Lenka Filipová zahrála Telči novinky z "Oppida" i nesmrtelné hity

31.07.2019 10:50 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Pátý festivalový večer přivítal v Telči jako hlavní hvězdu Lenku Filipovou. Ta sem v předcházejících ročnících jezdila za doprovodu dcery Lenny, letos však měla kromě vlastní kapely v zádech rovněž smyčcový oktet Brno Strings. I krásně jasná obloha napovídala, že večer bude stát za to.

Live: Lenka Filipová a Brno Strings

místo: Zámecké nádvoří, Telč
datum: 30. července 2019

Pravidelní návštěvníci festivalu Prázdniny v Telčimohli vidět Lenku Filipovou několikrát. Byli tak připraveni na neustálé přelaďování a dolaďování kytar, kopec hitů a nyní (po mnoha letech už konečně) také novou řadovou desku. Kritiky hodně ceněné "Oppidum" postavilo základ celému koncertnímu programu. Nejedná se sice o album autorské, i tak je však pověstnou živou vodou v repertoáru zkušené interpretky.

S tou se život častokrát nemazlil, prožité zkušenosti tak mohla vtisknout do interpretace jednotlivých (a nutno říci, že nádherných) skladeb. Zpívala je mimo jiné i v angličtině, francouzštině, bretonštině a starém jazyce gaelic, irském i skotském. Vedle "Na cestě", jediné česky zpívané písničky z desky, tak zazněly například "Tri Martolod" či "Scarborough Fair", kterou už hudbyznalí příznivci znají z repertoáru slavné dvojice Simona s Garfunkelem. Posluchači však nebyli přesyceni novým materiálem, Filipová ho od začátku umně ředila skladbami ze svého českého repertoáru a i v tomto případě pečlivě vybírala mezi hity a staršími klenoty.

Častokrát vzpomínala na spolupráci s geniálním textařem Zdeňkem Rytířem, kterou zúročila i v silných písních "Přátelé" či "Strom", kooperace s Gábinou Osvaldovou zase přinesla hit "Dobrý Bůh to ví". Nechyběla ani niterná "V šálku čaje na Srí Lanku", "Tisíc způsobů jak zabít lásku" zase dalo vzpomenout na jednoalbový experiment s elektrickou kytarou (škoda, že ho zase tak rychle opustila). Kdo se nechytal ani v těchto chvílích, musel zabrat, když se nádvořím rozeznívaly tóny rádiových megahitů "Za všechno může čas", "Prý se tomu říká láska" nebo "Zamilovaná".

Letos by oslavil sedmdesátiny zpěvaččin dávný kamarád a kolega Karel Zich, se kterým nazpívala nesmrtelné "Mosty". Zde jí ve vícehlasech pomohl jinak geniální harfenista Sean Barry. Značnou část programu jí kryl záda oktet Brno Strings, se kterým písně dosáhly plnějších aranží, zároveň však hodně citlivě dávkovaných, aby skladby neztratily původní kouzlo.

Závěrečné dva přídavky obstaraly písně "Ať žije show" a "Málo mám". Velmi dobře naladěné publikum by jistě sneslo i další kusy, více než hodinu a půl trvající program však byl dostatečně hudebně kalorický, a většina návštěvníků tak odcházela na drink na náměstí velmi spokojená. Dnes pokračuje program Prázdnin hlavním koncertem Hradišťanu s Pavlem Helanem, další reportáž z dvojkoncertu bratří Ebenů a Druhé trávy si zde přečtete v pátek.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY