shop.musicserver.cz
Ministry, Roxy, Praha, 10.7.2019

Ministry si v Praze střihli koncert dvou poločasů

Vydáno: 11.07.2019 17:24 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Industriální legendy Ministry stále věří, že nežijí jen ze své minulosti. A to až tak, že celou první půlku koncertu věnovali své nejnovější, antitrumpovské desce. Hodně fanoušků tím zmátli a zaskočili. Vše ale kapela vynahradila v druhé půlce, kde sázela jednu kultovní vypalovačku za druhou.

Live: Ministry

support: 3teeth
místo: Roxy, Praha
datum: 10. červenec 2019
setlist: I Know Words, Twilight Zone, Victims Of A Clown, TV5/4Chan, We're Tired Of It, Wargasm, Antifa, Game Over, AmeriKKKa, The Missing, Deity, Stigmata, Jesus Built My Hotrod, Just One Fix, N.W.O., Thieves, No Devotion (Revolting Cocks Cover)

Ministry - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.srpna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Levičák Al Jourgensen má svá nejlepší tvůrčí období vždy v časech, kdy v Bílém domě sedí jeho přirozený nepřítel. Na přelomu 80. a 90. let, v době vlády George Bushe staršího, jeho Ministry vydali svá kultovní alba, zatímco v době vlády Billa Clintona stagnovali a nebyli moc produktivní. Druhý, velmi agresivní anarcho-metalový dech chytli v polovině nultých let v době úřadování George Bushe mladšího (vzpomenuto budiž vysokooktanové "Rio Grande Blood"), v Obamově éře paběrkovali s dost možná nejslabšími kousky své diskografie. A nyní? Strýček Al se možná nadechuje k poslednímu zteči na arcilotra, aktuálně úřadujícího v Oválné pracovně.

Proč tak zevrubný úvod? Pro středeční koncert zásadní, jak se dozvíte za chvíli. Večer ve vyprodaném Roxy odpálili o čtvrt na osm kalifornští 3teeth a nutno uznat, že tak dobře zvolená předkapela se hned tak nevidí. Partička sázela na převážně pomalý gothic-industrial metal, ale takového toho nekomerčního starého ražení à la francouzští Treponem Pal nebo kanadští Skinny Puppy. I když to na začátku i díky frontmanovi s vizáží Boratova zlého dvojčete vypadalo na něco mezi Marilynem Mansonem a Deathstars, ortodoxní fanoušci žánru museli být s celkovou prezentací spokojeni. Kompozičně ale nešlo o žádný zázrak, to je zas třeba si přiznat.

Ministry - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.srpna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
O půl osmé už ale začalo pravé peklo prvními skladbami z nejnovějšího alba "AmeriKKKant". A jsme u významu úvodního odstavce. Ministry totiž v Praze odehráli koncepčně set dvou poločasů. V první polovině zazněla skoro celá poslední fošna, navíc bez vložených starších klasik, jak to bývá obecně obvyklé. Odpovídaly tomu i projekce nebo figurantky mávající vlajkami Antifa u stejnojmenného singlu.

Jak totiž Jourgensen zmínil o krátké pauze, považuje současnou situaci za natolik závažnou a novou desku za natolik aktuální, že prostě musí dostat odpovídající umělecký prostor, očekáváním fanoušků a koncertním klišé navzdory. Poděkoval publiku za trpělivost (trochu nechápavá a vlažná atmosféra po skoro hodině byla opravdu přítomna), zdůraznil orientaci ve středoevropském regionu a uvedl závěrečnou katarzi.

Druhý poločas byl totiž splněným snem každého old school fanouška. Skupina ignorovala naprosto vše, co vytvořila za poslední čtvrtstoletí, a naservírovala naprosto nekompromisní miniset toho nejlepšího a nejtvrdšího ze svých zlatých časů přelomu osmé a deváté dekády. I kvůli předcházejícímu oddalování vytouženého orgasmu šlo opravdu o mohutnou erupci síly atomové bomby. A k dovršení radosti všech se muzikanti rozloučili coverem Alova zapomenutého bočního projektu Revolting Cocks z dřevních osmdesátek.

Ministry - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.srpna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Na závěr pár slov k samotnému principálovi: vidět dreadatého voodoo šamana se svým ikonickým stojanem s buvolí lebkou a navíc ve formě poháněné svým politickým antagonistou byl zážitek. Tím spíš, že v jeho věku a s jeho životním stylem by podle běžných lékařských měřítek měl být správně už několikrát dávno po smrti. Bylo ale vidět, že dnes už Ministry tvoří hlavně on a zbytek bandu obsazuje jen parta bezejmenných nádeníků (bez urážky). Ve starých časech Paula Barkera, kdy šlo o regulérní tvůrčí duo, nebo v dobách bushovské trilogie, kdy se to v kapele hemžilo osobnostmi typu Tommy Victor (Prong), Tony Campos (Static-X) či Joey Jordison (Slipknot), šlo zkrátka o daleko šťavnatější podívanou.

Středeční vystoupení tak bylo hodně netradičním a lehce schizofrenním zážitkem, který odměnil především aktuální fanoušky, ale zároveň nabídl výživné sousto i těm, kteří Jourgensenovy studiové aktivity už roky nesledují. Na závěr budiž doplněno, že autor reportáže sice s frontmanem Ministry politicky nesouzní, ale kromě samotné hudby vždy obdivoval a respektoval jeho názorovou umanutost, buldočí houževnatost a nekončící zápal pro věc.

NÁZORY
  • Ministry (Hanz, 11.07.2019 20:56) Reagovat

    Zapoměl jsi zmínit, že kvůli idiotovi v červenym triku, nebyla za podiem projekce, na kterym si Ministry zakládaj. Místo aby sledoval dění, tak čuměl do mobilu na facebook a když zjistil, že jede jenom půlka projece, tak bylo pozdě cokoli řešit, je to škoda, posral to.
    A nevim jak jsou Revolting cocks zapomenutý...

    • Re: Ministry (Patrik, 11.07.2019 21:39) Reagovat

      Já myslím že se ten projektor přehřál , neboť před tím tam na plátně vyskočila hláška varování o vysoké teplotě

  • Ministry Roxy (RaH, 13.07.2019 10:26) Reagovat

    Proboha, jací nádeníci?! - v Ministry to tak chodilo odjakživa a mimochodem na podiu byli mimo jiné : John Bechdel, člen od roku 2006, Sin Qurin od 2007, Cesar Soto od 2015 a zmiňovaný Tonny Campos od roku 2008! Jinak recenze docela ok ;)

    • Re: Ministry Roxy (Jorge, 13.07.2019 21:28) Reagovat

      A kde byl Campos ? Nesmysl

  • Docela pěkná recenze, myslím si tedy, že v prv... (Honza, 21.08.2019 10:47) Reagovat

    Docela pěkná recenze, myslím si tedy, že v první půli nebyla přítomna "trochu nechápavá a vlažná atmosféra", spíš jen posluchači více reagovali na starší songy v druhé půli. Co se týče mě, tak protože desku Amerikkkant mam moc rád od začátku až do konce, tak mě tenhle koncept nadchl. Druhá půlka koncertu byla super a taky mi přišlo skvělý zařazení skladby No devotion od Revco na závěr. Zvuk byl perfektní, nejlepší, co jsem kdy od Ministry zažil (viděl jsem je 7x). Asi nelze říci žádnou výhradu, setlist super, samozřejmě by člověk rád slyšel řadu dalších songů jako Scarecrow, Filth pig, Dead guy, Bad blood atd., ale nejde stihnout vše.

    Stran muzikantů na podiu, Jourgensen kdysi po "rozchodu" s Paulem Barkerem prohlásil: Ministry is me!!!, takže se dá souhlasit s předposledním odstavcem, Ministry s Paulem Barkerem byli asi nejlepší, ale třeba nově Paul D´Amour z Tool na pozici baskytary je zajímavá postava (Tony Campos v Roxy nebyl), na minulém tour mi nadchnul Roy Mayorga za bubny...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Minirecenze: Ministry reagují na americký volební rok zuřivou deskou "HOPIUMFORTHEMASSES" (05.03.2024 18:00)
- Ashley Walters uspěla u odvolacího soudu. Marilyna Mansona nyní žaluje znovu (15.12.2023 12:26)
- Nové desky 44/2023 - od Cold War Kids přes Jung Kooka po Static-X (08.11.2023 21:30)
- Video: Slipknot představili drsné video ke skladbě "Hive Mind". A je to pořádný art (23.10.2023 08:13)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Naživo: Rock For People odstartoval. Simple Plan a I Prevail zazářili, skupinu Lorna Shore pohřbil zvuk (09.06.2023 18:43)
- Naživo: Slipknot přejmenovali hradecký festival na Metal for People (09.06.2023 11:39)
- Top 10: Noční můry, krev a bolest aneb pět nejlepších klipů od Slipknot (28.04.2023 09:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Smithline tvrdí, že žalobu na Marilyna Mansona podala pod nátlakem. Znásilnění si prý vymyslela (02.03.2023 13:18)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Mirai Billie Eilish Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu