Na Prázdninách v Telči padl mýtus, že hudba bratří Ebenů s Druhou trávou nejde dohromady

02.08.2019 13:22 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Program Prázdnin v Telči nabral doslova vražedné tempo a po skvělém Hradišťanu s Pavlem Helanem nabídl další neotřelé spojení - tentokrát se na zámeckém nádvoří potkala Druhá tráva s bratry Ebenovými a jejich kapelou. A stejně jako den předtím ani tohle spojení nenechalo obecenstvo chladným.

Live: Druhá tráva a Bratři Ebenové

místo: Zámecké nádvoří, Telč
datum: 1. srpna 2019

Hlavní pořadatel festivalu Milan Medvěd Kolář si vzal mikrofon ještě dlouho před avizovaným začátkem v 19.30. Vysvětlil, proč musel dát obě různorodé kapely takhle v jeden večer dohromady (důvodem byly plné diáře obou kapel) i cenu vstupenek (některým lidem se zdálo 600 Kč v podstatě za dvojkoncert příliš).

Nejprve nastoupila na pódium Druhá tráva, která si však v průběhu vystoupení neustále zvala někoho z druhého uskupení na pódium. Kapela plná skvělých muzikantů jejich služeb naplno využívala při delších instrumentálních pasážích, v těch zpívaných se zase mohla opřít o skvěle intonujícího frontmana Roberta Křesťana.

Díky třicetileté existenci a bohatému repertoáru měla z čeho vybírat, Robert Křesťan ale přiznal, že i u několika songů bratří Ebenů by byl rád, kdyby byl pod nimi autorsky podepsán. K interpretaci si vybral skladbu "Zapomeneš" z posledního alba tří bratrů "Čas holin". Z vlastní tvorby zazněla například píseň, kterou zpíval spolu s Pavlem Bobkem "Ještě není tma". Nechybělo ani několik přídavků . Mezi zhruba osmdesátiminutovým vystoupením Druhé trávy a začátkem koncertu bratří Ebenů uběhlo jen několik minut, potřebných pro úpravu pódia a pak už mohli začít hrát i oni.

Bratři sice mají za desítky let existence na svém kontě pouze šest řadových alb, zato však mají ve svém středu Marka Ebena, člověka s nevysychající studnicí humoru, který se nebojí udělat si legraci i sám ze sebe. A ani stále se opakující písničky v koncertním repertoáru nenudí, neboť skvělá kapela, ve které je každý člen výjimečným muzikantem, svými výkony hladí po duši a rozdává pohodu. Své vystoupení odpálili rockovější peckou "Nebudu číst noviny". Na veselý "Folkloreček" si pozvali i soubor Travěnka, což byli všichni členové Druhé trávy, a kromě známých písní, jako jsou "Nikdo to nebere" či "Houston", zazněly i dvě novější skladby, z toho jedna instrumentální od Davida Ebena s názvem "Clafoutis" podle francouzského dezertu. Jako přídavek zvolili "Zprava dobrý - zleva taky", a i když by si návštěvníci přáli ještě další, po necelých třech hodinách dvojkoncert skončil a natřískané nádvoří zámku se začalo rozcházet do svých domovů.

Program Prázdnin v Telči pokračuje dál dnešním koncertem Nezmarů se symfoniky ZUŠ Jihlava. Zítřejší vystoupení Báry Polákové muselo být pro nemoc zrušeno, veškeré informace ohledně možnosti vrácení vstupenek a dalšího programu jsou k mání na oficiálním webu festivalu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY