shop.musicserver.cz
Backstreet Boys, O2 arena, Praha, 22.06.2019

Backstreet Boys si v Praze trička nesundali

Vydáno: 23.06.2019 10:33 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

A přesto tisíce jejich fanynek domů neodcházelo zklamaných. Brian, A.J., Howie a Nick se totiž do České republiky vrátili a jejich druhá zastávka byla speciální i proto, že s nimi v Praze vůbec poprvé vystoupil i Kevin. Dělo se toho ale mnohem, mnohem více.

Live: Backstreet Boys

místo: O2 arena, Praha
datum: 22. června 2019
support: Mic Lowry
setlist: Everyone (intro), I Wanna Be With You, The Call, Don't Want You Back, Nobody Else (Brian solo), New Love, Get Down (You're The One For Me), Chateau (Howie solo), Show Me The Meaning Of Being Lonely, Incomplete, Undone, More Than That, The Way It Was (Nick solo), Chances, Shape Of My Heart, Drowning, Passionate (Kevin & A.J. solo), Quit Playing Games (With My Heart), As Long As You Love Me, No Place, Breathe, Don't Wanna Lose You Now, I'll Never Break Your Heart, All I Have To Give, Everybody (Backstreet's Back), We've Got It Goin' On, It's Gotta Be You, That's The Way I Like It, Get Another Boyfriend, The One, I Want It That Way, Don't Go Breaking My Heart, Larger Than Life
Fotogalerie

Backstreet Boys, O2 arena, Praha, 22.června 2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Jestli jste právě celí dychtiví otevřeli článek o skupině, která je tak za zenitem, že to už skoro ani víc nejde, a těšíte se na ty jedovaté sliny a jeden velký hejt, který si coby cyničtí alternativci vychutnáte jako domácí jahody ze zahrádky, brzděte. Možná si říkáte: Backstreet Boys v roce 2019, to může přece dopadnout jen dvěma způsoby - buď jako naprostý bizár soutěžící třeba s koncerty Nicki Minaj nebo přinejlepším jako taková klidná show plná nostalgie a mávajících rukou, u které si zavzpomínáte na dětství nebo pubertu. Asi jako u trochu křečovitého koncertu Kelly Family. No, ani jedna možnost není ta správná.

Ještě než jsme ale mohli odhalit tu velkou pravdu, museli jsme si přetrpět půlhodinku s liverpoolskými Mic Lowry. Ti by si měli nejprve změnit jméno, protože takto vypadají jako někdo, kdo je spřízněn se Stingovou vokalistkou Jo Lawry, oni jsou ale jen obyčejný boyband. Navíc dost průměrný. Zpívat sice docela umějí, muzika jim ale hraje z playbacku, choreografii nemají, vlastní písničky skoro taky ne. Halou se tak kromě aktuálního singlu "Like This" nese ještě "Seňorita" Justina Timberlakea, "Jump" Rihanny nebo úryvek "In The Air Tonight" Phila Collinse, který ve stejné aréně shodou okolností zahraje už v úterý.

Backstreet Boys, O2 arena, Praha, 22.června 2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
O půl desáté se pódium, které obestírají světelné konstrukce připomínající točící se čtverec, rozevře a položené véčko dvou obrazovek vystoupá ke stropu. Odhalí tak pohled na obrovskou projekční plochu, na níž se v krátkých videích objeví všech pět členů. Trochu to připomíná nepovedenou kopii Avengers a člověk se neubrání škodolibému uchechtnutí. Je ale jedno z mála.

Snad už po těch letech i kdysi nejzarytější fanynky dnes budou souhlasit s tím, že hudba, kterou se Backstreet Boys prezentují, je komerční, umělecky vyprázdněná a s naivními texty o lásce. Skupina navíc vystupuje naprosto bez jakékoliv kapely či živých nástrojů (ti z hudebně vzdělanějších čtenářů právě dostali infarkt a přestali číst). Jenže stejně tak je třeba dodat, že Uličníci, jak by mohl znít jejich český překlad, jsou velmi dobří zpěváci a tanečníci. A s tím už se dá pracovat.

Přistoupíte-li tedy na jejich hru a jste ochotní jim i tak dát šanci vás pobavit, dostane se vám překvapení, jaké byste nečekali ani v nejdivočejších snech. Ten koncert totiž není jen dobrý. Je skvělý!

Backstreet Boys, O2 arena, Praha, 22.června 2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Nápaditá scéna s úžasnými projekcemi dává vyniknout všemu, co byste na koncertě Backstreet Boys čekali. Blízké záběry na utrápené kukuče všech zúčastněných, ale i všechna ta švihácká pomrkávání na fanynky do kamery. Secvičená choreografie jako za starých dobrých časů, když se ty boybandy ještě aspoň snažily mít co nabídnout. Žádní hopsající OneDirection jako dnes. Ruce a pohledy nahoru k nebi, ruce přitahující si vzdušná srdce fanynek k sobě, ruce houpající se kolem krků jiných členů formace. Blikající stojany od mikrofonů, které se synchronizovaně houpají ze strany na stranu. A taky hity. Strašně moc hitů.

Backstreet Boys, O2 arena, Praha, 22.června 2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Popová senzace z Orlanda má na svém kontě takové množství známých písní, že i když jste si je sami dobrovolně nepustili dobrých dvacet let, pořád si je pamatujete. Setlist čítá neuvěřitelných dvaatřicet položek, převážně nové věci z desky "DNA" ale zaznějí jen v pauzách mezi skladbami, kterých moc není. Zatímco se totiž čtyři pětiny osazenstva převlékají, jeden z nich vždy mezitím chválí publikum a dá si sólový úryvek něčeho zatím ne tolik známého. Dvouhodinová jízda tak má neuvěřitelné tempo, a kdo chce, může se nechat strhnout hned od začátku.

Atmosféra v hale je úžasná, ochozy stojí snad hned ze startu a jeden z mála boybandů, u něhož většina lidí bez problému vyjmenuje a identifikuje všechny členy, tancuje, až z toho podprsenky létají na pódium. Pozice hlavního tahouna show se ujímá čtyřiačtyřicetiletý Brian Littrell a už v "Don't Want You Back" ukazuje sílu svého hlasu. Jako jeden z mála střídá hru na city s ksichtícími se pózami, jimiž dává vtipně najevo, že si je vědom, jaké taškařice se účastní a že to bere s nadhledem. Pozadu nezůstává ani A.J. McClean, který už snad překonal své problémy s alkoholem a drogami a jeho výšky jsou hodné obdivu.

Backstreet Boys, O2 arena, Praha, 22.června 2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Stejnými závislostmi si prošel i blonďatý Nick Carter, miláček fanynek a také ten, kdo ze skupiny tancuje nejlépe. Také si ale nejčastěji sahá do rozkroku a simuluje kopulaci, což těch pár mužů v publiku trochu znejistí. Také někdejší benjamínek už dnes chystá oslavy své čtyřicítky. Oběma před lety ze závislosti i se záchranou života pomohl Brianův bratranec Kevin Richardson, který minule v Praze chyběl, neboť zrovna ze skupiny odešel. Fanynky tak dávají svým jekotem najevo, kdo je nejvíc potěšil svou účastí, vždy, když se chopí mikrofonu. Těch příležitostí má ale bohužel ze všech nejméně. Vynahradí to však přiznáním, že v Praze sice poprvé zpívá, jinak ji ale už navštívil, protože jeho žena Kristin Kay Willits má po mamince české kořeny, a tak během převlékací pauzy na pódiu vtipkuje, že si v podstatě vzal Češku a má s ní dva české syny. A přehlížený Howie? Ten tam prostě je taky.

I přesto, jak je všechno do puntíku secvičené a kvintet běhá od značky ke značce, nemáte u toho pocit, že by to bylo tlačené na sílu. Fakt to vypadá, že to ty pány upřímně baví, a show plyne naprosto přirozeně. Uchechtnutí nabídne jen hit "Incomplete", díky němuž formace kdysi zaslouženě nabrala druhý dech a vrátila se do rádií. Odzpívaný je skvěle, když ale v refrénu na projekci začnou padat galony vody ve vodopádu, je to prostě nechtěně vtipné. Žádné zpívání v dešti s promáčenou košilí a přehlídkou bradavek jako v klipu "Quit Playing Games (With My Heart)" se ale nekoná.

Backstreet Boys, O2 arena, Praha, 22.června 2019
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Zpocený kvintet se převleče snad pětkrát a každý další hit (na kompletní seznam se podívejte v setlistu výše) vyvolá hromadný sborový zpěv a tanec, až z toho uši a oči přecházejí. V "Shape Of My Heart" začne na pódiu sněžit, u "No Place" se pánové vyjádří, že se musíme podívat na video, které je pro ně moc důležité, neboť se v něm nacházejí všechny jejich manželky a děti. "Breathe" a "Don't Wanna Lose You Now" pro změnu odezní na vyvýšené plošině v téměř a capella verzi, "All I Have To Give" zase nabídne secvičené taneční číslo s klobouky.

Největší bomba ale začne, když se Backstreet Boys převléknou do bílého. Jakmile se k jejich sehranosti přidá ještě duo megahitů "Everybody (Backstreet's Back)" a "We've Got It Goin' On", vystřídá dosavadní euforii stav, na který odpovídající slova pro radost docházejí. Když set končí a halu v rozjetém finále "Larger Than Life" kromě padajících konfet zahalí ještě vystřelené role papíru, odcházíte domů s nadšením a myšlenkami na to, jestli by podobnou show zvládli i Blue, Spice Girls, US5 nebo S Club 7. Nostalgie a vzpomínky na dětství v případě Backstreet Boys zafungovaly na sto procent, kromě toho ale pánové odzpívali i parádní koncert. A i když se asi kulturně vzdělanější čtenářstvo vyjádří v diskuzi, co si o tom myslí, je to jedno. V kategorii boybandů je tato pětice i po šestadvaceti letech existence stále na špici a v Praze se předvedla s maximálním nasazením. Kdo umí, umí.

Druhý pohled Terezy Vavrouškové

Zatímco ve Velké Británii probíhá turné Spice Girls, v Praze včera vystoupili Backstreet Boys. Málokdo by si pomyslel, že tuto větu lze pronést v roce 2019. Kluci si za léta své kariéry prošli všemi etapami a skandály showbusinessu, od drogových eskapád a neúspěšných sólových projektů přes "me too" kauzu až po problémy se ztraceným hlasem hlavního vokalisty Briana, a aktuálně se prezentují spíše jako uskupení tátů s bříšky, kteří si shodou okolností ještě pamatují texty a show i dnes s přehledem utancují. Ale takhle, když se Kevin a A.J. začli převlékat přímo na pódiu, rozhodně si nikdo nestěžoval.

Stálo za to sledovat přehození leaderů kapely - právě kvůli Brianovým dlouhodobým problémům s hlasivkami odzpíval většinu partů A.J. A ačkoliv spadá do kategorie celebrit, kterým Kevin Hart říká "snap-finger famous", tedy že zadumaně luskáte prsty a přemýšlíte, jak se dotyčný vlastně jmenuje, úlohu hlavního vokalisty zvládl naprosto skvěle.

Turné se sice uskutečnilo u příležitosti vydání nového alba "DNA", chlapci se však již těžko vymaní z toho, že od nich každý chce slyšet hlavně "Everybody (Backstreet's Back)" a "Quit Playing Games (With My Heart)" a moc si nepřeje, aby experimentovali s novým materiálem.

Jestli bylo na vystoupení něco bolestivého, pak to bylo koukat se v roce 2019 na Nickův melír a Howieho výraz "radši bych doma sledoval Netflix", ale celkově byl comeback Backstreet Boys opožděným mokrým snem z teenage let. Spousta fanynek jistě zauvažovala, jestli doma ze zdí nestrhat rodinné fotky a aspoň na jeden večer si znova nevylepit plakáty z Bravíčka.


NÁZORY
  • Netvrdím, že jsou jako boyband špatní, (K., 23.06.2019 11:54) Reagovat

    hitů mají taky hodně, ale haló, slyšeli jste tady na MU taky někdy o k-popu? Tam se to propracovanými boybandy jen hemží, ty nejlepší mají nejen plno chytlavých songů s příměsí hip hopu, rn'b nebo třeba funku, ale tancují jak profesionální tanečníci a na živo jsou taky výborní. A takoví BTS se podílejí i na tvorbě a píšou si vlastní texty. A teď nemám na mysli texty typu: " Ó, dej mi svou lásku, baby". Naopak velmi inteligentních textů, ty kluci (hlavně rap line) jsou schopní psát v metaforách o takových věcech jako jsou sociální nejistoty nebo deprese. Věřím, že byl koncert BB fajn, ale za špičku dnešních boybandů bych je zas nepokládala. Možná jen těch amerických.

    • Re: Netvrdím, že jsou jako boyband špatní, (tom, 23.06.2019 13:52) Reagovat

      Krome toho maji ovsem taky ARMY, ze jo. Asi nejotravnejsi fandom ever. Zde je krasne videt proc tomu tak je. A to nepopiram jejich kvality, byt fanousek nejsem (nejsem totiz nactileta slecna).

      • Re: Netvrdím, že jsou jako boyband špatní, (K., 23.06.2019 14:31) Reagovat

        Já nejsem ARMY a souhlasím, že je to neotravnější fandom vůbec. Náctiletá taky už pár let nejsem a nejsem ani nějaký zvláštní fanda BTS. Tak nechápu tu urážku ve Tvém příspěvku. Jen sem chtěla poukázat na to, že BB dnes už zdaleka nejsou špička mezi boybandy, a že na světě existuje i jiná muzika než jen ta americká, to je vše. Poslouchám spoustu různé muziky od rocku přes hip hop, až třeba po jazz. Je pravda, že mám v mp3 i nějaký k-pop, ale není to celý můj hudební vesmír, to ani zdaleka.

        • Re: Netvrdím, že jsou jako boyband špatní, (Anonym, 23.06.2019 16:43) Reagovat

          OK, takze jinak. Travnicek nepsal, ze jsou BB nejlepsi boyband na svete, ale ze jsou na spici. To nutne neznamena nejlepsi, ale jeden z nejlepsich. Takze si muzeme shrnout situaci - 1D rozpad, Westlife a Take That jakoze funguji po tom, co se dali dohromady, ale zadna hitparada to neni. To je asi tak z tech svetovych vse. Z korejskych muzeme krome BTS uvazovat mozna tak o NCT (127), kteri maji nejaky ten uspech v Americe. Big Bang maji dost problemu sami se sebou po poslednich skandalech, od nich nemuzeme cekat nic velkeho. Takze nam z toho vychazi, ze se bavime o dvou, trech boybandech, ktere muzeme povazovat za svetove uspesne (momentalne). BTS jsou mozna v soucasnosti nejvetsi boyband, ale BB jsou taky ve forme, jak ostatne vyplyva i z reportu. To je vse.

          btw. muj osobni nazor je takovy, ze BTS jsou 1D roku 2019, nejvetsi soucasny boy band na svete. Autorovi se ale nedivim, ze to napsal v reportu takhle,. O k-popu se u nas totiz, krome specializovanych serveru, zatim nikde nepise. A hudba se (s vyjimkou PSYe) nehraje ani v radiich.

  • V souvislosti s tímto... (David, 23.06.2019 13:21) Reagovat

    mě napadá, zda přijedou třeba i Westlife, další boyband, který obnovil svou činnost.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Vánoční speciál Backstreet Boys jde k ledu. Důvodem je obvinění ze znásilnění (13.12.2022 14:29)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Drake se nečekaně připojil k Backstreet Boys na jejich koncertě v Torontu (05.07.2022 11:55)
- Video: Steve Aoki a Backstreet Boys spojili své síly v tanečním songu "Let It Be Me". Klip ale mohl být lepší (18.09.2019 18:02)
- Fotogalerie: Backstreet Boys v obrazech (23.06.2019 08:26)
- Nové desky 5/2019 - od Backstreet Boys přes Rudimental po Steva Hacketta (30.01.2019 07:42)
- Video: Backstreet Boys sázejí v "No Place" na přirozenost. V klipu poodhalují svoje soukromí (06.01.2019 17:48)
- Backstreet Boys připravují nové album a představí ho i v Česku (09.11.2018 16:53)
- Video: Backstreet Boys - Show 'Em (What You're Made Of) (21.11.2013 08:21)
- Robin Thicke přepisoval americké singlové rekordy a zvítězil i s albem (08.08.2013 23:03)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Mirai Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu