho ikonická značka, je to asi tak to jediné, co mu lze vyčíst. Jinak totiž měl ze všech dosud hrajících headlinerů (a patrně i z těch, kteří teprve přijdou na řadu), tu vůbec nejbombastičtější produkci. Desítky laserů po všech stranách pódia, dým, plameny na scéně i na věžích s reprobednami, pršící jiskry a samozřejmě i konfety, role papíru a tuny rachejtlí.

Martin Garrix, Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2019
© Marie Trávníčková
Zazněly například "In The Name Of Love", "Dreamer", remix coveru "You've Got The Love" od Florence + The Machine, která na festivalu zahraje v pondělí, nebo pocta Aviciimu v podobě "Waiting For Love". Nechyběla povinná průlomová "Animals" ani "Scared To Be Lonely", kterou nám loni dala na stejném místě živě sama Dua Lipa. Slyšeli jsme i obzvlášť povedenou "No Sleep", na níž má mamutí úspěch zpívající Bonn, který má na svědomí i "High On Life", která celý set samozřejmě za doprovodu konfet a ohňostroje zakončila.

Highlitem toho všeho ale byl singl "Summer Days", který zazněl hned z počátku. A protože Macklemore vystupující o den později dorazil do Budapešti s předstihem, domluvili se oba pánové, že skladbu trochu upraví, aby si do ní tu jednu a půl sloky mohl zarapovat samotný Ben Haggerty. Dokážete si asi představit, jak dav explodoval nadšením, když třiadvacetiletý Garrix zakřičel: "Sziget! Please welcome Macklemore!" Ten naběhl na scénu v rozhalené košili a s naprostou samozřejmostí začal rapovat "Sundress with you on my arm / Take the coupe out the garage / Pull the roof back, just me, you and the stars / Toast to the Gods..." a tak dále.

Macklemore, Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2019
© Marie Trávníčková
"Nápad na spolupráci se zrodil už před šesti lety, kdy jsme spolu byli na turné v Austrálii. Vždycky jsme o tom mluvili, ale nikdy jsem mu neposlal nic, dokud jsem nebyl 100% přesvědčen, že se mu to bude líbit. Myslím, že on i Patrick na mě pak byli dost naštvaní, když zjistili, jaký puntičkář jsem ve studiu. Skončili jsme asi u verze číslo 50, než jsem byl spokojen," řekl k tomu před časem Garrix.

Druhým vokalistou v singlu je Patrick Stump z Fall Out Boy, jeho falzetem zpívané vokály samozřejmě zůstaly ve studiové podobě, což při tak výjimečné události zamrzelo, jelikož má na písni větší zásluhu, ale stejně - byl to fantastický zážitek. A ze všech EDM umělců, kteří se v posledních pěti letech na Szigetu představili, patřil právě tento set k těm nejlepším.

Anna Of The North, Sziget Festival 2019, Óbudai island, Budapešť, Maďarsko, 9.8.2019
© Marie Trávníčková
Skvělý návrat od velké show k takzvaně opravdové muzice obstaral na Volt stagei Charlie Winston. Umělec, který začínal cestováním po Evropě jako trubadúr, než z něj ve Francii singl "Like A Hobo" udělal uznávanou hvězdu. Lví podíl na jeho úspěchu měl ale i Peter Gabriel, kterému Winston hlídal syna a později mu i předskakoval. Za zmínku stojí také spolupráce s Audrey Tautou ("Amélie z Montmartru"), jež si zahrála v jeho klipu "I Love Your Smile". V Budapešti skákal ze žánru do žánru, publikem se prošel na ramenou sekuriťáka, a když dal prostor jedné ze svých balad, připomínal svým hlasem s obrovským rozsahem i Johna Legenda.

Jako poslední jsme viděli electropopový objev Anna Of The North. Zpěvačka se ještě coby úplná začátečnice představila před třemi lety ve Foru Karlín jako předskokanka Kyga, který tou dobou ještě neměl venku ani debutovou desku, a tehdy poměrně zaujala. Její první kolekce se ale naopak bohužel moc nepovedla a i představení ve stanu A38 potvrdilo, že má všechny písničky takříkajíc na jedno brdo. Což je problém, když chcete být globální megastar.

Čtvrtý den Szigetu má hned dva headlinery. Vedle už zmiňovaného Mackemorea se představí i The National. Doplní je Mura Masa, Roosevelt, Son Lux, James Blake, Wanda, W&W nebo Richie Hawtin.

NÁZORY
  • Subjektivita? (Blub´u, 10.08.2019 18:33) Reagovat

    Nemuzu si pomoct, ale cele mi to prijde strasne subjektivne napsane. Asi jsem naivni, ze cekam nejakou objektivni novinarinu, ale jsem na Szigete letos posedme a prijde mi, ze nejste uplne ta spravna skupinka, ktera by dokazala podat ten spravny dojem z tohoto festivalu. Nejvic me zarazi, jak si jako skupinka novinaru muzete rict, ze vynechate headlinera a pujdete vsichni na neco sveho (Passenger x Garrix), pisete to snad pro lidi, neni to vase dovolena, ne?

    • Re: Subjektivita? (Anonym, 11.08.2019 08:31) Reagovat

      To je zase blábol :D On existuje na umění a kulturu obecně nějaký objektivní pohled ??? :D A který to je ? Ten co shoduje tím tvým, že :D :D A co se týče redaktorů Musicserveru, tak jsem si jist že to je jejich dovolená a články vznikají jen jako paralelní efekt. Nebo si snad myslíš, že je musicserver zaměstnává a vysílá na festivaly ? :D :D To jsi tedy hodně naivní chlapec ;-)

      • Re: Subjektivita? (Bla, 11.08.2019 15:23) Reagovat

        Presne to bych cekal. Za clanek dostanou listky. Cetli jsme si tu ten clanek vsichni a kroutili hlavou. Samotna fakta o letosnim rocniku je tak 20% textu. Proste to vypada ze si odpoledne lehnou na deku a za 15 minut maji hotovy clanek

      • Re: Subjektivita? (Bla, 11.08.2019 15:52) Reagovat

        Tim objektivnim jsem samozrejme myslel, ze by to melo byt psany pohledem pro lidi, kteri tu nikdy nebyli, ale je super ze se v clanku rozebira kde maji nejlevnejsi klobasu a jaky byl colours/rfp a nezmini se tam fakta typu, ze Garrix zde vystupuje s exkluzivni full anima show. Tenhle styl psani se proste hodi nekam na osobni blog, ale neprijde mi to jako reportaz k festivalu

        • Re: Subjektivita? (Anonym, 11.08.2019 18:27) Reagovat

          tento autor je "blogovými příspěvky" plnými výčtů, kolikrát toho a toho interpreta už viděl, bohužel pověstný

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejoblíbenějším DJem se letos stává David Guetta, loňský vítěz Martin Garrix je až třetí (27.11.2023 17:34)
- Naživo: Lorde se na Szigetu měla místo třpytek vyválet radši v peří, Macklemore se opakoval. Zachránkyní pátého dne byla Caroline Polachek (18.08.2023 07:56)
- Fotogalerie: Macklemore, Lorde a Carolina Polachek na Szigetu potěšili svoje fanoušky (17.08.2023 13:11)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Naživo: Šetří už i Macklemore. Největší letošní show Colours Of Ostrava byla ošizená (23.07.2023 21:55)
- Fotogalerie: Macklemore a jeho parta to na Colours parádně rozjeli (23.07.2023 20:16)
- Recenze: Macklemore udělal z nahrávky "Ben" udržovací album (18.07.2023 08:00)
- Naživo: Finále Metronome Prague obstaraly hity M83, Tove Lo nebo White Lies (25.06.2023 18:53)
- Fotogalerie: Nejen White Lies a M83, ale taky prsa a kalhotky zpěvaček. To byl závěrečný den Metronomu (25.06.2023 09:28)
- Video: Macklemore nechal videoklip k "No Bad Days" režírovat svou sedmiletou dceru (21.03.2023 09:29)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen AC/DC Karel Gott Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu