Začíná Sziget, největší festival léta

Začíná Sziget, největší festival léta

Vydáno: 03.08.2019 11:28 v sekci Novinky - Milan Menčík | foto: facebook interpreta
Do Szigetu zbývá už jen pár dní a ve středu 7. srpna se otevřou brány největšího festivalu ve střední Evropě. Program je našlapaný spoustou slavných jmen, jako je Ed Sheeran, Foo Fighters, Post Malone, Macklemore, Twenty One Pilots a stovky dalších. Ostrovní areál toho nabízí mnohem víc a tady je pár tipů. Na každého návštěvníka čeká dvanáct hudebních a tři nehudební pódia a dalších 35 míst plných zábavy a zážitků. Sedmidenní akce od 7. do 13. srpna nabízí přes dva a půl tisíce koncertů, divadel a dalších akcí. Když vyrazíte na festival Sziget, je to, jako byste navštívili několik festivalů najednou. Tady nabízíme deset tipů a rad, ať už pojedete na Sziget na týden nebo jen na jeden den.

Přijeďte lodí nebo na kole. Areál je umístěn na ostrově uprostřed Budapešti. Většina návštěvníků přichází po ikonickém mostu K-bridge, který je hlavní branou na festival. Není to ale jediná cesta, na Sziget můžete připlout i bezplatnou lodní kyvadlovou dopravou přímo z centra Budapešti. Na festival můžete dojet také po cyklostezce Budai rakpart, hned u vstupu do areálu najdete bezplatnou úschovnu kol. Speciální tip: Vyhlídková plavba spojená s party na lodi odjíždí z festivalového přístavu na Ostrově svobody a je nezapomenutelnou kombinací výhledu na krásnou Budapešť a DJs s tancem přímo na palubě.

S orientačním bodem se neztratíte. V rozhlehlém areálu se v době konání festivalu pohybuje přes osmdesát tisíc návštěvníků denně a více než deset tisíc osob zajišťujících chod této sedmidenní akce. Velký nápis SZIGET uprostřed ostrova, vedle kterého je hlavní pódium i obří stan A38 hostící druhou největší hudební scénu, je častým výchozím místem za dalšími zážitky. Naším tipem je Sziget Wine Village (na mapě č. 13), zóna nedaleko hlavního pódia, kde najdete skvělá maďarská vína. Atmosféru v tomto koutě vytváří česká designová agentura 3ART Atelier se svojí uměleckou instalací Chill Out Zone. Navíc poblíž je jediné místo na Szigetu, kde se čepuje plzeňské pivo. (Na mapě č. 30)

Barevný Sziget. Umělecké instalace zdobí Sziget takřka na každém kroku, areál je plný barev ve dne i v noci, kdy se celý ostrov rozzáří bohatou světelnou výzdobou. Stromy omotané drobnými světýlky, tisíce svítících různých dekorací zavěšené nad hlavami návštěvníků. Kouzlo Szigetu je v jeho objevování. Za každým rohem čeká něco nového a dosud nepoznaného. Po skončení programu na hlavním pódiu se pozornost Szigeťanů obvykle nasměřuje k tanečním scénám, na kterých pulsují party až do ranních hodin.

Menší scény začínají dřív. V celém areálu běží program téměř non stop. Taneční scéna Colosseum stage (na mapě č. 6) startuje již ve 12:00 a jede až do svítání. Řadu zajímavých interpretů z celé Evropy nabízí Europe Stage (na mapě č. 45). Právě tady zahraje v pondělí 12. srpna již ve 14.00 pražská indie-rocková kapela I Love You Honey Bunny, která je jedním ze dvou zástupců české hudební scény na Szigetu, ten samý večer tu vystoupí také slovenská hvězda Celeste Buckingham s kapelou The King Shaolin. O den později se tu v úterý v 18 hodin představí čeští rock'n'rolloví Pipes and Pints.

Sziget mapa 2019
© facebook interpreta
Nový cirkus, divadlo i tanec. Na Ostrov svobody se každoročně sjedou špičkoví akrobaté a performeři z celého světa a každé představení je naprosto unikátní zážitek. Cirkus hostí obrovský stan, kam se vejde až tisíc diváků (na mapě č. 66). Denně se zde konají workshopy, takže pokud vás někdy lákala akrobacie, žonglování nebo provazochodectví, máte jedinečnou možnost si vše vyzkoušet. Na festivalu najdete také divadelní představení a moderní tance. Náš tip: Nenechte si ujít noční představení The Giant Street Theatre (na mapě č. 43), o které se letos postarají se svojí 360stupňovou show plnou bubnů, ohňů, hudby Les Commandes Percu.

Co zůstalo doma? Festivalový areál je vybaven naprosto vším, takže celý týden nemusíte opustit ostrov. Pokud jste něco zapomněli nebo se vám něco rozbilo, žádný problém. Je tady plně vybavený supermarket, lékárna, drogerie, prádelna, obuv, prodejna s kempovacím vybavením nebo opravna telefonů (v případě, že si utopíte mobil nebo si rozbijete displej, naprosto dokonalé!), (mapa služeb zde) Na vyhrazených místech si zdarma doplníte pitnou vodu a nadstandardním zázemím a počtem toalet a sprch je festival proslulý.

Sport, jóga i pláž. Koncerty a festivalové veselí dovedou člověka pořádně vyčerpat. Jedním ze způsobů, jak celý týden dobře zvládnout, je aktivní i pasivní odpočinek. Sziget nabízí nejen vyhrazenou pláž na břehu Dunaje (na mapě č. 1), ale i s rozsáhlou chill out zónu určenou k relaxování. Pro ty, kdo rádi sportují, je připravena velká Sport zóna s lekcemi pouličního workoutu, ping pongem nebo stolním fotbálkem. O rovnováhu těla a mysli se postarají každodenní lekce jógy i workshopy břišního či moderního tance.

Love Revolution - oslava lásky a svobody. Každý den, kromě toho posledního, čeká návštěvníky v 19 hodin party v duchu iniciativy Love Revolution. Ve čtvrtek 8. srpna zde vystoupí například světoznámá anglická bioložka Dr. Jane Goodallová, která se celý život věnuje studiu primátů a ochraně divoké přírody. Samozřejmě ale nebudou chybět ani barevné party s bannery, vlajkami a stužkami. Dále doporučujeme navštívit speciální scénu Magic Mirror, která je věnovaná LMBTQ komunitě. Místo bez předsudků, kde se umění setkává s lidskou otevřeností.

Headlineři. Nejdůležitějším bodem celého festivalu jsou samozřejmě koncerty. Těch bude i letos přes dvě stovky. Kromě devíti headlinerů (Ed Sheeran, Foo Fighters, Post Malone, Macklemore, Twenty One Pilots, The 1975, Martin Garrix, The National, Florence + The Machine) je festival plný dalších hvězd jako jsou Franz Ferdinand, Richard Ashcroft, James Blake, Years&Years, 6LACK, Tove Lo, Kodaline, Chvrches, Michael Kiwanuka a spousta dalších.

Zelený Sziget. Cílem je snaha o vytvoření co nejvíce environmentálně přátelského festivalu (vratné plastové kelímky, třídění a recyklace odpadu, pitná voda je v areálu k dispozici zdarma, takže si můžete přinést vlastní láhev, speciální kapesní popelníky atd.) a zároveň i nabízet informace a vzdělání návštěvníkům. Nově bude na festivalu Green Sziget Centrum (na mapě č. 10), ve kterém bude probíhat řada workshopů zaměřených na téma ekologie.

A jeden tip na závěr. Luminárium. Originální projekt vzduchové stavby s nápadným exteriérem, jež připomíná cirkusové šapitó. Uvnitř najdete spletitý labyrint, kde ožívá okouzlující svět barev a stínů. Podstata luminária spočívá v jeho efektivní atmosféře a jedinečném vizuálním zážitku, který jitří smysly, probouzí emoce a navozuje pocit uvolnění.

Časový harmonogram je k nalezení zde.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Festival Sziget oznamuje prvních pětatřicet jmen roku 2024 včetně čtyř headlinerů (12.12.2023 19:37)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Ed Sheeran zahraje v červenci 2024 v Česku. Pořadatelé Rock for People ho dovezou do Hradce (20.10.2023 09:34)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Endless Summer ovládli tuzemská rádia, Calin a Viktor Sheen opět kralují albům (24.08.2023 17:30)
- Fotogalerie: Billie Eilish opanovala poslední den festivalu Sziget (18.08.2023 15:29)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe