shop.musicserver.cz

Exkluzivní průvodce novým albem Vypsané fiXy

Vydáno: 03.03.2003 12:00 v sekci Publicistika - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Pardubičtí punkoví rockeři Vypsaná fiXa na sebe upozornili debutem "Brutální všechno", jemuž následovala intenzivní koncertní činnost, díky níž se kapela kolem zpěváka a kytaristy Márdiho vyprofilovala jako jedna z nejoblíbenějších mladých skupin. My vám nyní přinášíme exkluzivního průvodce druhou deskou "Bestiálně šťastní", která oficiálně vychází až 13. března.

Vypsaná fiXa - Bestiálně šťastní
© facebook interpreta
Druhá z dvojice proslavených představitelek pardubického rockového podhoubí, skupina Vypsaná fiXa, vydává 13. března novou desku "Bestiálně šťastní", která se pokusí navázat na čtyři tisíce prodaných kusů debutu "Brutální všechno". Není tak divu, že v podstatě vše zůstává při starém - nahrávalo se v ostravském studiu Citron, produkoval Petr Fiala z Mňága & Žďorp, hudba se roztáčí na kolotoči, jehož řetízky protínají dimenze hardrocku, punku i rock'n'rollu, Márdího texty reflektují obyčejné neobyčejně. Na koncertech už tito kamarádi jiných východočeských rockerů - Ready Kirken, prokázali, jak efektivně a efektně dovedou přenášet přímočarou energii z CD do klubových prostorů. Teď už jen zbývá navázat povedeným studiovým pokračovatelem. Zda se Vypsané fiXe úkol podařilo splnit, se dozvíte z recenze desky, kterou lze na stránkách MusicServeru (stejně jako rozhovor) očekávat v nejbližších dnech. Pro tuto chvíli vám přinášíme jarní vlašťovku v podobě exkluzivního průvodce albem "Bestiálně šťastní", jenž je doplněn o autorské postřehy zpěváka a kytaristy Márdiho.

1. Štěstí Jima Dixona

Svižná, chtělo by se říci typická věc od Vypsané fixy - rychlejší tempo, laxně nedokonalý Márdiho projev, velice chytlavý refrén. "Původně klidná záležitost, která se po hyper-zrychlení dostala do té správné říše extrémního šílenství. Text jsem napsal v království hydromasážních van. V refrénu zpívá Petr Fiala a je na svůj výkon hrdý," říká k písni zpěvák.

2. Palenie titonia

Tato původně starší skladba, kterou skupina objevila víceméně náhodou na jednom ze svých demosnímků, hudebně vychází vstříc pop-rockově smýšlejícím posluchačům. A to nejen jistou podobností se Žlutým psem. Podle Márdiho by mohla být nasazena jako singl do polských rádií...

3. Potápěči

Další historický kousek - píseň z dema "Lunapark", která na jistou dobu úplně zmizela z repertoáru skupiny. Klasické schéma dominuje i "Potápěčům"; tedy punkově dýchající feeling a kousavé melodie.

4. Pohyb, oheň, šluk a dým

Bezpochyby jedna z nejvydařenějších skladeb desky "Bestiálně šťastní", v níž si Vypsaná fiXa dala více práce s gradací a zvukovou barevností, takže posluchač nevnímá jen text, nýbrž i zajímavě znějící pisklavé melodie první kytary. Co na to Márdi? "Nový basák Mejn přinesl několik významných rifů. Tohle je jeden z nich. Text jsem původně věnoval skupině Fundamentalista v pásmu Gazy, ale pak mi to bylo líto, a tak jsem to použil zde, protože tam prostě musí být."

5. Odvážný mladý muž

Vliv producenta Petra Fialy coby kmenového člena valmezské formace Mňága a Žďorp je zde hodně patrný, pročež Vypsaná fiXa (a Márdiho vokál především) zní zvláště v úvodu skladby úplně jako moravská legenda. Hudebně nic převratného, spíše naopak, za pozornost ovšem stojí text, který je inspirován povídkou "Odvážný mladý muž" Williama Sarroyna.

6. Hlava

Naštvaný, až agresivní řev Márdiho podporovaný backgroundem pěje o odkutálené hlavě, která je kdesi napíchnutá. Notně monotónní punkové aranže a dvouminutová stopáž. Slova Márdiho jsou: "Oblíbený "Saigon" - naprostý zmar je odmrštěn vyřváním a posléze zadupán do země palbou bubnů a boosterů. Klip si představuji jako mexické dostihy."

7. Žebříky

V "Žebříkách" začíná možná až příliš vystupovat na povrch hudební jednostrannost skupiny, jejíž písně a pasáže jsou si navzájem dost podobné. Ostřejší kytarové riffy a neformálně podané refrény jsou rozhodujícím, a proto opakovaným prvkem Vypsané fiXy. Zajímavá je geneze písně: "Nejstarší text na desce, no vlastně jen sloka. Refrén a hudbu jsme dodělali těsně před odjezdem do Ostravy. Jednou jsem se setkal a potom dost opil s jedním pardubickým hitmakerem a on mě plácal po zádech a říkal, že musím být chodící emoce jako on... Totálně zmaštěný jsem potom močil do odpadkového koše a on na mě řval: "Až někdy složíš to, co já, tak se přihlas." Bylo mi celý den blbě, styděl jsem se a v největší kocovině jsem napsal tuhle blbost a pak jsem spal a spal."

8. Drogový večírek

"Nejlepší v písni je kytarista, který se celou dobu připravuje, že začne a povede se mu to, až když všichni skončí. Oblíbená věc nás všech." Humorná, kabaretní záležitost, v níž se dozvíme, kde a jak a proč vzniklo těleso Vypsaná fiXa. Po melodické stránce patří ke skvostům, hudebně se prolíná poloha funkující s drsnější.

9. Krasojízda

Údajně tato skladba původně trpěla popovým neduhem, který se však Petrovi Fialovi podařilo vymýtit, a tak vzniklo ze dvou třetin nenápadité přetahování kytar s texty, jež je zakončeno zběsilou, několikasekundovou grungeovou jízdou.

10. Otužilci

Vše začíná jako hospodský recitál s jazz-bluesovým doprovodem, po minutě se přidává rock'n'rollová rytmika a energie, nastupuje "romantický" refrén. Píseň se míhá zamilovanými příběhy a filmy, ledovými krami a svlékáním uniforem.

11. Objev

Hardrocková kytara rozohní počáteční vteřiny, později se přidavší rytmika ubíjí nápad unylým stereotypem. Zajímavostí je text. "Jediný cizí text od Bertila Martensona z mé oblíbené knihy "Světy bez hranic"."

12. Čistírna peří

Co dál dodávat, když Vypsaná fiXa se sune kupředu pořád stejně? Márdi zpívá, jako když nezpívá, šestistrunky tu rifují, onde sólují. Zdá se, že nejhorší jsou predátoři, kteří nám odebírají poslední zbytky představ: "Společně s "Domácím motokrosařem" mě dala nejvíc zabrat, nemohl jsem se do ní dostat. Predátoři za mixpultem mě zničili pravdou a já se na poslední chvíli zachránil. Doufám. Producenti se s tebou někdy mazlí, ale většinou se s tebou neserou. Tak to má být."

13. Domácí motokrosař

Vskutku energická píseň, u níž překvapí informace o dlouhém nahrávání zpěvu, protože Márdiho projev je zde stejný jako na zbytku desky. Za zmínku stojí jednak kytarové přerušované střihy, jednak - pochopitelně - absurdní text o plazech a sekretářkách.

14. Ledňáčci

Jediná pomalejší (a smutná) píseň alba. "Na cestách občas vidíme zvláštní příběhy. Legendární ledňáčci jsou naši dvojníci v jiném paralelním světě." To pokud kdybyste nechápali, jací ledňáčci to mohou být, když jezdí v autě a komunikují se zkrvavenou bytostí.

15. Kostel-Biohazard-McD

Španělkou a počítači vykreslená parafráze městské architektury a kultury. Tato skladba s výmluvným názvem absolutně vybočuje z charakteru desky "Bestiálně šťastní". Márdiho závěrečné vyjádření jest: "Nahráno do počítače všemi účastníky nahrávání, kteří se nacházeli ve všech možných stavech. Druhý den bylo jasné, že takhle už se to nikdy nenahraje. To bylo radosti."

Jestliže vás kdykoli v minulosti nebo pouze na základě tohoto článku zaujala skupina Vypsaná fiXa, jediné, co můžeme doporučit, je:

a) poslechnout si debutové album.
b) počkat do 13. března na "Bestiálně šťastní" či si desku již teď předobjednat na E-Store.cz.
c) kouknout na jejich web a zajít na koncert.

Ostatně, čtvrtek 13. března si v kalendáři někteří poznamenejte hned dvakrát, protože deska nejen vyjde, ale také bude pokřtěna v Praze v klubu Futurum.

NÁZORY
  • BUH (DAMIANEK, 05.03.2003 18:15) Reagovat

    V SUPERMARKETU BYDLÍ BUH

  • Jsem bestialne stastny (Martin Lebeda, 17.03.2003 17:01) Reagovat

    Album je bezva - nezbyva nez doporucit ale jeste zajimavejsi je zajit na koncert a divat se jak cela zeme tanci!! :-)_

  • ... (Raďym, 25.06.2003 14:20) Reagovat

    No, to je všechno hezký, ale co budete dělat, až z vás bude taky krev stříkat?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- Video: Mňága a Žďorp po dvaceti letech natočila klip k písni "Nic složitýho". Hlavní role obsadili dva skalní fanoušci (02.11.2023 08:15)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)
- Video: Vypsaná fiXa vydáním živáku "Štěstí Jimi Dixona" slaví dvacet let alba "Bestiálně šťastní" (28.06.2023 13:23)
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu